Το ματς στο «Άνφιλντ», η «ζωντανή» απόδειξη πως η φόρμα είναι παροδική, αλλά η κόντρα Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραμένει διαχρονική!

Όσα χρόνια και αν περάσουν. Ακόμη και αν η μία είναι πρώτη και η άλλη 14η, ή όπως το 1989, με τη Λίβερπουλ 2η και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 13η, που τελείωσε 0-0, ή όταν η Γιουνάιτεντ κυριαρχούσε και η Λίβερπουλ «επιβίωνε» για πολλά χρόνια στη δεκαετία του 2000 έως το 2013. Το Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι για πάντα το απόλυτο παιχνίδι στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Η φόρμα είναι παροδική, αλλά η κόντρα τους είναι διαχρονική! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Το ματς στο «Άνφιλντ», η «ζωντανή» απόδειξη πως η φόρμα είναι παροδική, αλλά η κόντρα Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραμένει διαχρονική!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και ας κάνουμε μία υπενθύμιση σε όλους, διότι τα όσα διάβαζα σε σχόλια, δεξιά και αριστερά τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνούσαν την «σφαίρα» της πραγματικότητας.

Το Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, σε οποιαδήποτε έδρα και αν παίζουν ή σε οποιονδήποτε θεσμό, θα είναι πάντα το απόλυτο ματς. Ανεξαρτήτως αγωνιστικής ή ψυχολογικής κατάστασης. Το ματς ξεκινά, κάθε μία αφήνει πίσω τη φόρμα ή τα προβλήματά της και παίζει 90 λεπτά σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Αυτό είναι προφανές και μεγαλύτερη απόδειξη από ό,τι παρακολουθήσαμε στο «Άνφιλντ» σαφώς και δεν υφίσταται. Και είχα πει και στην εκπομπή του Σαββάτου, το μεσημέρι στη NOVA, πως αυτά τα παιχνίδια είναι ειδικών συνθηκών. Και πως αν σκεφτεί κανείς πως την τελευταία φορά που παρακολουθήσαμε ένα παρόμοιο ματς, με τη Λίβερπουλ στη 2η θέση της βαθμολογίας, και τη Γιουνάιτεντ στη 13η, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, τη σεζόν 1989-90, οι «κόκκινοι» δεν επικράτησαν, και έληξε  στο 0-0.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το παιχνίδι στο «Άνφιλντ», αναλογικά και με την εξέλιξή του, αλλά και με το τελικό αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Αυτό που ελάχιστοι θα περιμέναμε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν να «κατέβει» για να διεκδικήσει τη νίκη. Αυτό έκανε. Είχε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, «σώθηκε» νωρίς στο πλασέ του Χάκπο και από τη μεγάλη απόκρουση του Αντρέ Ονάνα στο 15ο λεπτό στην προσπάθεια του ΜακΆλιστερ, ξεκίνησε να το πιστεύει στο τετ α τετ του Χόιλουντ  και πίστεψε στο πρώτο της «τρίποντο» σε αυτό το γήπεδο, μετά το 2016 και το γκολ του Γουέιν Ρούνεϊ με το που βρήκε το γκολ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο με το εξαιρετικό τελείωμα του στόπερ των φιλοξενούμενων, το οποίο θα ζήλευε και ένας σέντερ φορ.

Η Λίβερπουλ, από την άλλη πλευρά, πάτησε «γκάζι» νωρίς, δεν βρήκε γκολ και όσο περνούσε ο χρόνος έμοιαζε να «μπλοκάρει» νοητικά. Όπως πολύ συχνά συμβαίνει, κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα θυμάστε άλλωστε και το περσινό παιχνίδι του κυπέλλου στο Ολντ Τράφορντ.

Η Λίβερπουλ αφυπνίστηκε, μετά το 0-1, βρήκε γκολ άμεσα και με το πέναλτι του Ντε Λιχτ γύρισε το ματς. Και εδώ, έρχομαι και λέω, πως ακόμη και σε ένα «μέτριο» βράδυ του, ο Σαλάχ είναι καταλυτικός. Βάζει το πέναλτι, δίνει προβάδισμα στη Λίβερπουλ, σκοράρει ξανά κόντρα στη Γιουνάιτεντ και γίνεται 7ος σκόρερ στην ιστορία της Premier League, «ισοφαρίζοντας» τα 175 γκολ του Τιερί Ανρί. Και στο πρώτο ημίχρονο είχε βγάλει την καταπληκτική πάσα στον ΜακΆλιστερ, για τη φάση που απέκρουσε ο Ονάνα.

Η Γιουνάιτεντ, όμως, δεν επηρεάστηκε. Δεν «κλείστηκε», δεν οπισθοχώρησε και συνέχισε να ακολουθεί πιστά το πλάνο του Αμορίν. Έπαιξε ποδόσφαιρο για να ισοφαρίσει και «χτυπούσε» μονίμως από τη δεξιά πλευρά. Τελικά, ισοφάρισε με τον Ντιαλό.

Το 2-2 στο τέλος της ημέρας, ίσως και να την… αδικεί. Ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου πολύ απειλητική και  « εξέπληξε» τη Λίβερπουλ. Και είχε και την σπουδαία στιγμή με τον Χάρι Μαγκουάιρ για να κερδίσει. Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν ξέρω αν θα μετρούσε το γκολ, διότι δεν φαίνεται αν ο Ζίρκζεϊ είναι καλυμμένος, αλλά αν η μπάλα έμπαινε στα δίχτυα, όλη η κουβέντα μας σίγουρα θα ήταν διαφορετική αν μετρούσε.

Από εκεί και πέρα τώρα… Στη «μεγάλη» εικόνα του πράγματος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμη και από το «διπλό» επί της Μάντσεστερ Σίτι. Η εικόνα της ήταν ανώτερη από το ματς στο «Έτιχαντ», ο τρόπος που αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές της, πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Έκανε καταπληκτικό ματς ο Μπρούνο Φερνάντες, που δικαίως αναδείχθηκε και πολυτιμότερος της συνάντησης. Ήταν εξαιρετικός ο Μαρτίνες, ο Νταλότ και ο Ντιαλό, ενώ σταθερότατος ήταν και ο Χάρι Μαγκουάιρ, που κέρδισε πάρα πολλές μονομαχίες!

Από την πλευρά της Λίβερπουλ, σε ένα γενικώς μέτριο βράδυ, δεν μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις κάποιον. Ήταν δεδομένα καλύτερος όλων ο Αλέξις ΜακΆλιστερ, που θα μπορούσε να κάνει και το 1-0, αλλά γενικώς, αυτό που πρέπει να προκαλεί ανησυχία στον Άρνε Σλοτ, ήταν η εμφάνιση του Αλεξάντερ Άρνολντ.

Ήταν φανερό πως ήταν εκτός κλίματος αγώνα, φέρει ευθύνη στα γκολ, δεν έδειχνε ιδιαίτερη διάθεση να μαρκάρει και προφανώς, πολλοί το συνδέουν με τα σενάρια περί αποχώρησης για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Όλα αυτά τα σενάρια έπαιξαν στο μυαλό του παιχνίδι και πραγματικά ήταν αρνητικός.

Παρόλα αυτά, αυτό που εμείς λέμε αφοπλιστικά, το ότι έπρεπε να τον βγάλει ο Ολλανδός νωρίς, δεν είναι απλό. Στηρίζει τον ποδοσφαιριστή του, ο Σλοτ και υπάρχει η όλη κατάσταση με το συμβόλαιο, τον «προστατεύει» και φυσικά, γνωρίζει τις αρετές του.

Ίσως για εμένα, το μοναδικό λάθος που έχει κάνει ο Άρνε Σλοτ να έχει σχέση με τον Λουίς Ντίας. Νομίζω πως είναι φανερό ότι σε τέτοιου είδους ματς, «χάνεται» και ο ίδιος ως «ψεύτικος» σέντερ φορ. Δεν αποδίδει και θεωρώ πως το «χάος» που θα προκαλούσε ο Νούνιες ως βασικός, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την ψυχολογία του, θα είχαν μεγαλύτερο κέρδος συνολικά για τη Λίβερπουλ. Το ίδιο ισχύει φυσικά, και για τον Ντιόγο Ζότα.

Συνοψίζοντας πάντως, είδαμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, ένα «επικό» δεύτερο μέρος, με τρελό ρυθμό. Το καλύτερο – ίσως – ματς της τελευταίας 20ετιας  ανάμεσά τους, στο «Άνφιλντ». Για τη Λίβερπουλ, ο ένας βαθμός δεν είναι «καταστροφικός», αλλά συνιστά μία χαμένη ευκαιρία, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τη διαφορά της από την Άρσεναλ. Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η εμφάνισή της πρέπει να αποτελέσει «οδηγό», όπως είπε και ο Μπρούνο Φερνάντες, αλλά να συμπεριλάβει και τον εαυτό του μέσα σε αυτό. Αν βρει ρυθμό η ομάδα και αφομοιώσει το πλάνο του Αμορίν, θα ανέβει βαθμολογικά. Ούτως ή άλλως, γνωρίζουμε πως σε ματς «νοκ – άουτ», που αρκετοί τείνουν να μην την υπολογίζουν, αποδίδει καλύτερα.

Σειρά τώρα έχει η Άρσεναλ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον τρίτο γύρο του FA Cup, ανάμεσα στις δύο πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία του θεσμού!