Ο Πιρς έδειξε το... μυστικό της επιτυχίας
Την προειδοποίηση του πως η εθνική Αγγλίας δεν θα καταφέρει ποτέ να έχει κάποια επιτυχία σε μεγάλη διοργάνωση, αν οι παίκτες της πρώτης ομάδας δεν πάρουν παραστάσεις από σημαντικά τουρνούα στις μικρότερες ηλικίες, εξέφρασε ο προπονητής της Ελπίδων, Στιούαρτ Πιρς.
«Αν δεν μπαζώσεις, δεν χτίζεις».
Αυτήν την έκφραση φαίνεται πως ενστερνίζεται απολύτως ο προπονητής της εθνικής Ελπίδων της Αγγλίας, Στιούαρτ Πιρς, καθώς σε συνέντευξή του υπέδειξε τον λόγο για τον οποίο η «μεγάλη» εθνική της χώρας έχει να κερδίσει τρόπαιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.
Συγκεκριμένα, ο 51χρονος κόουτς ανέφερε πως αν δεν αλλάξει το σύστημα στις εθνικές των «τριών λιονταριών», κατά το οποίο όσοι προάγονται στην πρώτη δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από τις μικρότερες, τότε η αποτυχία σε όλες τις διοργανώσεις είναι δεδομένη.
«Θα σας πω τώρα τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις μία διοργάνωση» είπε εισαγωγικά ο Πιρς και πρόσθεσε:
«Ήταν αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί. Προκρίνεσαι με τους καλύτερούς σου παίκτες. Έπειτα, παίρνεις την καλύτερη δυνατή ομάδα στη διοργάνωση και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχεις μια επιτυχημένη πορεία. Κάναμε μία έρευνα για τα τελευταία δέκα χρόνια και είμαστε ανάμεσα στις επτά καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και σε αυτές της Νοτίου Αμερικής και αυτή του Μεξικού. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μόνο η Ισπανία είναι από πάνω μας όσον αφορά τους όρους της πρόκρισης από την Κ17 και παραπάνω».
«Αλλά από την άλλη, αν δείτε πόσοι από τους 50 ποδοσφαιριστές μας, που παίζουν στη μεγάλη ομάδα τώρα, έχουν εμπειρία από μικρότερα ηλικιακά τουρνουά, είμαστε δεύτεροι από το τέλος. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά. Το θέμα είναι αν θα τους δώσεις σημασία ή θα τα αγνοήσεις και θα πεις ότι δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε αν απλώς θα πάμε για να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ή θα βάλουμε τις σωστές βάσεις για να το κάνουμε».
Τέλος, έφερε παράδειγμα τον Τίο Γουόλκοτ, λέγοντας: «Πρέπει απλώς να δείτε την πρόοδο του Γουόλκοτ. Πήγε στο Παγκόσμιο του 2006. Από τότε, θα μπορούσε να έχει συμμετάσχει σε δύο ακόμη Παγκόσμια, δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κ21, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Κ20 και σε μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. ΑντΆ αυτού, νομίζω πως έπαιξε σε πέντε και μισό παιχνίδια σε αυτά τα επτά χρόνια. Ζητήσαμε να το αλλάξουμε αυτό, ώστε οι καλύτεροί μας παίκτες όπως ο Τσάμπερλεϊν, να μπορέσουν να πάρουν εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Πρέπει να έχουμε επιτυχία στις μικρές εθνικές για να έχουμε αντίστοιχες επιτυχίες και στη μεγάλη ομάδα. Το δείχνουν περίτρανα τα στατιστικά».
Γιώργος Σιάφας