Ποδόσφαιρο και Χριστούγεννα στο «Νησί»: Κάποτε, ακόμη και ανήμερα, τα γήπεδα γέμιζαν!

Έχουμε συνηθίσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο να υπάρχει πάντα στο πρόγραμμα κάποιος αγώνας για την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τη λεγόμενη Boxing Day, αλλά πόσοι ξέρουν πως για σχεδόν 90 χρόνια παιζόταν ποδόσφαιρο και ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος   

Ποδόσφαιρο και Χριστούγεννα στο «Νησί»: Κάποτε, ακόμη και ανήμερα, τα γήπεδα γέμιζαν!

Σε αυτό το εορταστικό πρόγραμμα που πάντα ήταν μέρος των γιορτών για τους οπαδούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο και η ίδια η μερα Χριστουγέννων ήταν συνήθως μέρος αυτού, συχνά με διπλό παιχνίδι μέσα σε 24 ωρες!

Υπήρχαν δηλαδή περιπτωσεις που μια ομάδα μπορούσε  να παίξει με τον ίδιο αντίπαλο εντός και εκτός έδρας σε διαδοχικές ημέρες.

Συνέβη για παράδειγμα το 1957. 

Η Πρωταθλήτρια της κρώτης κατηγορίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντιμετώπισε τη Λούτον στο Ολντ Τράφορντ την ημέρα των Χριστουγέννων και στη συνέχεια ταξίδεψε νότια για να την αντιμετωπίσει ξανά στο Κενιλγουόρθ Ρόουντ την επόμενη ημέρα. Σήμερα αυτό ακούγεται εντελώς τρελό! Αλλά για τότε, ήταν φυσιολογικό. 

Δυστυχώς εκείνο το παιχνίδι την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη, έμελλε να είναι η τελευταία φορά που η καταπληκτική ομάδα που είχε φτιάξει ο Μπάσμπι, θα αγωνιζόταν στο Ολντ Τράφορντ, αφού μερικες εβδομαδες αργότεραμ στις 6 Φεβρουαρίου 1958, θα χανόταν στα συντρίμμια της τραγωδίας που Μονάχου.

Σε εκείνες τις δεκαετίες του '40 και του '50, εαν δεν υπήρχαν παιχνίδια συνεχόμενα την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα του Αγίου Στεφάνου, όπως λένε την Boxing Day στο νησί, θα ήταν διπλό ματς, την ημέρα των Χριστουγέννων και 27 Δεκεμβρίου. 

Συνέβη τότε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ έπαιξαν η μία με την άλλη σε 48 ώρες  το 1948/49. 

Το ποδόσφαιρο την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν η νόρμα. Ξεκίνησε από τα πιο πρώιμα χρόνια της Football League, όταν οι πανίσχυροι πρωταθλητές της Πρέστον αντιμετώπισαν την Άστον Βίλα, την ημέρα των Χριστουγέννων του 1889. Ήταν οι δύο πανίσχυρες ομάδες μαζί με την Σάντερλαντ εκείνα τα πρώτα χρόνια της βικτωριανής περιόδου που ξεκινούσε το ποδόσφαιρο να κυριαρχεί στο νησί.

Ανήμερα των Χριστουγέννων έγιναν παιχνίδια για το ντέρμπι του Μάντσεστερ τόσο το 1896 όσο και το 1897 ενώ, το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου διεξήχθη τα Χριστούγεννα του 1897 και πάλι 14 χρόνια αργότερα το 1911.

Η ποδοσφαιρική ημέρα των Χριστουγέννων συνέχισε να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και στις μερες του πολέμου. Με την ολοκλήρωση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η δημοτικότητα της ημέρας αυτής κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, πιθανώς ως αντίκτυπος στις θυσίες που είχαν κάνει εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ωστόσο, παρά τις εντυπωσιακές προσελεύσεις  στα τέλη της δεκαετίας του 1940 - με εκτιμήσεις που αναφέρουν περίπου 3,5 εκατομμύρια θεατές σε αγώνες τριών ημερών το 1949 - η ποδοσφαιρική ημέρα των Χριστουγέννων δεν διατηρήθηκε για πολύ στην Αγγλία. 

Μετά από μια ιδανική μέρα με «λευκά Χριστούγγενα» το 1956, το τελευταίο πλήρες πρόγραμμα αγώνων για την ημέρα αυτή που προγραμματίστηκε από την Ποδοσφαιρική Λίγκα έλαβε χώρα το 1957. Αυτή ήταν η ημέρα που ο νεαρός Τζίμι Γκριβς, που εξελίχθηκε στον κορυφαίο φορ που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, σημείωσε τέσσερα τέρματα για την Τσέλσι σε νίκη 7-4 επί της Πόρτσμουθ. Ο Γκρίβς, που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ σε έξι διαφορετικές σεζόν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, κάτι που κανείς δεν επανέλαβε στο μέλλον, τελείωσε την καριέρα του με συνολικά 357 τέρματα.

Τα παιχνίδια της Χριστουγεννιάτικης ημέρας έγιναν σπάνια ξαφνικά, με μόνο τρία να διεξάγονται στην ανώτερη κατηγορία στις 25 Δεκεμβρίου 1958 και μόλις ένα το επόμενο έτος, το 1959. Αυτός ο αγώνας της Πρώτης Κατηγορίας το 1959 μεταξύ της Μπλάκμπερν και της Μπλάκπουλ στο Ίγουντ Παρκ, καθώς και μια αναμέτρηση κατηγορίας ανάμεσα στην Κόβεντρι και τη Ρέξαμ, υπήρξαν οι τελευταίοι αγώνες της Χριστουγεννιάτικης ημέρας στην Αγγλία για αρκετά χρόνια. 

Ο τελευταίος έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων το 1965. Αυτός ο αγώνας, επίσης, ήταν άλλη μία συνάντηση μεταξύ ομάδων του Lancashire στην κορυφαία κατηγορία, με τη Μπλάκπουλ να φιλοξενεί την Μπλάκμπερν αλλά αυτή τη φορά στο Μπλούμφιλντ Ρόουντ. Οι πορτοκαλί κέρδισαν με σκορ 4-2, με έναν νεαρό μελλοντικό νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον Άλαν Μπολ, να σκοράρει. Έτσι, μια παράδοση δεκαετιών έφτασε στο τέλος της.

Αν και το ποδόσφαιρο της Χριστουγεννιάτικης ημέρας ήταν εξαιρετικά δημοφιλές αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι εποχές άλλαξαν γρήγορα και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πιστεύετε ότι συνέβαλαν στην σχετικά απότομη κατάργησή του στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Μία από τις αιτίες ήταν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούσαν πάντα τις ημέρες των Χριστουγέννων κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, γεγονός που επέτρεπε στους ανθρώπους να πηγαίνουν στους αγώνες. Αυτό άλλαξε το 1959, όταν τα τρένα και τα λεωφορεία σταμάτησαν να εκτελούν πολλά δρομολόγια την ημέρα των Χριστουγέννων.

Από το 1966 και μετά, ελαχιστοποιήθηκαν οι δημόσιες μετακινήσεις ανήμερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και αυτό συνέβαλε πάρα πολύ στο να μην μετακινείται εύκολα ο κόσμος για να πάει να δει ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ένας επιπλέον παράγοντας ήταν η ραγδαία αύξηση της εισοδου της τηλεόρασης στα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Βρετανία  στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όπου ξαφνικά όλο και περισσότερες οικογένειες είχαν πρόσβαση σε δικό  τους δέκτη και όχι μόνο σε μπαρ.

Αυτό σήμαινε ότι υπήρξε μια αύξηση κοινού που ήθελε να απολαύσει αυτή τη νέα ψυχαγωγία, ακυρώνοντας την ανάγκη να βγαίνει κανείς να δει ποδόσφαιρο ανήμερα των Χριστουγέννων. Φυσικά όμως η δεύτερη μέρα Χριστουγέννων όπως και οι επόμενες μέρες ακόμα και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, διατηρήθηκαν ως ποδοσφαιρικές "ανάγκες" και υπάρχουν έως και σήμερα!

Στο 21ο επεισόδιο του podcast με τίτλο «Μια στιγμή παραφροσύνης» θα ασχοληθώ αυτή την εβδομάδα με αυτό το ποδοσφαιρικό βρετανικό φαινόμενο της Boxing Day και θα εξιστορήσω και μερικές δικές μου εμπειρίες από τις περίπου 25 φορές που βίωσα μέσα στο γήπεδο ένα αγώνα  αυτή τη μέρα.

Ευχές και πάλι για καλά Χριστούγεννα σε όλους.