Το αγγλικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει

Το δείχνουν οι αριθμοί και δεν λένε ψέματα. Το δείχνουν τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων της Αγγλίας. Το δείχνει ακόμη και η συμπεριφορά των συλλόγων στο μεταγραφικό παζάρι. Το αγγλικό ποδόσφαιρο νοσεί και ο Αγγλος ποδοσφαιριστής αρχίζει να εξαφανίζεται…

Το αγγλικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας εύκολα ή δύσκολα δείχνει ότι θα καταφέρει να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Η εθνική ομάδα των Ελπίδων απογοήτευσε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ η ομάδα U-20 πέρασε και δεν ακούμπησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει να σημειώσει νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1997, όταν με τη φανέλα της αγωνίζονταν οι Μάικλ Οουεν και Τζέιμι Κάραγκερ. Και οι δύο αποσύρθηκαν φέτος από την ενεργό δράση.

Οι αποτυχίες των εθνικών ομάδων δεν θα μπορούσαν να μην συνδέονται με την πολιτική των συλλόγων. Την ώρα που οι Ισπανοί δίνουν μάχες για να αποκτήσουν ή να κρατήσουν παίκτες όπως ο Ισκο και ο Τιάγκο, οι Άγγλοι ξοδεύουν λεφτά μόνο για ξένους. Μια ματιά παρακάτω θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο, όχι μόνο ότι το ποδόσφαιρο στην Αγγλία έχει χάσει την ταυτότητά του αλλά και ότι ο Αγγλος ποδοσφαιριστής έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Μέχρι στιγμής λοιπόν στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν πραγματοποιηθεί 60 μεταγραφές. Μόλις εννέα ποδοσφαιριστές από τους 60 ήταν Άγγλοι και τρεις Σκωτσέζοι.

Καμία από τις οκτώ πρώτες ομάδες της περσινής βαθμιολογίας δεν έχει αποκτήσει Άγγλο ή Βρετανό ποδοσφαιριστή ενώ μόλις έξι σύλλογοι από τους 20 απέκτησαν Άγγλο παίκτη.

Οι 51 ποδοσφαιριστές που έχουν πάρει μεταγραφή μέχρι στιγμής σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ (από τους συνολικά 60), οι περισσότεροι (11)  προέρχονται από την Ισπανία ενώ από πέντε παίκτες μετρούν Ολλανδία και Γαλλία.

Στην παρακάτω φωτογραφία μάλιστα φαίνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα αφού είναι εμφανές ότι οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, δεν εμπιστεύονται καθόλου τις ακαδημίες τους. 

 

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο εμφανές αν ρίξουμε μια ματιά στα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και πως έχουν κινηθεί σε αυτά οι σύλλογοι τους. 

Στην Ισπανία, οι σύλλογοι της Πριμέρα Ντιβιζιόν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 80 μεταγραφές εκ των οποίων οι 43 αφορούν Ισπανούς παίκτες ενώ μόλις δύο ομάδες από τις 20 δεν έχουν αποκτήσει παίκτη που προέρχεται από τη χώρα.

Στη Γαλλία από τις 55 μεταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι 29 είναι Γάλλων ποδοσφαιριστών ενώ μόλις τρεις ομάδες δεν έχουν αποκτήσει παίκτη που προέρχεται από τη χώρα.

Στην Ιταλία οι 39 από τις 99 μεταγραφές μέχρι σήμερα, ήταν Ιταλών ποδοσφαιριστών ενώ στη Γερμανία οι 41 από τις 84 μεταγραφές αφορούν Γερμανούς παίκτες