Η «μάχη» της Πρέμιερ για το Financial Fair Play

Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι σύλλογοι της Πρέμιερ, όσον αφορά τη συνάντηση των προέδρων, η οποία θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης. Οι 20 ομάδες καλούνται να αποφασίσουν προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η λίγκα, όσον αφορά το Financial Fair Play της UEFA και εάν θα υιοθετηθεί ένα είδος εγχώριου salary cap.  

Η «μάχη» της Πρέμιερ για το Financial Fair Play

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι 20 πρόεδροι έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, συζητώντας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Οι απόψεις που έχουν επικρατήσει είναι δύο και αφορούν είτε την προσαρμογή στα δεδομένα της UEFA και τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση του FFP, είτε την άμεση υιοθέτηση ενός salary cap. Με αυτόν τον τρόπο, θα πέσουν άμεσα οι υποχρεώσεις των συλλόγων και θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, όπως πιστεύει μερίδα των ομάδων της Πρέμιερ.

Με βάση τα ρεπορτάζ από τον αθλητικό και οικονομικό Τύπο, οι 20 σύλλογοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τη Σάντερλαντ να πρωτοστατεί στη δεύτερη λύση, αυτή του salary cap. Ο Έλις Σορτ ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που έθεσε το ζήτημα στο τραπέζι, από την περασμένη σεζόν, ενώ μαζί του φαίνεται πως είναι και η Γουέστ Χαμ. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως οδηγείται και η Λίβερπουλ, ωστόσο οι «κόκκινοι» είναι άγνωστο εάν θα πάρουν σαφή θέση στη σημερινή συνάντηση.

Αντίθετα, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Άρσεναλ εμμένουν στην στάση τους και ζητούν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Από τη μία, οι «κανονιέρηδες» …τρέχον ολόκληρο πλάνο, το οποίο δεν θέλουν να αφήσουν στη μέση, την ώρα που οι γείτονές τους στο Β. Λονδίνο και οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν υψηλά συμβόλαια παικτών να ικανοποιήσουν και δεν …γοητεύονται με την ιδέα της επιβολής πλαφόν.

Τέλος, οι ομάδες που είναι σε παντελή αντίθεση με το FFP πιέζονται να αλλάξουν την στάση τους και να …διαλέξουν στρατόπεδο. Οι Μάντσεστερ Σίτι, Γουέστ Μπρομ, Φούλαμ και Άστον Βίλα δύσκολα θα δεχθούν ένα salary cap και η «μάχη» αναμένεται με ενδιαφέρον.