Ήταν «σοκ» για τη Σίτι, αλλά… κάποτε η Αγγλία αποκλείστηκε από ερασιτέχνες!
Έναν απρόσμενο αποκλεισμό γνώρισε η Μάντσεστερ Σίτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από την Αλ Χιλάλ, με τους «πολίτες» να ηττώνται με 4-3 στην παράταση και να ετοιμάζονται για… διακοπές. Σαφέστατα, το εν λόγω αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αγγλικών «κάζων» στις επίσημες διοργανώσεις. Μία λίστα που ξεκινά από το 1950 και την εθνική Αγγλίας κόντρα στους «ερασιτέχνες» των ΗΠΑ, και φτάνει ως το αυτογκόλ ενός Έλληνας, το 2018, στη Σουηδία!

Πρόκειται δεδομένα για μία τεράστια έκπληξη. Πόσοι, άλλωστε, μπορεί να περίμεναν πως η Μάντσεστερ Σίτι ενδέχεται να μείνει εκτός συνέχειας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, από την Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας;
Ελάχιστοι! Και είναι απολύτως λογικό. Ας μην ξεχνάμε, προφανώς, και το γεγονός πως οι «πολίτες» προέρχονταν από τρεις, συνεχόμενες νίκες, ενώ μερικές ημέρες πριν, είχαν «διαλύσει» τη Γιουβέντους, σε παιχνίδι που θα καθόριζε την «πρωτιά».
Και όμως, το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα βίωσε ένα κακό βράδυ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναβιώνοντας «ιδιαίτερα» αποτελέσματα, που ανά τα χρόνια, έχουν βιώσει αγγλικές ομάδες, είτε η ίδια εθνική Αγγλίας, σε «επίσημες» διοργανώσεις.
Ξεχωρίζουμε πέντε, τέτοιου είδους περιπτώσεις. Από την ήττα των «τριών Λιονταριών» πριν από 75 χρόνια από «ερασιτέχνες» των ΗΠΑ, μέχρι και το «κάζο» της Άρσεναλ, το 2018, στο «Έμιρεϊτς», από την Έστερσουντ του Γκρέιαμ Πότερ.
Ενδιάμεσα, μεσολαβεί ξανά ένα αντίστοιχο, ανεπιτυχές αποτέλεσμα για τη Μάντσεστερ Σίτι, ούσα και πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η έκπληξη του… 1950, ξεκινά από το ότι στις ΗΠΑ υπήρχε ποδοσφαιριστής που δεν αγωνίστηκε στο Μουντιάλ, επειδή δεν του δόθηκε… άδεια να λείψει από τη δουλειά του!
Πέντε «τέτοιες» περιπτώσεις, για εθνική Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Άρσεναλ! Από το «φεύγω» του Ρόι Χότζον, μέχρι το αυτογκόλ ενός Έλληνα στη Σουηδία, ώστε να «λυτρωθεί» ο Αρσέν Βενγκέρ. Ας τις δούμε μαζί…
ΗΠΑ – Αγγλία 1‑0, Παγκόσμιο Κύπελλο 1950
«Το θαύμα στο Μπέλο Οριζόντε»
Στις 29 Ιουνίου 1950, το σύνολο των ΗΠΑ κατάφερε να πανηγυρίσει μία από τις πιο «σοκαριστικές» νίκες» απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, την Αγγλία, με 1‑0.
Το γκολ του Τζόι Γκάτζενς ήταν το μοναδικό της συνάντησης συνάντησης, ενώ ο νεαρός τότε, γκολκίπερ της Αμερικής, Φρανκ Μπόργκι, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλλε τα μέγιστα στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Για τον λόγο αυτό, οι Βραζιλιάνοι (ακόμα και ως θεατές της διοργάνωσης) γιόρτασαν, γνωρίζοντας ότι δεν θα αντιμετώπιζαν την Αγγλία στη φάση των ομίλων.
Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ήταν ανώτερη η Αγγλία σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και συνάντησε μία χώρα που απαρτιζόταν κατά βάση από ποδοσφαιριστές που έπαιζαν το αγαπημένο τους άθλημα σε βάση «part time». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μπεν ΜακΛάφλιν, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς δεν μπορούσε να πάρει… άδεια από τη δουλειά του!
Και όμως, «τα τρία Λιοντάρια» ηττήθηκαν, παρότι μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχαν πανηγυρίσει τεράστιες νίκες απέναντι σε Ιταλία και Πορτογαλία. Ο Στάνλεϊ Μάθιους είχε προφυλαχθεί, ώστε να αγωνιστεί απέναντι σε δυσκολότερους αντιπάλους, το ματς «στράβωσε» και τότε, δεν υπήρχαν αλλαγές.
Μάντσεστερ Σίτι - Φενέρμπαχτσε, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1968‑69
«Ο αστεράτος αποκλεισμός…»
Στους «16» του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 1968‑69, η Μάντσεστερ Σίτι ηττήθηκε με 2‑1 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, μετά το 0‑0 στο «Μέιν Ρόουντ». Και προφανώς, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα, αν αναλογιστεί κανείς πως οι «πολίτες» βρίσκονταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ως πρωταθλητές Αγγλίας…
Αναλυτικότερα, η σεζόν 1968-69 ξεκίνησε με όνειρα για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία προερχόταν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία. Το πρώτο πρωτάθλημα που έπαιρνε μετά το 1937
Η πρώτη της παρουσία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όμως, αποδείχθηκε… εφιαλτική. Απέναντί της, η τουρκική Φενερμπαχτσέ, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1968, στο «Μέιν Ρόουντ» οι Άγγλοι είχαν την πλήρη υπεροχή, αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα των Τούρκων. Ο Φράνσις Λι και ο Μάικ Σάμερμπι έχασαν σημαντικές ευκαιρίες, ενώ ο Γιάβουζ Σιμσέκ κάτω από τα δοκάρια της Φενερμπαχτσέ ήταν ανίκητος. Η Σίτι έμοιαζε να… υποτιμά την αντίπαλό της και το 0-0 έβαλε από νωρίς σε κίνδυνο την πρόκριση.
Στις 2 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τόνι Κόουλμαν έδωσε προβάδισμα στη Σίτι, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ο Αμπντουλάχ ισοφάρισε γρήγορα για τους γηπεδούχους, και στο 75ο λεπτό, από εκτέλεση φάουλ του Τζαν, ο Ογκούν διαμόρφωσε το τελικό 2-1, χαρίζοντας «ιστορική» πρόκριση στους Τούρκους.
Αν και η αποτυχία ήταν οδυνηρή, το μάθημα αποδείχθηκε χρήσιμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1970), χτίζοντας πάνω σε αυτήν την οδυνηρή εμπειρία. Επικράτησε με 2-1 στον τελικό της Γκόρνικ Ζάμπρε, στον μοναδικό τελικό μέχρι και… σήμερα, που έλαβε χώρα τον μήνα Απρίλιο.
Chelsea – Åtvidabergs, Κύπελλο Κυπελλούχων 1971
«Η παγίδα της σουηδικής επαρχίας!»
Η Τσέλσι, κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1970), ταξίδεψε στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει την Åtvidabergs, μια μικρή ομάδα, που έμελλε τότε να «σοκάρει» όλον τον πλανήτη. Το πρώτο ματς τελείωσε 1‑1 και η ρεβάνς 0‑0 — αποτέλεσμα που έστειλε την Τσέλσι εκτός διοργάνωσης, λόγω του εκτός έδρας γκολ.
Νωρίτερα, η Τσέλσι είχε σηκώσει το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
Η ομάδα του Ντέιβ Σέξτον είχε φτάσει σε μία σπουδαία επιτυχία τότε, προτού πάρει και το FA Cup απέναντι στη Λιντς. «Σοκαρίστηκε» όμως στη Σουηδία, ουδείς περίμενε πως μπορεί να αποκλειστεί και μέχρι και σήμερα, συζητάμε για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα Κύπελλα Ευρώπης.
Αγγλία – Ισλανδία 1‑2, EURO 2016
«Ένα βράδυ γεμάτο… σοκ, ανατροπή σε 18 λεπτά και «αντίο» στον Χότζον!»
Στο «Stade de Nice,» το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2016, η Αγγλία γνώρισε μία από τις πιο… ηχηρές ήττες της ιστορίας της.
Γυρνάμε τον χρόνο στο EURO του 2016. Εννέα χρόνια πίσω, όταν τα «τρία Λιοντάρια» κατάφεραν να προκριθούν από τον όμιλο με δύο ισοπαλίες κόντρα σε Ρωσία και Σλοβακία, και μία νίκη απέναντι στην Ουαλία με ανατροπή, χάρη στα γκολ των Τζέιμι Βάρντι και Ντάνιελ Στάριτζ (στις καθυστερήσεις).
Έφτασαν στη φάση των «16» και αποτελούσαν το απόλυτο φαβορί απέναντι στην Ισλανδία. Όλα έδειχναν πως οι… προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν, όταν ο Γουέιν Ρούνεϊ άνοιξε το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό.
Γρήγορα όμως, η Ισλανδία έφερε «τούμπα» το ματς και έκανε το 2-1 μέσα σε 18 λεπτά, χάρη σε κεφαλιά του Σίγκουρντσον και γκολ του Σίγκθορσον με σουτ. Η ανατροπή ήταν γεγονός, η αλλαγή του Βάρντι δεν βοήθησε σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και η Αγγλία βίωσε έναν απίστευτο αποκλεισμό.
Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς του Ρόι Χότζον στον πάγκο της, με τον έμπειρο προπονητή να αποχωρεί μετά από μία τετραετία, 56 παιχνίδια και 33 νίκες.
Άρσεναλ – Έστερσουντ 1-2, Europa League 2018
«Με συνολικό σκορ… 4-2 οι Άγγλοι προκρίνονται με «διπλό» στη Σουηδία!»
Η ήττα της Άρσεναλ από την Έστερσουντ στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στο «Έμιρεϊτς» είναι ένα από τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα, δεδομένα, στην ιστορία της…
Η Άρσεναλ, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε μία φάση μεταβατική με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ και προπονητή τον Αρσέν Βενγκέρ, ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες να πάρει προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Ωστόσο, οι Σουηδοί μπήκαν στο «Έμιρεϊτς» με περίσσιο πάθος και αποφασιστικότητα, με τον Γκρέιαμ Πότερ να βρίσκεται τότε στον πάγκο τους.
Το σκορ άνοιξε νωρίς ο Τζόελ Λουσί με ένα όμορφο σουτ στο 11’, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Άγγλους. Η Άρσεναλ πίεσε για την ισοφάριση, αλλά τα λάθη στην άμυνα και η αδράνεια στον χώρο του κέντρου έδιναν χώρο στους φιλοξενούμενους να αναπτύσσονται γρήγορα στην αντεπίθεση.
Στο δεύτερο ημίχρονο, η Έστερσουντ «διπλασίασε» τα τέρματά της στο 70’ με τον Μάρκους Αντόνσον, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην άμυνα της Άρσεναλ.
Η γηπεδούχος κατάφερε να μειώσει στο 82’ με ένα σουτ του Αλέξις Σάντσες, αλλά ο χρόνος δεν έφτανε για την ανατροπή. Το τελικό 2-1 «σόκαρε» τους οπαδούς της Άρσεναλ και έθεσε σε σοβαρή αμφιβολία την πρόκριση, που τελικά ήρθε όμως, με νίκη με 3-0 στη Σουηδία.
Στην εκτός έδρας, τελικώς, νίκη – πρόκριση της Άρσεναλ, είχε πετύχει αυτογκόλ ο Έλληνας στόπερ, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος.
Βεβαίως, στη συγκεκριμένη λίστα μπορεί να συμπεριληφθεί και η τεράστια νίκη της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στην Αγγλία στο «Wembley», με 2-1, με το αλησμόνητο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη στις καθυστερήσεις. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κέρδισε για πρώτη φορά ιστορικά σε αυτό το γήπεδο, αποκτώντας τεράστιο πλεονέκτημα για την «πρωτιά» στο Nations League. Εν τέλει, πάντως, το σύνολο του Λι Κάρσλεϊ κέρδισε την Ελλάδα εκτός έδρας και εξασφάλισε εκείνο την πρώτη θέση.
Δημήτρης Μανάκος