«Στο 2025, όπως στο 1988»: Όταν και τα δύο Κύπελλα καταλήγουν στα... αουτσάιντερ!
Με την Κρίσταλ Πάλας να κατακτά το FA Cup κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, και τη Νιούκαστλ να έχει κάνει... δικό της το Λιγκ Καπ, κερδίζοντας τη Λίβερπουλ τον Μάρτιο, πρέπει κανείς να ανατρέξει 37 χρόνια πίσω ώστε να εντοπίσει την τελευταία φορά που πανηγύρισαν τα αγγλικά Κύπελλα δύο... αουτσάιντερ!

Ευχάριστες εκπλήξεις από τους «μικρούς» επιφύλασσαν, Λιγκ Καπ και FA Cup, τη φετινή αγωνιστική περίοδο! Η Νιουκάστλ κέρδισε την πρωταθλήτρια και πολύ δυνατή Λίβερπουλ, με 2-1 στον τελικό του Λιγκ Καπ, σηκώνοντας εγχώριο τρόπαιο μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, ενώ η Κρίσταλ Πάλας άφησε την Μάντσεστερ Σίτι... άτιτλη, κατακτώντας το FA Cup, που είναι και το πρώτο «μεγάλο» τρόπαιο στην ιστορία των «αετών». Κάτι ανάλογο είχε γίνει και τη σεζόν 1987-88, εκεί που Λούτον με Λιγκ Καπ και Γουίμπλεντον με FA Cup... σόκαραν τους πάντες!
Η Νιούκαστλ προσέφερε τεράστιες στιγμές ευτυχίας στους φίλους της, με τα γκολ των Μπερν και Ίσακ στον τελικό του «Wembley» κόντρα στη Λίβερπουλ να βάζουν... τέλος στην πολυετή «ξηρασία» τίτλων για τις «καρακάξες», που σήκωσαν το Λιγκ Καπ κόντρα στα... προγνωστικά. Αν η Νιούκαστλ είχε λίγες πιθανότητες να το κατακτήσει φέτος, η Λούτον του 1988 είχε... ελάχιστες! Όταν το Λιγκ Καπ που τώρα ονομάζεται Carabao, λεγόταν Littlewoods, η Λούτον κατάφερε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε τελικό... «Wembley», νικώντας την Άρσεναλ ως μεγάλο αουτσάιντερ.
Το 1987-88, η Λούτον με προπονητή τον Ρέι Χάρφορντ, ξεκίνησε το... ταξίδι της στο Λιγκ Καπ μόλις από τον δεύτερο γύρο, κόντρα στη Γουίγκαν. Ξεπερνώντας την με άνεση, αφού την κέρδισε 1-0 εκτός και 4-2 στο «Κένιλγουορθ Ρόουντ», συνάντησε την Κόβεντρι για την πρόκριση στους «16». Με 3-1 στο σπίτι της, η Λούτον έφυγε για το Σάφολκ. Κερδίζοντας την Ίπσουιτς με 1-0, πέρασε στα προημιτελικά. Εκεί, συνάντησε τη Μπράντφορντ. Με 2-0 στο «Κένιλγουορθ Ρόουντ», τα ημιτελικά και η Όξφορντ... παραμόνευαν. Έφερε το ζευγάρι στο Λούτον, μετά το 1-1 στο και έκλεισε θέση για το «Wembley», κερδίζοντας την Όξφορντ με 2-0. Στο Λονδίνο θα αντιμετώπιζε την ισχυρή Άρσεναλ του Τζορτζ Γκρέιαμ, αναζητώντας ένα... θαύμα!
Τα θαύματα υπάρχουν για να… γίνονται, και πολλές φορές με απρόσμενο και ασύλληπτο τρόπο. Αυτό κατάφερε το ολότελα αουτσάιντερ, η Λούτον, στο Λονδίνο, και ο τερματοφύλακάς της, Άντι Ντιμπλ. Η Λούτον, που μπήκε δυνατά στον τελικό, βρήκε γκολ στο 13ᵒ λεπτό με τον Μπράιαν Στιν. Το ματς «πάγωσε», μέχρι που η Άρσεναλ πήρε... μπροστά. Γκολ στο 71ᵒ λεπτό με τον Μάρτιν Χέιζ και τρία λεπτά αργότερα ανατροπή από τον Άλαν Σμιθ. Σαν να μην έφταναν αυτά για την ομάδα του Ρέι Χάφορντ, η Άρσεναλ κέρδισε πέναλτι στο 80ᵒ λεπτό. Ίσως όμως αυτό το πέναλτι να ήταν αυτό που περίμεναν Λούτον και Ντιμπλ, για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικό Λιγκ Καπ!
Το δεξί μπακ της Άρσεναλ, ο Νάιτζελ Γουίντερμπερν ανέλαβε την εκτέλεση για να... τελειώσει τον τελικό. Ο διαιτητής σφύριξε, ο Γουίντερμπερν εκτέλεσε χαμηλά στην αριστερή γωνία, αλλά ο Ντιμπλ εκτινάχθηκε και το... έβγαλε. Ο Ντάνι Γουίλσον βρήκε την ισοφάριση δύο λεπτά αργότερα και η Λούτον, «πατώντας» στο «σοκ» που είχαν υποστεί οι «κανονιέρηδες», έκανε δικό της το πρώτο και μοναδικό Λιγκ Καπ που έχει, με γκολ του Στιν στο 90ᵒ λεπτό. Η κατάκτηση αυτή γέμισε άλλη μία σελίδα στο... βιβλίο των αουτσάιντερ, που δεν είχε σταματήσει να γράφεται στην Αγγλία εκείνη τη σεζόν.
Σχεδόν δύο μήνες μετά, η Γουίμπλεντον έκανε και αυτή το... απροσδόκητο στο FA Cup, που επανέλαβε φέτος η Κρίσταλ Πάλας. Μάλιστα, οι ομοιότητες στους δύο τελικούς που έφτασαν τις δύο ομάδες στην κατάκτηση είναι... τρομακτικές! Ήταν και οι δύο αουτσάιντερ, κερδίζοντας Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Το FA Cup ήταν το πρώτο εγχώριο τρόπαιο που κατακτούσαν στην ιστορία τους. Και οι δύο τελικοί έληξαν με 1-0, με γκολ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ χάθηκε πέναλτι από την αντίπαλη ομάδα για να γίνει το 1-1. Όλοι είδαμε πώς το έκανε ο Γκλάσνερ με την Πάλας. Πώς, όμως, το έκανε ο Μπόμπι Γκουλντ με τη Γουίμπλεντον;
Ξεκινώντας από τον τρίτο γύρο του FA Cup, η Γουίμπλεντον απέκλεισε με άνεση την Γουέστ Μπρομ, κερδίζοντάς την με 4-1 στο «Plough Lane». Σειρά είχε η Μάνσφιλντ. Με 2-1 η πειστική Γουίμπλεντον... έκλεισε το εισιτήριο της για τους «16». Το «Σεντ Τζέιμς Πάρκ» και η Νιούκαστλ περίμενε την ομάδα του Γκουλντ. Με μεγάλο... διπλό και σκορ 3-1, η ομάδα από το νοτιοδυτικό Λονδίνο θα υποδεχόταν τη Γουότφορντ για μία θέση στα ημιτελικά. Με νίκη 2-1, το εμπόδιο της προς το τελικό θα ήταν η γνώριμη... Λούτον! Με τον αγώνα να διαδραματίζεται στο «Κένιλγουορθ Ρόουντ», οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ της Γουίμπλεντον. Τους παίκτες του Γκουλτ σε καλή μέρα όμως, ούτε ο Άντι Ντιμπλ μπορούσε να σταματήσει! Και εκεί με 2-1, η Γουίμπλεντον είχε ήδη θριαμβεύσει και... περίμενε την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ στο «Wembley»!
Με 1-0 και ιστορική απόκρουση πέναλτι του Ντέιβ Μπίζαντ, η Γουίμπλεντον που είχε... ζηλέψει τη Λούτον, το έκανε και αυτή! Βρίσκοντας γκολ από τον κεντρικό μέσο της, Λόουρι Σάντσες στο 37ᵒ λεπτό, άντεξε μέχρι το 60ᵒ, μέχρι που η Λίβερπουλ κέρδισε πέναλτι. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Τζον Όλντριτζ, με σκοπό να ισοφαρίσει και να δώσει συνέχεια σε μία μεγάλη παράδοση. Από το 1923 σε τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας στο «Wembley», μέχρι και τότε, όλα τα πέναλτι ήταν εύστοχα. Για όλα υπάρχει πρώτη φορά και δυστυχώς για τη Λίβερπουλ, η παράδοση έλαβε... τέλος, με τον Μπίζαντ να αποκρούει. Η Γουίμπλεντον υπέμεινε για ακόμη 30 λεπτά, μέχρι που ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα. Ήταν Κυπελλούχος Αγγλίας, ήταν μεγάλο αουτσάιντερ και ολοκλήρωσε κάτι που... ξεκίνησε η Λούτον, που ξαναέγινε φέτος, 37 χρόνια μετά!
Είναι όντως πολύ σπάνιο να γίνει κάτι ανάλογο ξανά: να κατακτήσουν και τα δύο Κύπελλα, ομάδες μη-φαβορί! Αυτή είναι όμως και η ομορφιά του ποδοσφαίρου! Αν γινόταν κάθε χρόνο, η Κρίσταλ Πάλας δεν θα περίμενε πάνω από αιώνα για να δώσει τους φίλους της τη χαρά που πήραν. Οι «παππούδες» της Νιούκαστλ δεν θα χρειαζόταν να περιγράψουν στα εγγόνια τους πως ήταν το 1955, όταν είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση του FA Cup. Αυτές οι σπάνιες στιγμές είναι που κάνουν το παιχνίδι μας τόσο μαγικό, γεμάτο ελπίδα, πάθος και αληθινές συγκινήσεις και η Αγγλία είναι το μέρος που τις... υποστηρίζει περισσότερο!
Λέανδρος Γιακουμάτος