Ζένα Γουίκς: Η γυναίκα πίσω από τα ...πιάτα των αστέρων της Premier League, στο England365!
Η διάσημη Βρετανίδα σεφ, Ζένα Γουίκς, προσωπική μαγείρισσα των Μόργκαν Ρότζερς και Άαρον Ράμσεϊ, μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στο England 365, αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε, πώς είναι να συνεργάζεσαι με αστέρες της Premier League, για τη σημασία της διατροφής, ενώ αποκαλύπτεται επί πιο προσωπικού.

Συνέντευξη στον Δαμιανό Λεπτόπουλο
Πώς αποφασίσατε να γίνετε σεφ;
ΖΓ: Δεν ονειρευόμουν να γίνω σεφ, απλώς μου άρεσε να μαγειρεύω με τη μητέρα μου. Εκείνη μαγείρευε καθημερινά φρέσκο φαγητό και τρώγαμε όλοι μαζί. Ο πατέρας μου μού έλεγε πάντα: «Κάνε αυτό που αγαπάς, αλλά μάθε ένα επάγγελμα». Έτσι σπούδασα σε σχολή εστίασης, απέκτησα όλα τα προσόντα ενός μάγειρα και μετά από τρία χρόνια κατάλβα οτι χρειαζόμουν και πρακτική εμπειρία.
Ποια είναι η πιο όμορφη ανάμνηση που κρατάτε από τα παιδικά σας χρόνια στην κουζίνα;
ΖΓ: Οι στιγμές με τη μητέρα μου. Συνεχίζει να μαγειρεύει ακόμα και σήμερα, στα 80 της! Όταν μαγειρεύεις, μιλάς, δημιουργείς δεσμούς. Μεγάλωσα σε μεγάλο σπίτι, γεμάτο φίλους και γείτονες γύρω από ένα τραπέζι. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα στο σπίτι μου με τον γιο μου και τους φίλους του.
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με ποδοσφαιριστές της Premier League;
ΖΓ: Μετά την εκπαίδευσή μου στη μαγειρική, εργάστηκα για χρόνια στον αθλητισμό, ήμουν υπεύθυνη οργάνωσης στην UK Athletics και μέλος της διοίκησης της Team England. Σε ένα συνέδριο που οργάνωσα για αθλητές με την παρουσία διατροφολόγων, παρατήρησα πως υπήρχε κενό: το τι τρώει ένας αθλητής όταν επιστρέφει σπίτι του δεν ήταν πάντα το βέλτιστο. Κατά την πανδημία δημοσίευα συνταγές στο LinkedIn και έτσι με εντόπισε ένας προπονητής ενδυνάμωσης από το Μάντσεστερ, που με έφερε σε επαφή με αθλητές. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, με πρώτο τον Μόργκαν Σάνσον.
Τι προτιμούν οι ποδοσφαιριστές στο φαγητό τους;
ΖΓ: Πάντα ξεκινάω ζητώντας μια λίστα με το τι τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει και σε τι είναι αλλεργικοί. Στόχος μου είναι να τρώνε ό,τι αγαπούν, αλλά με πιο υγιεινό τρόπο, χωρίς κορεσμένα λιπαρά. Αν θέλουν λαζάνια, θα τα φτιάξω με γάλα χαμηλών λιπαρών. Αν αποφεύγουν το τυρί, θα αναζητήσω άλλες πηγές πρωτεΐνης. Μαγειρεύω καθημερινά, με βάση το πότε παίζουν και τι ώρα παίζουν. Εάν παίζουν εκτός έδρας επειδή μένουν σε ξενοδοχείο, δεν θα μαγειρέψω για αυτούς την προηγούμενη μέρα.
Ποιες τροφές θεωρείτε ωφέλιμες για την απόδοση και αποκατάσταση;
ΖΓ: Χρησιμοποιώ μέλι αντί για ζάχαρη, γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος, γάλα χαμηλών λιπαρών, φρέσκο χυμό λεμονιού, μαύρη σοκολάτα. Οι σούπες μου περιλαμβάνουν 6-8 λαχανικά με ζωμό από κόκαλα, ποτέ ζωμό από σούπερ μάρκετ. Ακόμη, φτιάχνω brownies με ζαχαρότευτλα και ροφήματα με μέλι, λεμόνι, τζίντζερ, κουρκουμά και πιπέρι, ιδανικά για τον χειμώνα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
ΖΓ: Μαγειρεύω πολλά φαγητά στα πλαίσια οικογενειακών τραπεζιών. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα πιάτο, θα πω το κοτόπουλο με κάρυ από τον Μαυρίκιο. Αγαπώ την ιταλική και τη γαλλική κουζίνα, αλλά και τη μελιτζάνα και τον μουσακά από την Ελλάδα.
Ποια είναι η “υπογραφή” σας στην κουζίνα;
ΖΓ: Να μαγειρεύω με την καρδιά. Δεν επαναλαμβάνομαι, κάθε μέρα δημιουργώ κάτι καινούριο.
Θέλετε να μας μοιραστείτε μαζί μας κάτι παραπάνω για το δεύτερο βιβλίο σας;
ΖΓ: Δεν είμαι σε θέση ακόμα να πώ πότε θα βγεί σε κυκλοφορία. Με τον Τζέικομπ Ράμσεϊ έχουμε συγκεντρώσει πολλές συνταγές που θα παρουσιαστούν με τη βοήθεια διατροφολόγου.
Σε ποιον ποδοσφαιριστή θα θέλατε να μαγειρέψετε στο μέλλον;
ΖΓ: Ειλικρινά, οι παίκτες με τους οποίους συνεργάζομαι είναι οι ιδανικοί για μένα. Θα τους επέλεγα ακόμη κι αν δεν έπαιζαν στην Premier League.
Πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε ανάμεσα στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και την προσωπική σας ζωή;
ΖΓ: Το προσπαθώ! Μέσω της εταιρείας “Cooking 4 Champions”, που διαχειρίζομαι με τον Τζέικομπ Ράμσεϊ, εκπαιδεύουμε παιδιά στο πώς να μαγειρεύουν. Και πάντα βρίσκω χρόνο για την οικογένεια μου, είναι το σημαντικότερο «συστατικό» στη ζωή μου.


























