Κι ανάμεσα στα «χαστούκια», ξεπροβάλλει το Μπιλμπάο για να θυμίσει σε Τότεναμ και Γιουνάιτεντ πως είχε κάτι καλό η σεζόν…

Είτε το βλέπει κανείς ως αποτυχία που δεν αλλάζει, είτε άλλος το αντιμετωπίζει ως τη στιγμή που η μοίρα πάντα του επιφυλάσσει, ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ είναι ιδιαίτερος. Και μπορεί οι φετινές κατραπακιές να ήταν ασταμάτητες για τις Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο τελικός του Μπιλμπάο θα πρέπει να τις κάνει να εκτιμήσουν κι όσα κατάφεραν…  

Κι ανάμεσα στα «χαστούκια», ξεπροβάλλει το Μπιλμπάο για να θυμίσει σε Τότεναμ και Γιουνάιτεντ πως είχε κάτι καλό η σεζόν…

Προφανώς ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ και τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνεται το φετινό πρωτάθλημα, το να βλέπει κανείς τις φετινές φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ να καταλαμβάνουν τη 16η και την 17η θέση, δεδομένα προκαλεί εντύπωση. Ουδείς σοκάρεται, αν όντως έχει παρακολουθήσει τι έχει συμβεί μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών. 

Οι 18 ήττες των «κόκκινων διαβόλων» και οι 21 των «σπιρουνιών» λένε όλη την ιστορία. Αν και σε ό,τι αφορά τη Γιουνάιτεντ υπάρχουν κι άλλα πολλά που έχουν ταλαιπωρήσει το κλαμπ σε όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής χρονιάς. 

Ο Αμορίν αρνείται να χαρεί για την παρουσία της ομάδας του στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, ξεκαθαρίζει - μαζί με τον αρχηγό, Μπρούνο Φερνάντες - πως η αποτυχία δεν… γλυκαίνει ούτε σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου και την ίδια στιγμή ο Ποστέκογλου διατηρεί άλλη στάση.

 

 

Δείχνει να εκτιμά λίγο περισσότερο την ευκαιρία που έχει μπροστά του. Έχει βρεθεί υπό την πίεση της πιθανής απόλυσης - κυρίως από τα media - εδώ και αρκετούς μήνες, δίχως όμως να δείχνει επηρεασμένος. Και τώρα ήρθε η στιγμή για να επιβεβαιώσει προς όλο τον κόσμο ότι όντως, «συνηθίζω να παίρνω τίτλο στη δεύτερη σεζόν μου στον πάγκο ομάδας». 

Οι Λονδρέζοι μετρούν 17 χρόνια δίχως τρόπαιο, ενώ, ευρωπαϊκό τίτλο έχουν να πάρουν από το 1984. Αν τα καταφέρουν στο Μπιλμπάο, θα γίνουν μόλις η δεύτερη αγγλική ομάδα με τρεις κατακτήσεις του θεσμού (οι δύο προηγούμενες φυσικά ήταν ως Κύπελλο UEFA), μετά τη Λίβερπουλ! Ο Ange γίνεται ο πρώτος Αυστραλός κόουτς που οδηγεί σύλλογο σε τελικό μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά και ο πρώτος Έλληνας προπονητής που διεκδικεί σημαντικό ευρωπαϊκό τρόπαιο συλλόγων, σε ανδρικό επίπεδο!

Άλλωστε, ξεκαθάρισε και στη συνέντευξη Τύπου και μάλιστα μιλώντας ελληνικά, πως είναι απόλυτα υπερήφανος και για την ελληνική καταγωγή του! 

 

 

Η Τότεναμ φέτος μέτρησε 9 ευρωπαϊκές νίκες, τις περισσότερες που έχει επιδείξει στην ιστορία της σε μια αγωνιστική περίοδο στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι άλλο ένα επίτευγμα που αυτή τη στιγμή ξεπροβάλλει ανάμεσα στις δυσκολίες και τα δεινά της σεζόν, για να κάνει τους Λονδρέζους να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους. 

Από την άλλη, ο Αμορίν είναι κάθετος. Ούτε χρόνος και διάθεση υπάρχει για γιορτές σε περίπτωση κατάκτησης του Γιουρόπα Λιγκ, ούτε αρμόζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μια σεζόν όπως η φετινή. Κι ας ολοκληρωθεί με ευρωπαϊκό τρόπαιο. Καλό το DNA, η ιστορία ενός κλαμπ, το ένδοξο παρελθόν, αλλά όλα προχωρούν και ανάλογα με τον καιρό θα έπρεπε να υπάρχει κι αντίληψη της παρούσας κατάστασης των πραγμάτων. Κι όχι οι παλιές, καλές εποχές να διατηρούν μια σκιά πάνω από το «Ολντ Τράφορντ». 

 

 

Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα παίξουν τον 9ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους, με τη Λίβερπουλ να είναι η μοναδική που έχει περισσότερους (15). Βέβαια, το κλαμπ του Μάντσεστερ έχει χάσει τους τρεις από τους τέσσερις πιο πρόσφατους, με μοναδική επιτυχία σε αυτό το διάστημα το 2017 κόντρα στον Άγιαξ…

Τα 35 γκολ κατά τη διάρκεια του φετινού «ταξιδιού» της ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ είναι μόλις η 2η καλύτερη επίδοση σε αυτό το κομμάτι στη διοργάνωση και μπορεί με τον αποψινό τελικό το κλαμπ να γίνει αυτό με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του θεσμού! Στα 36 είχαν σταματήσει οι Γκλάντμπαχ (1973), Πόρτο (2011) και Τσέλσι (2019). Και φυσικά, η Γιουνάιτεντ παραμένει αήττητη σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Μπιλμπάο, έχοντας πλέον την ευκαιρία να γίνει η 4η διαφορετική ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο - από καταβολής Γιουρόπα Λιγκ - χωρίς να σημειώσει αρνητικό αποτέλεσμα, μετά τις Τσέλσι (2019), Βιγιαρεάλ (2021) και Άιντραχτ (2022). 

 

 

Μικρά, θετικά πράγματα στα οποία ίσως να μην έχουν δώσει μεγάλη σημασία οι δύο φετινές φιναλίστ. Στον πάγκο των οποίων βρίσκονται δυο άνθρωποι με διαφορετική φιλοσοφία για το έργο τους αυτή τη στιγμή στα κλαμπ που καθοδηγούν. Κι όμως, το Μπιλμπάο μπορεί να τους κάνει να θυμηθούν και να εκτιμήσουν τις μικρές τους επιτυχίες, μέσα στις μεγάλες δυσκολίες της σεζόν. Γιατί τα «χαστούκια» ήταν πολλά. Αλλά και τα μαθήματα, επίσης…

Κώστας Ζάλιαρης