Επιστροφή στο «ναό»!

Για έβδομη φορά συνολικά και δεύτερη την τελευταία τριετία, το Γουέμπλεϊ φοράει τα γιορτινά του, για να φιλοξενήσει τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Θυμηθείτε μέσα από το england365.gr όλους τους προηγούμενους τελικούς που διεξήχθησαν στο «στολίδι» του Λονδίνου.

Επιστροφή στο «ναό»!
Τις πέντε από τις επτά φορές, το γήπεδο είχε τους δίδυμους πύργους ενώ η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών και όχι Τσάμπιονς Λιγκ
 
Το «Γουέμπλεϊ», φέτος, φιλοξενεί έναν γερμανικό «εμφύλιο» ανάμεσα στις Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
 
Από τους πύργους στην αψίδα

Η απόφαση για την κατασκευή του Γουέμπλεϊ πάρθηκε το 1918, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε το 1922. Στην αρχική του μορφή είχε χωρητικότητα 125.000 θεατών! Ωστόσο, μόνο οι 30.000 ήταν καθήμενοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν ανοίξει για το κοινό, στις κερκίδες έγινε τεστ από στρατιώτες που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτόν, για να δοκιμάσουν τις αντοχές και να δοθεί το πράσινο φως για τη χρησιμοποίησή του. Σήμα κατατεθέν μέχρι την ημέρα που γκρεμίστηκε, ήταν οι εντυπωσιακοί δίδυμοι πύργοι του.

Το πρώτο σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός που έλαβε χώρα στο ιστορικό γήπεδο ήταν ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1923, ανάμεσα στην Μπόλτον και την Γουέστ Χαμ που έληξε 2-0 και φημολογείται ότι το είδαν από κοντά 200.000 θεατές! Το 1948 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1955 που τοποθετήθηκαν οι προβολείς και το 1963 που μπήκε ο ηλεκτρονικός πίνακας και η οροφή, ήταν οι χρονιές σταθμός στην εξέλιξή του «νάου». Το νέο Γουέμπλεϊ κατασκευάστηκε την πενταετία από το 2002, ως το 2007, όταν και άνοιξε τις πύλες του με την εντυπωσιακή αψίδα να δεσπόζει. Είναι υπερσύγχρονο, κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών.

Γούρικο για τους «μεγάλους»

Ιδιαίτερα φιλόξενο αποδείχτηκε το Λονδίνο για τέσσερις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έκαναν εκεί την αρχή…. Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν στο Γούεμπλεϊ για πρώτη φορά το κύπελλο πρωταθλητριών. Η ιστορία των τελικών στον «ναό» του ποδοσφαίρου ξεκινά το 1963, όπου κοντράρονται η Μίλαν με την Μπενφίκα. Οι Ιταλοί με μπροστάρη τον Ζοσέ Αλταφίνι που σημειώνει και τα δύο γκολ, επικρατούν με σκορ 2-1 και ρίχνουν από τον «θρόνο» την επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρωταγωνιστής της οποίας ήταν ο μεγάλος Εουσέμπιο. Αυτή ήταν η αρχή για τους «ροσονέρι», που είναι πλέον δεύτεροι σε κατακτήσεις(7), πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης(9).

Αφιερωμένο στον…ουρανό

Στις 29 Μαΐου του 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντράρεται με την Μπενφίκα, η οποία χάνει για δεύτερη φορά τελικό στο Γουέμπλεϊ, μέσα σε πέντε χρόνια…Η Γιουνάιτεντ δυσκολεύεται στην κανονική διάρκεια(1-1), αλλά στην παράταση ο Μπεστ ανοίγει τον δρόμο κάνοντας το 2-1. Το τελικό 4-1 οδηγεί σε πανηγυρισμούς τους 100.000 χιλιάδες θεατές, ενώ το κλίμα ήταν φορτισμένο για τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδία του 1958 στο Μόναχο, όπως ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, που είχε σωθεί εκ θαύματος, αλλά και οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπίλι Φουλκς.

Το σημείο αναφοράς, ο Κρόιφ, ο Νταλγκλίς και ο Κούμαν

Ο τελικός του 1971 είναι ο μοναδικός στην ιστορία με ελληνικό και…πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία και φτάνει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, όπου το τριφύλλι είχε την…ατυχία να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ του «ολοκληρωτικού» ποδοσφαίρου και του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, που μόλις ξεκινούσε τη δυναστεία του. Οι Ολλανδοί επικρατούν 2-0, ενώ το τριφύλλι μένει με το «παράσημο» της συμμετοχής, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς, έστω κι αν έχουν συμπληρωθεί 42 χρόνια. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό της στο Γουέμπλεϊ, αλλά πηρέ το 2ο συνεχόμενο μετά την επιτυχία της Ρώμης. Στις 10 Μαΐου του 1978 οι «ρεντς» επικρατούν 1-0 της Μπριζ με σκόρερ τον Κένι Νταλγκλίς.

Περνούν 14 χρόνια για τον επόμενο τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Στις 20 Μαΐου του 1992 η Μπαρτσελόνα βρίσκει απέναντι της, την ιταλική Σαμπντόρια. Από την μία πλευρά Κούμαν, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Γκουαρντιόλα και από την άλλη Βιάλι, Μαντσίνι, Λομπάρντο και Παλιούκα. Οι Καταλανοί σπάζουν το «ρόδι» και κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες δίχως γκολ, στην παράταση η «βολίδα» με φάουλ του Κούμαν δίνει τον τίτλο στην ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ που κατακτά την μεγάλη «κούπα» και ως προπονητής.

Γιουνάιτεντ σε ρόλο κομπάρσου, Αμπιντάλ σε ρόλο πρωταγωνιστή

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθούσε να βρει τρόπους για να πάρει εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του 2009. Έπρεπε, όμως, να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα μέσα στο γήπεδο συγκριτικά με εκείνο το ματς, για να τα καταφέρουν. Ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του, δεν φάνηκαν να ανησυχούν. Η Μπαρτσελόνα ήταν ασταμάτητη. Και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όσο κι αν σκέφτηκε και διέθεσε ώρες για να βρει ένα πλάνο με το οποίο η Γιουνάιτεντ θα κατάφερνε να κοντράρει τους Καταλανούς, έκανε μάταιο κόπο.

Πέρα από εννέα λεπτά, τα οποία μεσολάβησαν από το γκολ του Πέδρο που άνοιξε το σκορ στον τελικό του 2011 στο «Γουέμπλεϊ» και την ισοφάριση με το ωραίο σουτ του Γουέιν Ρούνεϊ, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Τους… δόθηκε ο ρόλος του κομπάρσου αυτής της μεγάλης γιορτής και η Μπαρτσελόνα την ισοπέδωσε. Οι Μέσι και Βίγια διαμόρφωσαν το τελικό 3-1 στο δεύτερο ημίχρονο και το «ιερό δισκοπότηρο» σήκωσε ψηλά στον ουρανό του Λονδίνου ο Ερίκ Αμπιντάλ! Ο Γάλλος μπακ ήταν ο μεγάλος νικητής της ζωής, ξεπερνώντας την περιπέτεια της υγείας του με τον όγκο στο ήπαρ και ήταν αυτός που ήθελαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του να σηκώσει το τρόπαιο! Και το έκανε...

Οι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ:

22 Μαϊου 1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1

29 Μαϊου 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1-1)

2 Ιουνίου 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0

10 Μαϊου 1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0

20 Μαϊου 1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (0-0)

28 Μαΐου 2011 Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1