Η Ρεάλ των «Remontadas» απέναντι στο +3 της Άρσεναλ: Όλα μέχρι το… 6ο λεπτό, υπάρχει «μοτίβο» στις ανατροπές!

Η Άρσεναλ, έχοντας προβάδισμα τριών γκολ για την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ταξιδεύει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με σκοπό να μην γίνει ένα ακόμα θύμα των «remontada» που έχει ουκ ολίγες φορές ολοκληρώσει η «Βασίλισσα».

Η Ρεάλ των «Remontadas» απέναντι στο +3 της Άρσεναλ: Όλα μέχρι το… 6ο λεπτό, υπάρχει «μοτίβο» στις ανατροπές!

Ο Ντέκλαν Ράις αποφάσισε να μη γεμίσει, αιφνιδίασε τον Κουρτουά στο πρώτο και τον άφησε άναυδο στο δεύτερο, με 2X2 εκτελέσεις φάουλ. Το σοκ για την πολυνίκη της διοργάνωσης Ρεάλ, δεν σταμάτησε εκεί αφού ο «συμπατριώτης» της, Μικέλ Μερίνο έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα διαμορφώνοντας το τελικό 3-0, για το πρώτο μέρος των προημιτελικών του Champions League. Με τέτοιο «ηχηρό» προβάδισμα για μία σοβαρή ομάδα όπως αυτή του Μικέλ Αρτέτα, ο δεύτερος αγώνας θα είχε τον χαρακτήρα τυπικής διαδικασίας. Όχι όμως και αυτός που έρχεται για την Άρσεναλ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η πιο «στολισμένη» ομάδα με 15 κατακτήσεις στο Champions League και τη λέξη «remontada», που σημαίνει ανατροπή, να κυλάει στο αίμα της, θέλει να γίνει η πέμπτη ομάδα μετά τις: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπαρτσελόνα, Ρόμα και Λίβερπουλ, που καταφέρνει να επιστρέψει από τρία γκολ στον θεσμό του Champions League.

Το είχε κάνει μία φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και ακόμη δύο στο UEFA, αλλά γενικότερα το «winner mentality» που κατέχει σαν σύλλογος, σε κάνει να μην την... ξεγράφεις ποτέ και να περιμένεις ένα ακόμη ποδοσφαιρικό «θαύμα» όπως αυτά που έκανε η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, καθ’ όλη τη διάρκεια των νοκ άουτ τη σεζόν 2021-22, κατακτώντας εν τέλει και το τρόπαιο. Μήπως θα πρέπει να... φοβάται ο Αρτέτα;

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τη 14η κατάκτηση του τροπαίου για τη «Βασίλισσα», σε διοργάνωση που επιβεβαίωσε σε όλους ότι οτιδήποτε και να γίνει, όταν μιλάμε για Champions League, η Ρεάλ είναι... «μέσα». Τι κι αν βρισκόταν με δύο γκολ πίσω στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» κόντρα στην Παρί των Μέσι Νειμάρ και Εμπαπέ; Τι κι αν δέχθηκε τρία από τη Τσέλσι στο σπίτι της με 15 λεπτά να απομένουν; Τι κι αν χρειαζόταν να οδηγήσει το ματς στην παράταση με δύο γκολ στο 90’ κόντρα στο υπερπολυτελές ρόστερ της Σίτι; Τη Ρεάλ του «αλύγιστου» και ψύχραιμου Αντσελότι δεν την φόβισε κάτι από όλα αυτά. Με Μπενζεμά σε σεζόν χρυσής μπάλας και «σεληνιασμένο» Ροντρίγκο, έφτασε στον τελικό. Εκεί, με άμυνα και Κουρτουά να αποσοβούν 23 τελικές της Λίβερπουλ, η μοναδική στον στόχο για τη Ρεάλ, το γκολ του Βινίσιους, έδωσε το 14ο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά στη Ρεάλ. Άρα, πως να πει κανείς πως η Άρσεναλ έχει ήδη περάσει. Η «βασίλισσά» το έχει κάνει ακόμη τρεις φορές.

Οι δύο πιο πρόσφατες «remontadas» τριών και πάνω γκολ που πραγματοποίησε η Ρεάλ, οδήγησαν και στα μοναδικά δύο Κύπελλα Ουέφα που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα. Στην πρώτη από αυτές, το 1984, η Ρεάλ είχε πάλι χάσει με 3-0, στον πρώτο αγώνα του τρίτου γύρου της διοργάνωσης. Εκείνη τη φορά στο Βέλγιο, με αντίπαλο την Άντερλεχτ. Η τότε Ρεάλ του Αμάντσιο Αμάρο έφτασε στην ανατροπή με χατ τρικ του Εμίλιο Μπουτραγκένιο και τελικό σκορ 6-1. Φτάνοντας στον τελικό, κέρδισε την ουγγρική Φέχερβαρ σε διπλά παιχνίδια με σκορ 3-1. 

Την αμέσως επόμενη σεζόν, τη 1985-86, η Ρεάλ αυτή τη φορά με «οδηγό» τον Λουίς Μολόουνι βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Αυτή τη φορά έπρεπε να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανατροπή της μέχρι και σήμερα, αφού η Γκλάντμπαχ, που δεν αγωνίζονταν καν στο δικό της γήπεδο λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, διέλυσε τη Ρεάλ με 5-1 στο Ντίσελντορφ. Το μοναδικό γκολ που πέτυχε ο Γκορντίγιο στη Γερμανία θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, αφού το 4-0 στη Μαδρίτη έδωσε τη πρόκριση στη Ρεάλ στα εκτός έδρας γκολ, που αργότερα κατέκτησε το δεύτερο και τελευταίο της Κύπελλο Ουέφα σε διπλό τελικό με 5-3 κόντρα στην Κολωνία.

Η «αρχαιότερη» επιστροφή της Ρεάλ από τρία γκολ και πάνω, ήταν και η μοναδική που έχει καταφέρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το σημερινό Champions League, μέχρι την... επόμενη. Τον Οκτώβρη της σεζόν 1975-76, έχασε 4-1 στο «Μπέιζμπολ Γκράουντ» από την Ντέρμπι, στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16». Η ομάδα του Μίλγιαν Μίλγιανιτς δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Με εύστοχο πέναλτι του Πίρι στο 83ο  λεπτό, η Ρεάλ διαμόρφωσε το τελικό 5-1. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τη δυνατή Μπάγερν που έφτασε στην τρίτη σερί κατάκτηση του τροπαίου εκείνη τη χρονιά.

Αυτό είναι και αυτό που θέλει να επαναλάβει η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, 50 χρόνια μετά. Στις τρεις αυτές ηρωικές ανατροπές της «Βασίλισσάς» παρατηρείται κάτι που ίσως πρέπει να προσέξει ο Αρτέτα, αν δεν το έχει ήδη κάνει. Και τα τρία ματς με Ντέρμπι, Άντερλεχτ και Γκλάντμπαχ, έλαβαν χώρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», είχαν γκολ της Ρεάλ πριν το 6ο λεπτό και δύο παίκτες από το σύνολο της, πέτυχαν τουλάχιστον από δύο γκολ ο καθένας. Με Εμπαπέ, Βινίσιους, Μπέλιγχαμ και Ροντρίγκο, αυτό είναι πιθανό να επαναληφθεί.

Οι τρομερές ανατροπές που έχει κάνει η Ρεάλ σε μία διοργάνωση που της «ανήκει» και η μοναδική νοοτροπία που έχει όποιος φοράει τα άσπρα ή κάθεται στον πάγκο του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», μας βοηθάει να κάνουμε όνειρα και να ελπίζουμε για ένα θαύμα που θα... ταράξει τα νερά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι δηλώσεις του Μπέλινγκχαμ ότι ακόμη και στο λεωφορείο στο Λονδίνο, άπαντες στη Ρεάλ πιστεύουν ότι θα το γυρίσουν και ότι η πιο χρησιμοποιημένη λέξη στα αποδυτήρια αυτή τη βδομάδα, είναι η λέξη «remontada», είναι στοιχεία που δείχνουν πως θα δοθεί μία τεράστια μάχη. Ρεαλιστικά, η άμυνα και το παιχνίδι της Άρσεναλ και του Μικέλ Αρτέτα, μοιάζει η πιο δύσκολη αποστολή που έχει κληθεί να ολοκληρώσει ποτέ η Ρεάλ στη διοργάνωση, με τις πιθανότητες ανατροπής να είναι απειροελάχιστες.

Ουδείς όμως μπορεί να διαφωνήσει στο ότι αν είχαμε την ευκαιρία να διαλέξουμε μία ομάδα για αυτή την αποστολή, δεν θα ήταν άλλη, από τη Ρεάλ Μαδρίτης…

Λέανδρος Γιακουμάτος