Ένα παραμύθι που νικά ο «μεγάλος»
Κύπελλο Αγγλίας, ο θεσμός των εκπλήξεων. Φράση κλισέ, με την οποία μεγαλώσαμε και συνηθίσαμε, βάζοντάς την στην καθημερινότητά μας. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η διοργάνωση δεν έχει αλλοιωθεί αλλά κάποια γεγονότα, δείχνουν ότι έχει αλλάξει. Σε 141 χρόνια ζωής άλλωστε θα ήταν δύσκολο να μην είχε έστω και κάποιες μικρές διαφορές.

Τα τελευταία 17 χρόνια, η ομάδα που κατακτά το Κύπελλο προέρχεται από την πρώτη 10αδα της βαθμολογίας στην Πρέμιερ Λιγκ, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Στατιστικό στοιχείο, το οποίο δείχνει ότι οι εκπλήξεις πλέον έχουν μειωθεί. Δύσκολα συναντάμε την Σάντερλαντ του 1973 ή την Κόβεντρι του 1987.
Το παράδειγμα μάλιστα γίνεται ακόμη πιο χαρακτηριστικό αν λάβουμε υπόψη τα τελευταία 11 χρόνια όπου το νικήτρια στο τέλος είναι ομάδα, η οποία την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ.
Κι αν αυτό είναι λογικό αφού μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, άρα και τις πλέον δυνατές ομάδες, σίγουρα δεν είναι καλό για τη διοργάνωση.
Ο κόσμος πάντως βλέποντας τις δεκαετίες που αφήνουμε πίσω, δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Στη δεκατία του ’80 ο μέσος όρος θεατών στα παιχνίδια του Κυπέλλου ήταν στους 12,724, τη δεκαετία του ’90 στους 12,399 και στην πρώτη του νέου αιώνα ανέβηκε ξανά στους 12,792.
Σημαντική παράμετρος βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι από το EURO του 1996 και μετά, η προσέλευση του κόσμου στα αγγλικά γήπεδα, έχει εκτοξευθεί αλλά το Κύπελλο παραμένει υγιές όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού.
Οι εκπλήξεις πάντως παρά το γεγονός ότι το Κύπελλο το κατακτά ομάδα της πρώτης δεκάδας της Πρέμιερ Λιγκ, δεν απουσιάζουν. Διατηρούνται σταθερά σε ικανοποιητικό βαθμό. Τη δεκαετία του ’80 60 φορές, ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας κατάφερε να αποκλείσει τον αντίπαλό της, αυτό επαναλήφθηκε 63 φορές την επόμενη δεκαετία ενώ στην πρώτη του 2000 συνέβη 62 φορές.
Αν μάλιστα στους αποκλεισμούς βάλουμε ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια, τότε βλέπουμε ξανά ότι κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου σε μια σεζόν, αυτοί διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τη δεκαετία του ’80 σε 19 περιπτώσεις ομάδα από τη χαμηλότερη κατηγορία της χώρας (σημερινή League One) απέκλεισε ομάδα της πρώτης κατηγορίας, τη δεκαετία του ΄90 το κατάφεραν σε 17 περιπτώσεις ενώ σε αυτή του 2000 οι «μικροί» πανηγύρισαν 18 φορές.
Αλλοίωση μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και η επιλογή αρκετών προπονητών να χρησιμοποιούν αναπληρωματικούς παίκτες ακόμη και στα ημιτελικά, όπως η Άρσεναλ το 2004 ή ακόμα και στον τελικό, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999. Η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου, είναι πιο σημαντική για τις περισσότερες ομάδες, κυρίως λόγω της οικονομικής μάχης για επιβίωση.
Και μπορεί όπως αναφέρουμε και στην αρχή, το Κύπελλο να καταλήγει τα τελευταία 11 χρόνια στην πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι εξακολουθεί να προσφέρει τη δυνατότητα στον «μικρό» να ελπίζει. Προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί ένα παραμύθι, έστω και με πρόωρο τέλος σε κάθε σεζόν…