Όταν ο… Αλλάχ βάζει το χέρι του
Το μακρινό 1992, όταν η πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου έκανε την εμφάνιση της ως Πρέμιερ Λιγκ, απαριθμούσε μόνο έναν μουσουλμάνο. Πλέον ο αριθμός έχει ανέλθει στους 40 και το england365.gr σας παρουσιάζει πως μια θρησκεία μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη λίγκα.

Στο ντέρμπι μίσους ανάμεσα σε Αργεντινή και Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, ο Μαραντόνα πέτυχε το περίφημο τέρμα με το χέρι, που χαρακτηρίστηκε αργότερα ως το «Χέρι του Θεού».
Ο… Θεός, μιλώντας αργότερα για το αγαπημένο του άθλημα, ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι ούτε παιχνίδι, ούτε άθλημα. Είναι θρησκεία». Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει μια θρησκεία ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα;
Στην Πρέμιερ Λιγκ, η οποία φιλοξενεί πλέον 40 μουσουλμάνους, οι σύλλογοι υποχρεούνται να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις για να καλύψουν τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών παικτών τους.
Για παράδειγμα, όλες οι ομάδες παρέχουν στους μουσουλμάνους το δικαίωμα, καθώς επίσης και χώρο, να κάνουν μπάνιο ξεχωριστά από τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ το πρόγραμμά τους είναι αρκετά πιο ελκυστικό όταν πρέπει να προσευχηθούν.
Ένα ακόμη θέμα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ, είναι η περίοδος της νηστείας των μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών. Κάποιοι τείνουν να νηστεύουν τις ημέρες προπόνησης, αλλά όχι τις ημέρες των αγώνων. Κάποιοι κάνουν το ανάποδο, ενώ άλλοι τηρούν πιστά το πρόγραμμά τους. Αυτό είναι το σωστό άλλωστε.
«Η Άρσεναλ θα προτιμούσε να μην νηστέψω, αλλά καταλαβαίνει πως είναι κάτι ιδιαίτερο για εμένα και προσπαθούν να φροντίσουν να νιώσω καλύτερα» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αμπού Ντιαμπί, ενώ ο Ντεμπά Μπα έχει αναφέρει: «Κάθε φορά που είχα κάποιον προπονητή που δεν ήταν χαρούμενος με τη νηστεία, του έλεγα: Εγώ θα το κάνω ό,τι και να πεις. Αν η εμφάνισή μου είναι καλή θα συνεχίσω να παίζω. Αν όχι, πέτα με στον πάγκο».
Από την πλευρά του, ο πρώην επιθετικός της Στόουκ, Μαμαντί Σιντιμπέ, είχε τονίσει: «Κάποιοι παίκτες νηστεύουν την ημέρα του αγώνα και τα πάνε πολύ καλά στον τομέα της απόδοσης. Από την πλευρά μου δεν νηστεύω για να δικαιολογεί ο κόσμος μια κακή μου παρουσία».
Αλλά δεν είναι μόνο οι σύλλογοι που πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Η διοργανώτρια αρχή, συνήθιζε να δίνει στον MVP κάθε αναμέτρησης ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Ωστόσο, το βραβείο άλλαξε σε ένα μικρό κύπελλο, όταν ο Γιαγιά Τουρέ αρνήθηκε να παραλάβει το αλκοολούχο ποτό που του είχαν δώσει, λόγω του μουσουλμανισμού που απαγορεύει στους πιστούς της κάθε επαφή με το αλκοόλ. Είναι πρόσφατο άλλωστε το περιστατικό με τον Ζερόμ Μπόατενγκ και τον Φρανκ Ριμπερί, όταν ο Γερμανός έλουσε τον Γάλλο με μια μπύρα, και ο δεύτερος του έκοψε την καλημέρα, μέχρι που αποδείχθηκε ότι η μπύρα ήταν χωρίς αλκοόλ.
Επίσης, στο πρόσφατο ιστορικό της Πρέμιερ, ο Παπίς Σισέ ζήτησε από τη Νιούκαστλ να μην φορέσει τη νέα φανέλα της ομάδας λόγω του χορηγού που είναι μια εταιρεία δανείων (ο νόμος της Σαρία απαγορεύει στους μουσουλμάνους να δανείζουν ή να δανείζονται χρήματα με σκοπό το κέρδος) κάτι που λίγο έλειψε να τον θέσει εκτός ομάδας.
Τέλος, η επιρροή του μουσουλμανισμού είναι μεγάλη και στον κόσμο που βλέπει το άθλημα, με ενδεικτικό παράδειγμα τον πανηγυρισμό του Μπα, που γονάτισε σε στάση προσευχής (φώτο) μετά την επίτευξη ενός τέρματος και πολλά παιδιά τον μιμήθηκαν, χωρίς βέβαια να ξέρουν τι ακριβώς σήμαινε η κίνηση.