Και όμως ήταν… μηχανή
Πολλοί είχαν χαρακτηρίσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως ποδοσφαιριστή – μοντέλο, λόγω των διαφημιστικών που είχε κάνει και την εικόνα του fashion icon που είχε δημιουργήσει, αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, καθώς είχε μόλις δύο σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα του και αυτοί δεν ήταν μυϊκοί.
Όταν ακούς για μια καριέρα 21 ετών, το μυαλό σου πάει αυτομάτως σε πολύ πόνο, πολλά κιλά ιδρώτα, πολλές θυσίες και πολλούς τραυματισμούς. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ίσχυαν μόνο τα πρώτα τρία (αν και πάντα ήταν bon viveur, «σπάζοντας» την εικόνα του… βρώμικου ποδοσφαιριστή).
Φυσικά, οι τραυματισμοί δεν ήταν κάτι ξένο προς τον «Μπεκς», αφού σε δύο περιπτώσεις είδε τον εαυτό του να διανύει διαστήματα κατά τα οποία κάποιος άλλος ίσως να τα είχε παρατήσει. Αλλά εδώ μιλάμε για τον Μπέκαμ, όχι «κάποιον άλλο».
Περίπτωση νούμερο ένα:
Από τους δύο τραυματισμούς είναι ο πιο βίαιος. Σε ένα παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέναντι στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στις 10 Απριλίου του 2002, ο Άλντο Ντούσερ πραγματοποίησε ένα εγκληματικό τάκλιν στον αντίπαλό του, σπάζοντας το αριστερό του πόδι, κάτι που παραλίγο να στοιχήσει στον Άγγλο την παρουσία του στο Μουντιάλ του 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.
Ωστόσο, ο Μπέκαμ όχι μόνο κατάφερε να ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή των «τριών λιονταριών» στην Ασία, αλλά πήρε και μια άτυπη, προσωπική εκδίκηση απέναντι στον Αργεντινό, σκοράροντας με πέναλτι κόντρα στην «αλπισελέστε» και χαρίζοντας τη νίκη στην Αγγλία με σκορ 1-0, σε ένα παιχνίδι που έχει πάντα ιδιαίτερο χαρακτήρα, ελέω κυρίως του πολέμου στα νησιά Φόκλαντ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντούσερ, ζήτησε συγγνώμη από τον Μπέκαμ καλώντας τον στο τηλέφωνο, την οποία ο δεύτερος έκανε δεκτή.
Περίπτωση νούμερο δύο:
Ήταν βράδυ Κυριακής (14/3/10) όταν ο Μπέκαμ ένιωσε τον αχίλλειο τένοντά του να σπάει. Φορώντας τη φανέλα της Μίλαν στο νικηφόρο παιχνίδι απέναντι στην Κιέβο με σκορ 1-0, κατά τον δεύτερο δανεισμό του από τους Γκάλαξι στους «ροσονέρι», ήλπιζε πως θα μπορέσει να γίνει ο πρώτος Άγγλος διεθνής που θα φορέσει τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.
Παρ’ όλα αυτά, η τύχη είχε άλλα σχέδια. Γιατί αυτό ήταν. Καθαρά θέμα τύχης. Ή ατυχίας αν προτιμάτε, καθώς σε μία ανύποπτη φάση, ο τένοντάς του κόπηκε.
Συγκεκριμένα, ο Μπέκαμ είχε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και αναζητούσε τις πιθανές επιλογές του για να ανοίξει το παιχνίδι, όταν πάτησε σε μια μικρή λακκούβα και αμέσως κατάλαβε ότι ήταν πολύ σοβαρό.
Ο ίδιος, όταν τα νεύρα λόγω της αγανάκτησης είχαν καταλαγιάσει και η εγχείρηση είχε γίνει, δήλωσε: «Δεν θα τρέχω για τρεις μήνες, οπότε θα ξαναπαίξω και πάλι, κατά πάσα πιθανότητα, τον Νοέμβριο. Η νοοτροπία μου είναι να προχωράω μπροστά και θα αρχίσω να κινούμαι και να τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Αλλά θα μου πάρει χρόνο να αναρρώσω πλήρως» είπε με πίκρα καθώς θα έχανε το Παγκόσμιο της Νοτίου Αφρικής.
Παρά τα παραπάνω, επέστρεψε για να αποσυρθεί εν έτει 2013.
Γιώργος Σιάφας