Ο Χάρης Τριφυλλής της… Τσέλσι στο England365: Από το πρόγραμμα εθελοντισμού στην Άρσεναλ, στην pub της Σεούλ με τον Τζο Κόουλ!

Είναι Κύπριος, αλλά κυρίως… ποδοσφαιρικά διεθνής. Ο Χάρης Τριφυλλής δεν είναι απλώς ακόμη ένας προπονητής με φιλοδοξίες - είναι ένας άνθρωπος που αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στην Αγγλία, ξεκινώντας από εθελοντικά προγράμματα και φτάνοντας να συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο άνθρωπος που εργάζεται σήμερα ως International Senior Lead Coach στην Τσέλσι, με αρμοδιότητες που ξεπερνούν το καθαρά προπονητικό κομμάτι, μιλά αποκλειστικά στο England365, για όσα είδε, όσα έρχονται και τη νέα σεζόν με τους «μπλε»!

Ο Χάρης Τριφυλλής της… Τσέλσι στο England365: Από το πρόγραμμα εθελοντισμού στην Άρσεναλ, στην pub της Σεούλ με τον Τζο Κόουλ!

Μία από τις πιο «ιδιαίτερες» και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχουμε πραγματοποιήσει την τελευταία τετραετία στο England365. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με το ποδόσφαιρο, που ασχολήθηκε με την προπονητική, έστω και ερασιτεχνικά, που δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του μακριά από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Συζητάμε για τον Χάρη Τριφυλλή, ο οποίος  «σήμερα» βρίσκεται στο Λονδίνο και την τελευταία τετραετία εργάζεται στην Τσέλσι.

Ο Χάρης μάς μίλησε για τη διαδρομή του - από τα παιδικά του χρόνια στο Παραλίμνι και το Pro Evolution με τους φίλους του, στο ξεκίνημά του στην ανάλυση και την προπονητική, στο «άλμα» με το πρόγραμμα της Άρσεναλ και στο πώς η εμπειρία στο φούτσαλ διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του. Αναφέρεται με πάθος στην παιδεία του αγγλικού ποδοσφαίρου, στις διαφορές με το ελληνικό/κυπριακό μοντέλο, στις βασικές προπονητικές του αρχές, αλλά και στους προσωπικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Μοιράζεται επίσης ξεχωριστές στιγμές, όπως τη βραδιά στη Σεούλ με τον Τζο Κόουλ και τον Ζόλα ή τις τηλεοπτικές εικόνες που κάποτε τον ενέπνεαν και σήμερα έγιναν μέρος της καθημερινότητάς του.

Ο Δημήτρης Μανάκος και η Άννη Καλοφωλιά ήρθαν σε επαφή με έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται τίτλους για να ξεχωρίσει. Γιατί ο Χάρης Τριφυλλής, με χαμηλό προφίλ αλλά υψηλό επίπεδο, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα που εργάζονται σήμερα στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου. «Σκληρή δουλειά, βελτίωση και όλα θα έρθουν!» Αυτό είναι το «μότο» του και η ιστορία του μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς από την Κύπρο, από την Ελλάδα, από την εκάστοτε χώρα και πόλη, μπορείς να φτάσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή πρότυπο που σας ενέπνευσε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο;

«Η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν άρχισα να παίζω στην τοπική ομάδα της περιοχής μου, το Παραλίμνι στην Κύπρο. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν ήταν απλώς ένα οργανωμένο άθλημα για εμένα. Ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Θυμάμαι να περνάω αμέτρητες ώρες, παίζοντας ποδόσφαιρο με φίλους στη γειτονιά, μετά το σχολείο, αλλά και να συναντιόμαστε σε τοπικά μαγαζιά για να παίξουμε «Pro Evolution», κάτι που ήταν σημαντικό κομμάτι της παιδικής  μας κουλτούρας τότε. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο που με ενέπνευσε να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Αυτό που με οδήγησε ήταν κυρίως οι όμορφες παιδικές εμπειρίες γύρω από το παιχνίδι και το πάθος που ένιωθα για το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός. Αυτό το πάθος, σταδιακά, έγινε τρόπος ζωής και μου έδωσε το κίνητρο να το ακολουθήσω σε επαγγελματικό επίπεδο. Σίγουρα στην πορεία μου υπήρξαν αρκετά άτομα / μέντορες που με ενέπνευσαν και με βοήθησαν να εξελιχθώ. Είναι πολύ σημαντικό στην πορεία σου να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε εμπνέουν, σε προκαλούν να σκέφτεσαι διαφορετικά και σου δίνουν την αυτοπεποίθηση να εξελίσσεσαι.»

Τι σπουδές ακολουθήσατε, ώστε να δώσουμε μία κατεύθυνση και στα νεότερα παιδιά, που θα ήθελαν να μπουν σε μία αντίστοιχη διαδικασία;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ξεκίνησα εξαρχής με σπουδές, που σχετίζονταν με την προπονητική. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στη δημοσιογραφία, αλλά σχετικά νωρίς συνειδητοποίησα πως αυτό δεν ήταν κάτι που με ενθουσίαζε πραγματικά. Όταν κατάλαβα ότι η προπονητική ήταν αυτό που ήθελα να ακολουθήσω, το πρώτο μου βήμα ήταν να αποκτήσω το δίπλωμα UEFA C και από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η πορεία μου στον χώρο της προπονητικής. Από τότε, φρόντιζα συνεχώς να εξελίσσομαι, συμμετέχοντας σε προπονητικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, ακολούθησα σπουδές και στον τομέα της ανάλυσης ποδοσφαίρου.

Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα προγράμματα σπουδών στην Αγγλία που σχετίζονται με την προπονητική, την ανάλυση και τη διαχείριση στο ποδόσφαιρο. Αυτά τα προγράμματα είναι σύγχρονα, βασίζονται σε επιστημονική έρευνα και σου δίνουν τη δυνατότητα να μάθεις τις πιο πρόσφατες μεθόδους και πρακτικές του χώρου. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα πανεπιστήμια συνεργάζονται άμεσα με επαγγελματικές ομάδες, προσφέροντας στους φοιτητές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση αλλά και πιθανές επαγγελματικές επαφές για το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό "πανεπιστήμιο" είναι η καθημερινή εμπειρία μέσα στο γήπεδο.»

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εμπειρίες ως προπονητής; Πώς περάσατε από την πλευρά του παίκτη στην πλευρά του προπονητή;

«Όσο ήμουν φοιτητής, μαζί με μία ομάδα συμφοιτητών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου 11v11 και να συμμετάσχουμε σε ένα φοιτητικό πρωτάθλημα. Σε αυτή τη διαδικασία, ανάλαβα τον ρόλο του προπονητή. Αυτή ήταν και η πρώτη μου πρακτική επαφή με την προπονητική και εκεί κατάλαβα ότι η προπονητική είναι κάτι που άρεσε. Αυτή η εμπειρία με ώθησε να ακολουθήσω την προπονητική πιο σοβαρά και να ξεκινήσω με το πρώτο μου δίπλωμα. Οι πρώτες μου εμπειρίες ως προπονητής ήταν μέσα από μια διαδικασία "δοκιμής και λάθους". Είχα την τύχη να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο που με στήριξε και δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου ένιωθα την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζω νέες ιδέες, να κάνω λάθη και να μαθαίνω από αυτά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθα να αξιολογώ καλύτερα τις εμπειρίες μου και να βελτιώνω συνεχώς τον τρόπο που φιλτράρω τις πληροφορίες.

Δεν προέρχομαι από επαγγελματική καριέρα ως ποδοσφαιριστής, κάτι που βοηθάει στην κατανόηση συγκεκριμένων καταστάσεων μέσα στο γήπεδο. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω πως έγινα καλύτερος "παίκτης", όταν έγινα προπονητής. Αυτό είναι και κάτι που προσπαθώ να περάσω στους ποδοσφαιριστές, να βλέπουν το παιχνίδι μέσα από τη ματιά του προπονητή, να σκέφτονται πιο σφαιρικά και να παίρνουν πρωτοβουλίες για τη δική τους ανάπτυξη.»

Η οικογένειά σας πώς αντέδρασε όταν αποφασίσατε να ακολουθήσετε καριέρα στον αθλητισμό;

«Η οικογένειά μου ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική στην απόφασή μου να ακολουθήσω καριέρα στον αθλητισμό. Από την αρχή με ενθάρρυναν να ακολουθήσω αυτό που πραγματικά με γεμίζει και με παθιάζει, και ποτέ δεν προσπάθησαν να με κατευθύνουν προς κάτι διαφορετικό.»

Κατέχετε Δίπλωμα Εκπαίδευσης στην Ανάλυση Αθλημάτων. Πώς οι σπουδές σας συνέβαλαν στην προπονητική σας πορεία;

«Οι σπουδές μου στην ανάλυση αθλημάτων με βοήθησαν να δω το ποδόσφαιρο μέσα από μια διαφορετική και πιο ολιστική οπτική. Η ανάλυση πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης προπονητικής σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες. Μέσα από τις γνώσεις μου, μπορώ να παρέχω πιο στοχευμένη ανατροφοδότηση, αξιοποιώντας το βίντεο ως βασικό εργαλείο κατανόησης και εκπαίδευσης. Η ανάλυση βοηθά τους ποδοσφαιριστές να αντιληφθούν πιο εύκολα τις πληροφορίες, κάτι που συμβάλλει άμεσα στη γρηγορότερη αγωνιστική και προσωπική τους ανάπτυξη. Παράλληλα, μου δίνει τη δυνατότητα ως προπονητής να επικοινωνώ με μεγαλύτερη σαφήνεια τις απαιτήσεις και τα… θέλω μου, ενισχύοντας τη διαδικασία μάθησης και βελτίωσης.»

Πώς προέκυψε η ευκαιρία να εργαστείτε στην Άρσεναλ; Τι περιβάλλον συναντήσατε και πώς αντιδράσατε στο άκουσμα της «πρόσληψης»;

«Η ευκαιρία να εργαστώ στην Άρσεναλ προέκυψε μέσα από ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, στο οποίο συμμετείχα για περίπου έναν χρόνο. Όταν μετακόμισα στην Αγγλία, έκανα αίτηση για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες σε διάφορα τμήματα του συλλόγου, να παρακολουθήσω προπονητικά διπλώματα και να γνωρίσω από κοντά πώς λειτουργεί ένας επαγγελματικός οργανισμός στην Αγγλία. Από την αρχή είχα ως στόχο να μάθω, να εξελιχθώ και να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για μια επαγγελματική ευκαιρία στο μέλλον.

Μετά το τέλος του προγράμματος, προέκυψε μια θέση στις αναπτυξιακές ηλικίες της Γυναικείας Ομάδας και ο υπεύθυνος του προγράμματος, που ήταν και μέντοράς μου, με πρότεινε. Ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης και λίγες μέρες αργότερα μου ανακοίνωσαν ότι είχα επιλεγεί.

Το περιβάλλον ήταν πολύ υποστηρικτικό και οργανωμένο, με ιδιαίτερη έμφαση στην καθοδήγηση και την ομαλή ένταξη νέων μελών στην ομάδα. Υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία προσαρμογής και εκπαίδευσης για όλους τους νέους υπαλλήλους, ώστε να κατανοήσουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Ήταν μια στιγμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης για μένα, καθώς ήξερα ότι η ευκαιρία ήρθε μέσα από πολλή προσπάθεια και συνέπεια.»

Ποιος ήταν ο ρόλος σας στην Άρσεναλ και πώς κρίνετε την εμπειρία στον σύλλογο;

«Ο ρόλος μου στην Άρσεναλ ήταν αυτός του consultant coach, με βασικό αντικείμενο την προπονητική υποστήριξη και ανάπτυξη παικτριών στις αναπτυξιακές ηλικίες, από Κ10 μέχρι Κ16 στη γυναικεία ομάδα. Ήταν μια εμπειρία που μου έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψω σε ένα πολύ επαγγελματικό περιβάλλον, με υψηλές απαιτήσεις αλλά και με ανθρώπους που είχαν διάθεση να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.»

Προκύπτει το Futsal και εν συνεχεία η Τσέλσι. Πώς ακριβώς ήρθατε σε επαφή με τους «μπλε» και πόσο «κοινή» ή μη, ήταν η «συνέντευξη» που ενδεχομένως περάσατε;

«Ναι, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε ομάδα φούτσαλ στην Αγγλία, κάτι που ήθελα πολύ και με βοήθησε σημαντικά στην πορεία μου. Γενικά, το φούτσαλ είναι βαθιά ριζωμένο στην ποδοσφαιρική κουλτούρα ορισμένων χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βραζιλία. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών από μικρή ηλικία, καθώς οι χώροι είναι περιορισμένοι, η μπάλα παραμένει στο έδαφος και απαιτείται υψηλό επίπεδο τεχνικής. Οι παίκτες μαθαίνουν να δουλεύουν σε μικρότερους χώρους, με ταχύτερες αποφάσεις, πιο άμεσες συνεργασίες και μεγαλύτερη ένταση. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ακαδημίες στην Αγγλία έχουν εντάξει το φούτσαλ στα προγράμματά τους, ακριβώς λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων.

Όσον αφορά την Τσέλσι, η ευκαιρία προέκυψε μέσα από μια αγγελία που βρήκα διαδικτυακά. Θυμάμαι ήταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν είδα την αγγελία και σκέφτηκα πως δεν είχα να χάσω κάτι, οπότε αποφάσισα να στείλω το βιογραφικό μου. Μετά από περίπου ενάμιση μήνα και ενώ σχεδόν είχα… ξεχάσει ότι είχα κάνει αίτηση, έλαβα ένα Email για τηλεφωνική συνέντευξη. Μετά την επιτυχημένη τηλεφωνική συνέντευξη, μου ζητήθηκε να παρουσιάσω ένα project, ώστε να αξιολογήσουν τις γνώσεις μου σε πολλούς τομείς, όπως η διαχείριση καταστάσεων, οι τρόποι ανάπτυξης παικτών, η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και η συνεργασία με άλλα τμήματα. Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, έπρεπε να προπονήσω ένα από τα γκρουπ, ώστε να αξιολογήσουν τις προπονητικές μου ικανότητες σε πραγματικό χρόνο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, με μεγάλη χαρά έλαβα την ενημέρωση πως είχα περάσει με επιτυχία όλα τα στάδια της διαδικασίας και μου στάλθηκε το συμβόλαιο συνεργασίας. Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή.»

Τι σας ενέπνευσε να κυνηγήσετε προπονητική καριέρα εκτός Κύπρου; Πώς πήρατε την απόφαση να μεταβείτε στο εξωτερικό;

«Η έμπνευσή μου για να κυνηγήσω την προπονητική εκτός Κύπρου ήρθε όταν παρακολούθησα το δίπλωμα UEFA C στην Κύπρο. Ήταν η στιγμή που άρχισα να βλέπω την προπονητική πιο σοβαρά και να σκέφτομαι πώς μπορώ να εξελιχθώ. Από εκεί και πέρα, η απόφαση αφορούσε το πού θα μπορούσα να πάω για να έρθω σε επαφή με τους καλύτερους, να εκτεθώ σε απαιτητικά περιβάλλοντα και να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα. Ήθελα να βρω ένα μέρος που να μου δίνει ευκαιρίες, αλλά και που να μπορώ ρεαλιστικά να προσαρμοστώ, τόσο στη γλώσσα όσο και στον τρόπο ζωής. Θυμάμαι πως είχα συζητήσει την ιδέα με τον εκπαιδευτή μου στην προπονητική, ο οποίος με ενθάρρυνε έντονα να το τολμήσω, λέγοντας πως το να ζήσεις και να δουλέψεις μέσα στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα είναι μια εμπειρία που θα με εξελίξει σημαντικά. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση να φύγω δεν ήταν τόσο δύσκολη, ήμουν αποφασισμένος, ήξερα τι ήθελα και ένιωθα πως δεν είχα τίποτα να χάσω. Ήθελα απλώς να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να μάθω και να βελτιωθώ στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον.»                                                                          

Ποιες διαφορές παρατηρείτε μεταξύ του αγγλικού και του  ελληνικού/ κυπριακού  ποδοσφαίρου, τόσο σε επίπεδο τεχνικής όσο και νοοτροπίας;

«Θα επικεντρωθώ στις αναπτυξιακές ηλικίες, τομέα με τον οποίο έχω τη μεγαλύτερη εμπειρία και καθημερινή τριβή. Ωστόσο, δεν μπορώ να έχω μια απόλυτη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, καθώς δεν έχω εργαστεί σε αυτά τα περιβάλλοντα. Σίγουρα, αυτό που γνωρίζω μέσω των συζητήσεών μου με προπονητές από την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ότι υπάρχει αρκετή θέληση και γνώση στον χώρο.

Στην Αγγλία, οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία ακολουθούν ένα κοινό, μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Αυτό το κοινό όραμα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό και απαιτητικό περιβάλλον συνεχούς βελτίωσης, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά για όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο. Οι αγγλικές ομάδες επενδύουν συστηματικά και σε βάθος στις ακαδημίες τους. Διαθέτουν εξειδικευμένες προπονητικές εγκαταστάσεις που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στις ακαδημίες, ενώ απασχολούν πλήρους ωραρίου προσωπικό σε αρκετούς τομείς όπως φυσική κατάσταση, ανάλυση, scouting, φυσιοθεραπεία, αξιολόγηση προπονητών και διαχείριση της καθημερινής λειτουργίας της ακαδημίας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση του προσωπικού, κάτι που δημιουργεί έναν μηχανισμό διαρκούς ανάπτυξης.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι ποδοσφαιριστές στις αγγλικές ακαδημίες προπονούνται σε υψηλές εντάσεις, γεγονός που τους βοηθά να αναπτύξουν γρήγορα την ικανότητα λήψης αποφάσεων, να διατηρούν τεχνική σταθερότητα υπό πίεση και να προσαρμόζονται σε παιχνίδια με συχνές μεταβάσεις. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των ποδοσφαιριστών. Οι ακαδημίες προσφέρουν βοήθεια στις σχολικές υποχρεώσεις, καλλιεργούν την κουλτούρα της αυτοβελτίωσης και ενισχύουν τη συνολική προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, πέρα από τα όρια του ποδοσφαίρου. Ένα στοιχείο που αποτυπώνει αυτή τη φιλοσοφία είναι η φράση που άκουσα πρόσφατα: «Οι τακτικές δεν κερδίζουν στο ποδόσφαιρο, οι άνθρωποι είναι αυτοί που κερδίζουν.»

Πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις με νεαρούς ποδοσφαιριστές που αναζητούν τρόπους για να γίνουν καλύτεροι και επιδεικνύουν εντυπωσιακή ωριμότητα και υπευθυνότητα για τη δική τους πορεία και ανάπτυξη. Αυτή η στάση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών ποδοσφαιριστών.»

Ποιος είναι ο ρόλος σας ως International Senior Lead Coach στην Τσέλσι; Ποιες είναι οι κύριες αρμοδιότητές σας;

«Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά μου στην Τσέλσι και μέσα σε αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να εργαστώ τόσο στο κομμάτι της ακαδημίας, όσο και στο διεθνές και εμπορικό τμήμα του συλλόγου. Στον ρόλο μου ως International Senior Lead Coach, οι κύριες αρμοδιότητές μου αφορούν τη διαχείριση, τον συντονισμό διεθνών projects, σε συνδυασμό με την ενεργή ενασχόλησή μου στην προπονητική διαδικασία, κυρίως σε ηλικίες από 7 έως 16 ετών.

Ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι η οργάνωση και ο συντονισμός διεθνών camps που διοργανώνουμε με συνεργάτες σε διάφορες χώρες. Στα προγράμματα αυτά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προπονούνται υπό τις προδιαγραφές και τη φιλοσοφία της Τσέλσι, βιώνοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Παράλληλα, συμμετέχω στον σχεδιασμό της θεματολογίας και της μεθοδολογίας των προπονήσεων, την προετοιμασία των προπονητικών πλάνων και την υποστήριξη των προπονητών.

Επιπλέον, μέρος του ρόλου μου είναι και η συνεργασία με ομάδες και προπονητές από το εξωτερικό που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις μας στο Cobham Training Ground, με στόχο να εκπαιδευτούν, να ανταλλάξουμε ιδέες και να γνωρίσουν από κοντά τις καθημερινές διαδικασίες και τις προπονητικές πρακτικές.»

Πώς προετοιμάζετε την ομάδα για έναν αγώνα; Και πόσο άμεση είναι η επίδραση του ρόλου σας στη φιλοσοφία της ανδρικής ομάδας;

«Αυτήν τη στιγμή, ο ρόλος μου στην Τσέλσι δεν σχετίζεται άμεσα με την προετοιμασία ομάδας για αγώνες, ούτε επηρεάζει άμεσα τη φιλοσοφία της ανδρικής ομάδας. Παρ' όλα αυτά, στο παρελθόν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω ενεργά στην προετοιμασία ομάδων, κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών, αλλά και σε επίπεδο πρώτης ομάδας, όταν εργάστηκα στην ελληνική ομάδα Athenians FC, που εδρεύει στο Λονδίνο. Εκεί απέκτησα πολύτιμη εμπειρία, καθώς η ομάδα λειτουργεί σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο και προσφέρει ένα πολύ επαγγελματικό περιβάλλον, το οποίο με βοήθησε ουσιαστικά να κατανοήσω καλύτερα τη διαδικασία προετοιμασίας πρώτης ομάδας για αγώνες.

Η προετοιμασία στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι αρκετά διαφορετική από την προετοιμασία μιας πρώτης ομάδας. Στις μικρές ηλικίες, η προτεραιότητα δεν είναι το αποτέλεσμα του αγώνα, αλλά η ανάπτυξη των παιδιών και η σωστή εφαρμογή της φιλοσοφίας του συλλόγου. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους παίκτες να χτίσουν αυτοπεποίθηση, να κατανοούν καλύτερα το παιχνίδι και να παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα στο γήπεδο. Θέλουμε να δημιουργούμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά νιώθουν άνετα να δοκιμάσουν, να κάνουν λάθη και να μάθουν μέσα από αυτά. Η διαδικασία αυτή συνήθως περιλαμβάνει ανασκόπηση προηγούμενων παιχνιδιών ή προπονήσεων, ξεκάθαρη επικοινωνία των βασικών αρχών που θέλουμε να δούμε στον αγώνα, και απλές οδηγίες που να ταιριάζουν στην ηλικία και στο επίπεδο των παιδιών. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να δουλεύουμε και στο ψυχολογικό κομμάτι, ώστε οι παίκτες να μπαίνουν στο παιχνίδι με αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση, χωρίς να τους περιορίζουμε με υπερβολικές απαιτήσεις ή πίεση για το αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο πρώτης ομάδας, η προσέγγιση είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική και πολύ πιο λεπτομερής, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα. Η εβδομάδα προετοιμασίας ξεκινάει συνήθως με την ανάλυση του προηγούμενου αγώνα, όπου αξιολογούνται τόσο τα θετικά όσο και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υλικό, ακολουθεί η ανάλυση του επερχόμενου αντιπάλου μέσα από βίντεο ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία. Με βάση αυτή την ανάλυση, διαμορφώνονται οι προπονήσεις της εβδομάδας και αγωνιστικά σενάρια που προετοιμάζουν την ομάδα τόσο τακτικά όσο και ψυχολογικά. Εκτός γηπέδου, η προετοιμασία περιλαμβάνει συναντήσεις για θέματα οργανωτικά και συναντήσεις με τους παίκτες. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή επικοινωνία και άμεση συνεργασία μεταξύ όλων, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά.»

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που καθοδηγούν την προπονητική σας φιλοσοφία;

«Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι ο σεβασμός είναι η βάση των πάντων, σεβασμός προς τον άνθρωπο, την ομάδα, το παιχνίδι και τη διαδικασία. Το ποδόσφαιρο για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από 22 παίκτες και 90 λεπτά. Είναι μια καθημερινότητα, μια κοινότητα και ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται προσωπικότητες και χτίζονται αξίες. Δεύτερη βασική μου αρχή είναι ότι πάντα προχωράμε μπροστά. Η συνεχής βελτίωση είναι για μένα τρόπος σκέψης. Λάθη θα γίνουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι, ως προπονητές, παίκτες και ως άνθρωποι. Τέλος, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην ενέργεια και την σκληρή δουλειά που φέρνουμε μέσα στο γήπεδο. Η θετική ενέργεια και η ικανότητα να προσπαθήσεις στο μάξιμουμ, δημιουργεί ένα περιβάλλον που εμπνέει και βελτιώνει την απόδοση.»

Πώς ενσωματώνετε την ανάλυση δεδομένων στην καθημερινή προπόνηση και στην προετοιμασία των αγώνων; Θεωρώ πως είναι η ιδανική ερώτηση για να διευκρινίσουμε επακριβώς πώς ακριβώς σχετίζονται αυτά τα δύο κομμάτια.

«Στην έως τώρα εμπειρία μου στον τομέα της ανάλυσης, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε διαφορετικές ομάδες και επίπεδα, γεγονός που μου επέτρεψε να κατανοήσω πώς χρησιμοποιείται η ανάλυση μέσα σε κάθε οργανισμό. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται η ανάλυση στις ακαδημίες, διαφέρει σημαντικά από το πώς εφαρμόζεται στο περιβάλλον της πρώτης ομάδας. Στις ακαδημίες, το βασικότερο ζητούμενο είναι η βελτίωση του ποδοσφαιριστή και όχι το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Κάθε ποδοσφαιριστής της ακαδημίας ακολουθεί ένα ατομικό πλάνο βελτίωσης, τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάλυση χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον ποδοσφαιριστή να κατανοήσει καλύτερα το παιχνίδι, να βελτιώσει την τεχνική του, να αναπτύξει τις αγωνιστικές του αρμοδιότητες και ακόμη, να δουλέψει και σε ψυχολογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, μέσω συγκεκριμένων βίντεο (clips) μπορείς να βοηθήσεις τον παίκτη να σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια σημεία χρειάζεται να βελτιώσει. Παράλληλα, μπορούν να τεθούν αγωνιστικοί στόχοι, οι οποίοι στη συνέχεια να αξιολογούνται μέσω βίντεο ανάλυσης, σε σχέση με το ατομικό πλάνο ανάπτυξης που ακολουθεί ο ποδοσφαιριστής. Στις ακαδημίες, η ανάλυση δίνει έμφαση κυρίως στη βελτίωση του ποδοσφαιριστή και της δικής μας ομάδας, και όχι τόσο στη μελέτη του αντιπάλου.

Αντίθετα, στο επαγγελματικό επίπεδο, οι ομάδες χρησιμοποιούν την ανάλυση όχι μόνο για τη βελτίωση της απόδοσής τους, αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον επόμενο αντίπαλο. Η ανάλυση στοχεύει στο να εντοπίσει το στιλ παιχνιδιού του αντιπάλου, τα δυνατά και αδύνατα σημεία του, και γενικότερα να παρέχει δεδομένα που θα δώσουν στην ομάδα μας αγωνιστικό πλεονέκτημα.»

Ποιους στόχους έχετε θέσει για την καριέρα σας τα επόμενα πέντε χρόνια; Ας μιλήσουμε στο «ιδανικό» του πράγματοs.

«Ο βασικός μου στόχος είναι η συνεχής βελτίωση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Στο ιδανικό σενάριο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ήθελα να έχω ξεκινήσει το UEFA Pro License. Παράλληλα, θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι σε περιβάλλοντα που με εξελίσσουν και να συμβάλλω σε ομάδες και οργανισμούς που έχουν όραμα και δέσμευση για πρόοδο.»

Υπάρχει κάποια ομάδα ή θέση που θα θέλατε να αναλάβετε στο μέλλον; Ενδεχομένως, κάποιος ρόλος στην Εθνική ομάδα. ..

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο για το μέλλον είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που μου δίνει προκλήσεις και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Δεν έχω στοχεύσει κάποια συγκεκριμένη ομάδα ή θέση. Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι να βρίσκομαι σε έναν οργανισμό όπου μπορώ να συνεισφέρω και να μαθαίνω. Σίγουρα, θα ήθελα στο μέλλον να εργαστώ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, είτε αυτό είναι σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο, αλλά παραμένω ανοιχτός σε κάθε προοπτική που μπορεί να με βοηθήσει να γίνω καλύτερος και να προσφέρω ουσιαστικά.»

Αν και ζείτε και εργάζεστε στο εξωτερικό, διατηρείτε επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο; Υπάρχουν σχέδια για συνεργασία με ελληνικές/κυπριακές ομάδες στο μέλλον;

«Παρόλο που ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, διατηρώ επαφή με το ελληνικό και κυπριακό ποδόσφαιρο. Έχω φίλους και συναδέλφους που εργάζονται σε ομάδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με τους οποίους συζητάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις, ενώ παράλληλα προσπαθώ να παρακολουθώ παιχνίδια και να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στις δύο χώρες. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο συνεργασίας, αλλά αν προέκυπτε ένα project, στο οποίο θα μπορούσα να προσφέρω μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία μου, και αν το περιβάλλον ήταν κατάλληλο για να συνεχίσω να εξελίσσομαι, σίγουρα θα το εξέταζα με σοβαρότητα και θετική διάθεση.»

Να υποθέσουμε πως θα σας βρούμε στην Τσέλσι, την επόμενη αγωνιστική περίοδο;

«Ναι, θα είμαι στην Τσέλσι!»

Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη στιγμή ή ιστορία, που έχετε να μοιραστείτε μαζί μας, από την παρουσία σας στην Άρσεναλ και την Τσέλσι; Κάποια συνάντηση, κάποιος διάλογος, ένα «γνωστό» πρόσωπο που ήρθατε σε επαφή;

«Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετά πρόσωπα στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως πρόσφατα τους Γκουστό, Λάβια, Ζόλα και Τζο Κόουλ. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω με τον Ζόλα στη Σιγκαπούρη και με τον Τζο Κόουλ στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο συνεργασιών της ομάδας. Μία από τις στιγμές που θα μου μείνουν αξέχαστες είναι όταν βρεθήκαμε παρέα με τον Κόουλ σε μια pub στη Σεούλ, για να παρακολουθήσουμε τον αγώνα Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι. Είναι από αυτές τις στιγμές που θα θυμάμαι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από κάποια χρόνια παρακολουθούσα τον ίδιο τον Τζο Κόουλ να αγωνίζεται από την τηλεόραση.»

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δίνατε σε νέους προπονητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διεθνή καριέρα;

«Νομίζω πως σε αυτόν τον χώρο οι γνωριμίες παίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο, αλλά σημαντικό είναι και η εντύπωση που αφήνεις στους ανθρώπους που γνωρίζεις. Είναι πολύ βασικό να έχεις τις γνώσεις, να δείχνεις αυτοπεποίθηση, να εμπνέεις εμπιστοσύνη και φυσικά να βγάζεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις. Μια συμβουλή που κρατάω μέχρι σήμερα – και ήταν και η πρώτη που μου έδωσαν όταν ξεκίνησα στην Άρσεναλ είναι: «What you put in is what you get back». Χρειάζεται πολλή δουλειά, θάρρος για να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου και ανοιχτό μυαλό για να εξελιχθείς σε αυτό.»