Αρντίλες και Βίγια: Η μέρα που το «σκηνικό» στο αγγλικό ποδόσφαιρο άλλαξε!
Ήταν το καλοκαίρι του 1978, μόλις δύο εβδομάδες μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε γίνει στην Αργεντινή, όταν στην Αγγλία συνέβαινε ένα κοσμογονικό γεγονός στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, αφού ο Οσβάλντο Αρντίλες και ο Ρίκι Βίγια έγιναν οι πρώτοι ξένοι παίκτες που αγωνίστηκαν σε σύλλογο της μεγάλης κατηγορίας, μετά την επίσημη άρση μιας 47χρονης απαγόρευσης από την FA. Στις ενδιάμεσες δεκαετίες μπορούσε να γίνει η μεταγραφή, φτάνει να ήταν βασικός στην εθνική του ομάδα και να έπαιρνε ειδική άδεια αν ήταν Ευρωπαίος, αλλά για εκτός της Ηπείρου μας ήταν πολύ δύσκολο. Τότε, άλλαξαν όλα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ήταν η μέρα που το αγγλικό ποδόσφαιρο άνοιγε τις πόρτες του στους ξένους και παρά το ότι αυτό οδήγησε σε ευρύτατη συζήτηση σε όλη τη χώρα, και σε ερωτήματα στη Βουλή των Κοινοτήτων, η παρουσία τους θα ήταν κομβική...
Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν στο πιο δυναμικό στυλ της αγγλικής 1st Division, αλλά οι οπαδοί της Τότεναμ κράτησαν την πίστη τους στις νέες μεταγραφές, τους έδωσαν χρόνο και ανταμείφθηκαν, με μια σειρά εμβληματικών στιγμών.
Στο Μουντιάλ του 1978, ο Αρντίλες που έπαιξε στα έξι από τα επτά ματς, καθώς η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε αναπτύξει τηλεπαθητική σχέση με τον αστέρα της ομάδας, Μάριο Κέμπες. Ο Κέμπες κέρδισε με τα έξι γκολ του το Χρυσό Παπούτσι, ο Αρντίλες αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα από τα αστέρια σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, με αποτέλεσμα η Τότεναμ η οποία επέστρεφε στην μεγάλη κατηγορία έπειτα από απουσία μίας σεζόν, επειδή είχε υποβιβαστεί το 1977, να κινηθεί για να τον αποκτήσει, όπως και έναν άλλο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Ρικάρντο «Ρίκι» Βίγια, για ένα συνολικό ποσό 750.000 στερλινών.
Ο προπονητής που κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτή την μεταγραφή, πείθοντας την διοίκηση, ήταν ο Κιθ Μπάρκινσο. Ήταν μέχρι τον Ποστέκογλου, ο τελευταίος προπονητής που είχε πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Τότεναμ, αυτό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1983-84, και είχε δημιουργήσει μια ομάδα που έγινε πάλι πρωταγωνίστρια. Ήταν αυτός που έδωσε το ντεμπούτο στον Γκλεν Χοντλ , πιθανώς τον πιο ντελικάτο και ωραίο μέσο εκείνης της εποχής στο αγγλικό ποδόσφαιρο, μαζί με τον Τρέβορ Μπρούκινγκ της Γουέστ Χαμ, οδηγώντας την ομάδα σε δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλου Αγγλίας το 1981 και το 1982.
Οι δύο σταρ από την Αργεντινή θα έπαιζαν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την ποδοσφαιρική αναγέννηση της Τότεναμ, αλλά δεν αρκούσε για να κάνουν την ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, όπως πίστευαν πολλοί όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση τους. Η Τότεναμ, που είχε κατακτήσει τον τίτλο το 1960–61, ολοκληρώνοντας, μάλιστα, το νταμπλ, δεν κατάφερε έτσι κι αλλιώς να ξαναπάρει τον τίτλο σε αυτά τα 64 χρόνια, αλλά τότε υπήρχε κόσμος που πίστευε πως ο ερχομός των Αρντίλες και Βίγια θα ήταν καταλυτικός.
Ήμουν μέσα στο γήπεδο, στην προσγείωση τους στην σκληρή πραγματικότητα του τι είναι το αγγλικό πρωτάθλημα, τον Σεπτέμβριο του 1978, όταν η Τότεναμ ταξίδεψε στο «Άνφιλντ» για να παίξει με τη πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ. Το τελικό 7-0 για τους «reds» σε μια από τις πληρέστερες εμφανίσεις στην ιστορία τους, ανάγκασε τον Μπάρκινσο να πει πως ήταν ένα «τεστ» που επανέφερε τα πόδια των «Spurs» στη γη.
Εκείνη η μέρα του Ιουλίου του 1978, έμελλε πάντως να αλλάξει με τη μεταγραφή των δύο παγκοσμίων πρωταθλητών όλο το «σκηνικό» στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού ολοένα και περισσότερο τα επόμενα 15 χρόνια, οι ξένοι ποδοσφαιριστές θα άνοιγαν τις πόρτες και θα πήγαιναν προς το νησί. Φυσικά, ο ερχομός της Premier League, ήταν αυτός που άλλαξε τα δεδομένα, και από το 2000 και μετά, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές ολοένα και περισσότερο έγιναν μειοψηφία.
Εκείνη η κίνηση της Τότεναμ, το 1978, ξεκάθαρα ήταν αυτή που έριξε το νερό στον μύλο!
