Το σκορ δεν λέει ψέμματα...
Θα ήταν τόσο διαφορετική η εξέλιξη του παιχνιδιού αν το σκορ είχε γίνει 2-2 μετά από 38 λεπτά αγώνα; Στο τέλος της αναμέτρησης οι Γερμανοί είχαν πετύχει 4 γκολ, οι Άγγλοι 2 και τα «τρία λιοντάρια» υπέστησαν μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία της παρουσίας τους στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Δεν υπάρχει λόγος να στεκόμαστε στο ακυρωθέν γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ, γιατί ο φωτεινός πίνακας δεν ψεύδεται…
Του Άσλεϊ Γκρέι από τη «Daily Mail»
Αυτό, έφερε τον αποκλεισμό στη φάση των «16», σε μια διοργάνωση που πολλοί πίστευαν πως η ομάδα θα έφτανε μέχρι την 11η Ιουλίου. Οι πιο πιστός οπαδός της Αγγλίας που εθελοτυφλεί για την εθνική ομάδα, θα υποστηρίξει πως το όνειρο γκρεμίστηκε από το λάθος των Ουρουγουανών διαιτητών που δεν κατακύρωσαν το γκολ του Λάμπαρντ, όταν η μπάλα πέρασε την τελική γραμμή.
Για να σταθώ όμως σε αυτό, θα είναι η στιλπνότητα πάνω από την εικόνα της απαίσια ανεπαρκούς ομάδας που μπορεί να είναι υπερήφανη μόνο για 45 λεπτά από τα τέσσερα παιχνίδια που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Αυτά, ήταν στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Σλοβενία, στη φάση των ομίλων. Στην Αγγλία, μας είχαν διαβεβαιώσει πως η αναμέτρηση θα κατέληγε στη διαδικασία των πέναλτι, όμως αυτή δεν χρειάστηκε. Οι τερματοφύλακες είχαν προπονηθεί αρκετά στα σουτ από τα έντεκα βήματα, αλλά η Αγγλία δεν έκανε τον κόπο να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να τους διασύρει η Γερμανία σε 90 λεπτά. Μάλιστα, η μεγαλύτερη έκπληξη από όλα όσα συνέβησαν, ήταν πως η «τυχερή» κόκκινη εμφάνιση δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Ναι. Στο 38ο λεπτό, ο Λάμπαρντ έκανε το σουτ και η μπάλα κατέληξε μέσα από την τελική γραμμή. Αυτό θα ήταν το γκολ της ισοφάρισης και το παιχνίδι θα ξεκινούσε από την αρχή, αλλά δεν θα επιδείκνυε την ανικανότητα των διαιτητών.
Αν ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σχετικά με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας στη γραμμή του τέρματος, τώρα δεν θα είχε γίνει αυτή η αδικία αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν χρειαζόταν ριπλέι για να σιγουρευτείς αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Ούτε ο επόπτης θα έπρεπε να κοιτάει αποκλειστικά τη γραμμή για να δει εάν η μπάλα πέρασε μέσα από αυτή, στην πλάτη του Μάνουελ Νόιερ. Μπορούμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι για αυτή τη αδικία, σε αντίθεση με το γκολ του Τζερ Χαρστ το 1966, όταν οι Γερμανοί υποστήριζαν πως η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος εκείνο το απόγευμα στο Γουέμπλεϊ, με την Αγγλία να στέφεται Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Η αμυντική λειτουργία ήταν απογοητευτική, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Η στιγμή που ο Μάθιου Άπσον και ο Τζον Τέρι έχασαν το μαρκάρισμα του Μίροσλαβ Κλόζε που βγήκε στην πλάτη της άμυνας, είναι άξια αναφοράς. Ο τρόπος με τον οποίο ήταν τοποθετημένοι στα μετόπισθεν, έκανε τον επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου να μοιάζει ο πιο επικίνδυνος φορ στον κόσμο. Παρόλο που δεν είναι. Η Αγγλία δεν έβρισκε το σωστό δρόμο με τον Ζερμέϊν Ντεφό ως παρτενέρ του Γουέιν Ρούνεϊ, όπως θα μπορούσε με την επιβλητική παρουσία του Εμίλ Χέσκεϊ. Ακόμη κι αν ο Καπέλο ήθελε να στηριχτεί στη συνεχή κίνηση και δημιουργία, η Γερμανία είχε την απάντηση και σε αυτό. Πού ακριβώς ήταν ο Γκάρεθ Μπάρι; Πού ήταν οι Φρανκ Λάμπαρντ και Στίβεν Τζέραρντ που έπρεπε να σταματήσουν τους Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και Σάμι Κεντίρα στη μεσαία γραμμή. Ο Μάθιου Άπσον ήταν πολύ κακός, αλλά έβαλε και πάλι την Αγγλία στο παιχνίδι με τη μείωση του σκορ σε 2-1.
Ο σχολιαστής του BBC, Γκάι Μόουμπρει τόνισε πως ο Καπέλο έπρεπε να χρησιμοποιήσει την αδικία στο γκολ του Λάμπαρντ, ως ερέθισμα στους παίκτες κατά την ομιλία του στην ανάπαυλα. Αντ’ αυτού, το χρησιμοποίησε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, σαν δικαιολογία για την ήττα. Η Γερμανία «έσβησε» την αδικία εις βάρος του Φρανκ Λάμπαρντ, με την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο. Η Αγγλία πήρε μέρος στο Μουντιάλ με παίκτες στην ώριμη – ποδοσφαιρικά – ηλικία τους. Η Γερμανία το έκανε με νεαρούς ποδοσφαιριστές που αποδείχτηκαν σκληρά «διαμάντια».
Είδαμε τον Γουέιν Ρούνεϊ και πάλι να ασχολείται φωνάζοντας στους διαιτητές και τους συμπαίκτες του, παρά να παίζει μπάλα. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γυρίζει στο σπίτι του έχοντας αποτύχει να σκοράρει για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και χωρίς να έχει πραγματοποίησε εμφανίσεις που θα τον συμπεριελάμβαναν στους κορυφαίους.
Σίγουρα θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τους Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Μπέκαμ και τους υπόλοιπους της αποκαλούμενης «χρυσής γενιάς» σε τελική φάση Μουντιάλ.