Το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία της Κρίσταλ Πάλας δεν «υπάρχει» πια – Πόσοι, άραγε, θυμούνται το Zenith Cup; (vid)
Μία κατάκτηση ενός ανεπίσημου και ξεχωριστού τροπαίου με το όνομα Zenith Cup, είναι ό,τι έχει να θυμάται η Κρίσταλ Πάλας, που έχει να κάνει με... θρίαμβο. Ο τελικός του FA Cup απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο μεγάλο τρόπαιο, στα 164 χρόνια ιστορίας της!

Η Κρίσταλ Πάλας βρίσκεται στον τελικό του FA Cup απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και έχει διπλό... κίνητρο! Οι φίλοι των «αετών» θέλουν να δουν την ομάδα τους να κατακτά ένα σημαντικό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αλλά και να τους καμαρώσουν στην Ευρώπη! Η μοναδική ανάμνηση από... βάθρο που έχουν οι φίλοι της Πάλας, είναι η κατάκτηση του Zenith Cup το 1991.
Εκείνου του ιδιαίτερου θεσμού, αποτέλεσμα της τραγωδίας του Χέιζελ και των αποτρόπαιων οπαδικών εγκλημάτων εκείνης της εποχής, που... επιβίωσε για μόλις επτά χρόνια!
Είναι βαρύ να μην έχεις ζήσει την απερίγραπτη ευτυχία ενός πρωταθλητή ή ενός Κυπελλούχου, ενώ βρίσκεσαι στο… παιχνίδι για 164 χρόνια! Οι ομάδες του Μάντσεστερ είναι πάντα τα μεγαλύτερα εμπόδια στον δρόμο της Κρίσταλ Πάλας προς αυτά τα συναισθήματα. Έχοντας χάσει δύο τελικούς FA Cup στο «Wembley» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1989-90 και το 2015-16, οι «αετοί» παίζουν ξανά στο Λονδίνο, αυτή τη φορά για να δοκιμάσουν την τύχη τους απέναντι στην... μπλε πλευρά της πόλης που τους «στοιχειώνει».
Το δυνατό σύνολο του Όλιβερ Γκλάσνερ, που απέκλεισε με τη σειρά τις: Στόκπορτ, Ντονκάστερ, Μίλγουολ, Φούλαμ και Άστον Βίλα, είναι στον τελικό του FA Cup απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, «διψώντας» για να προσθέσει ένα τρόπαιο, άξιο... θαυμασμού, στη φτωχή τροπαιοθήκη της, για να «κάτσει» δίπλα στο... Zenith Data Systems Cup του 1991. Λίγοι θα είναι αυτοί που δεν θα ξαφνιαστούν από το όνομα και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα ξέρουν την ιστορία αυτής της 7ετούς, μοναδικής διοργάνωσης, που η ίδρυσή της συνδεόταν άρρηκτα με την απομόνωση του αγγλικού ποδοσφαίρου από την Ευρώπη, ως συνέπεια της τραγωδίας του Χέιζελ, της έξαρσης της οπαδικής βίας και της αυστηρής πολιτικής γραμμής της εποχής Θάτσερ.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο πέρασε μία από τις πιο... μαύρες εποχές του στα '80s. Η έξαρση του χουλιγκανισμού και η κακή οργάνωση που επικρατούσε εκείνη την εποχή συντέλεσαν σε ένα από τα μεγαλύτερα οπαδικά εγκλήματα της ιστορίας του αθλήματος. Στις 29 Μαΐου του 1985, φίλοι της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους ταξίδεψαν στο Χέιζελ του Βελγίου για να παρακολουθήσουν τις ομάδες τους να αναμετριούνται σε έναν αγώνα, που προοριζόταν... γιορτή για το ποδόσφαιρο. Τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μίας ανεπανάληπτης τραγωδίας με 39 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.
Μόλις μία ώρα πριν από τη σέντρα του τελικού, οπαδοί της Λίβερπουλ παραβίασαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους. Οι Ιταλοί άρχισαν να υποχωρούν πανικόβλητοι προς έναν τοίχο στο άκρο του κερκίδας, με αποτέλεσμα οι μπροστινοί να συνθλιφτούν από την πίεση του πλήθους. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε. Κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας, όμως δεκάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν, τραυματίστηκαν σοβαρά ή βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους παραβρίσκονταν γυναίκες και παιδιά. Εκείνο λοιπόν, ήταν το αξέχαστο και φρικτό συμβάν που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και έφερε το Full Members Cup ή Zenith Data Systems Cup, όπως και προαναφέρθηκε, σε... ζωή!
Η UEFA έπρεπε να δράσει. Με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ, να υποστηρίζει την οποιαδήποτε τιμωρία που είχε σκοπό να επιβάλλει στις αγγλικές ομάδες η UEFA, και με την ίδια να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις ως προς την μείωση του χουλιγκανισμού στην Αγγλία, το ποδόσφαιρο θα... άλλαζε. Την αμέσως επόμενη σεζόν από την τραγωδία του Χέιζελ, το 1985-86, απαγορεύτηκε η είσοδος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις για όλες τις ομάδες της χώρας για πέντε χρόνια, ενώ η Λίβερπουλ που «συμμετείχε» στην αφορμή για την τιμωρία, δεν θα έδινε διεθνής αγώνες για ένα έτος παραπάνω.
Με την απαγόρευση αυτή, τα έσοδα και το κύρος των ομάδων θα μειώνονταν και χωρίς διεθνείς αγώνες το ενδιαφέρον δεν θα ήταν ίδιο! Εκεί, μπήκε στο... παιχνίδι το Full Members Cup. Ένα Κύπελλο που μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο όσες ομάδες είχαν δικαίωμα ψήφου από τη πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Σε αυτή τη διοργάνωση, οι ομάδες χωρίζονταν σε βόρειο και νότιο γκρουπ, έπαιζαν πέντε γύρους μέχρι τον διπλό τελικό του ομίλου τους και οι νικητές της κάθε περιφέρειας έδιναν... ραντεβού στο «Wembley» για τον μεγάλο τελικό! Αυτό ήταν και το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε η Κρίσταλ Πάλας, κι ας μην λογίζεται ως... επίσημο.
Στον προτελευταίο χρόνο «λειτουργίας» της διοργάνωσης, 1990-1991, που σε επτά χρόνια είχε τρία ονόματα: 1985-86 Full Members Cup, 1986-87 Simod Cup και 1987-1992 Zenith Data Systems Cup, οι «αετοί» κατάφεραν να είναι η καλύτερη ομάδα του νότιου γκρουπ, αποκλείοντας με τη σειρά: Μπρίστολ Ρόβερς, Μπράιτον, Λούτον και τη Νόριτς.
Η Κρίσταλ Πάλας του Στιβ Κόπελ θα αντιμετώπιζε τους πρωταθλητές βορρά, την Έβερτον με προπονητή τον Χάουαρντ Κένταλ στον μεγάλο τελικό του «Wembley». Με 1-1 στην κανονική διάρκεια, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Οι «αετοί» ξέσπασαν με δύο γκολ του «θρύλου» Ίαν Ράιτ και ένα του Τζον Σαλάκο και έκαναν δικό τους το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία τους. Οι υπόλοιποι που... πρόλαβαν να το κατακτήσουν ήταν η Τσέλσι και η Νότιγχαμ Φόρεστ που το πήραν από δύο φορές και η Μπλάκμπερν με τη Ρέντινγκ που το πήραν από μία.
Το Κύπελλο που πήρε η Κρίσταλ Πάλας το 1991 μπορεί να ακούγεται άγνωστο στα αυτιά των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων και να λογίζεται ως ανεπίσημο, πράγμα που αναδεικνύει τους «αετούς», άτιτλους για 164 χρόνια! Είναι όμως μία απόδειξη πως η Πάλας το έχει... κάνει στο «Wembley» και πως μπορεί να το επαναλάβει 34 χρόνια μετά, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι!
Λέανδρος Γιακουμάτος