Η μέρα που πρόδωσαν τον Μπόμπι Μουρ
Για την ντροπιαστική συμπεριφορά της Γούεστ Χαμ στον επί μια δεκαετία αρχηγό της, Μπόμπι Μουρ, αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του ο Χάρι Ρέντναπ.
Μπορεί ο Μπόμπι Μουρ να ήταν ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας στη μοναδική φορά που τα «λιοντάρια» πανηγύρισαν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έλαβε τις τιμές που άρμοζαν όχι μόνο σε αυτή την επιτυχία, αλλά και στο ταλέντο του.
Αυτό επισημαίνει ο Χάρι Ρέντναπ στην αυτοβιογραφία του, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζονται στη Daily Mail. O τεχνικός της ΚΠΡ δηλώνει εξοργισμένος με την υποκρισία που ακολούθησε τον θάνατο του Μουρ το 1993, τονίζοντας πως ο αμυντικός της Γουεστ Χαμ όσο ήταν εν ζωή αντιμετωπίστηκε ακόμη και σαν…χούλιγκαν.
Ο 66χρονος τεχνικός περιγράφει ένα περιστατικό στο οποίο ο Μπόμπι Μουρ απομακρύνθηκε από τις εξέδρες του «Απτον Παρκ» γιατί δεν είχε εισιτήριο!
«Ηταν η σεζόν 1979-80 και μόλις είχα επιστρέψει μετά από τέσσερα χρόνια στην Αμερική. Πήγα να παρακολουθήσω τη Γουεστ Χαμ η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Δεν θυμάμαι με ποιον έπαιζαν αλλά θυμάμαι ότι έκατσα δίπλα από την μητέρα του Φράνκ Λάμπαρντ (σ.σ. του πατέρα του Φράνκ που αγωνίζεται στην Τσέλσι, ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής της Γουεστ Χαμ από το 1967 έως το 1985). Οι οικογένειες των παικτών και οι καλεσμένοι συνήθιζαν να κάθονται στον τομέα Ε και ο Μπόμπι ερχόταν συχνά για να δει τους αγώνες. Δεν ήθελε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή κυκλοφορώντας ανάμεσα στους οπαδούς και έτσι προτιμούσε να εμφανίζεται μόλις ξεκινούσε το παιχνίδι. Πήγαινε σε κάποιο από τα παλιά τουρνικέ και χτυπούσε την πόρτα και ανέβαινε στην εξέδρα. Εκείνη την ημέρα και ενώ το ματς ήταν σε εξέλιξη, μου φώναξε . ” θέλεις να πιούμε ένα τσάι στο ημίχρονο; “ τον ρώτησα και μου έγνεψε καταφατικά υψώνοντας τον αντίχειρα του.
Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι έναν άνδρα της ασφάλειας να πηγαίνει προς το μέρος του. “ Με συγχωρείς Μπομπ, δεν φταίω εγώ αλλά ο γραμματέας θέλει να ξέρει αν έχεις εισιτήριο” τον ρώτησε ο άνδρας σχεδόν ντροπιασμένος. Ο Μπόμπ του είπε ότι δεν είχε. “Τότε, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να σου ζητήσω να φύγεις “. Και έφυγε. Ο Μπομπι Μουρ. Τον πέταξαν έξω από μια μισοάδεια εξέδρα γιατί δεν είχε εισιτήριο. Νομίζω ότι μετά από αυτό δεν ξαναγύρισε στο γήπεδο. Μόνο αν είχε δουλειά στα δημοσιογραφικά θεωρεία, αλλά δεν νομίζω πως έκατσε ξανά στις θέσεις του συλλόγου. Θα έπρεπε να του τηλεφωνούν για να έρχεται στα παιχνίδια. “ Μπόμπ έλα ως καλεσμένος μας. Στην πρώτη σειρά μαζί με τα στελέχη του συλλόγου“. Θα έπρεπε να του συμπεριφέρονται σαν να ήταν δικό του το γήπεδο.»
Μετά το θάνατο του, η Γουεστ Χαμ ονόμασε μια εξέδρα με το όνομα του, έξω από το Γουέμπλει στήθηκε άγαλμα, ενώ τα «σφυριά» πουλούν αναμνηστικά προιόντα χρησιμοποιώντας το όνομα του. Για τον Ρέντναπ αυτό είναι η επιτομή της υποκρισίας για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έλαβε όσα άξιζε και αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας μόνο μετά το θάνατο του . Ο 66χρονος τεχνικός αφήνει αιχμές ακόμα και για τον τίτλο OBE που έλαβε από την Βασίλισσα μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τονίζοντας πως αντίστοιχο τίτλο πήραν άνθρωποι του ποδοσφαίρου που πρόσφεραν λιγότερα στο άθλημα, ενώ αναφέρει και περιπτώσεις ανθρώπων που έλαβαν τον τίτλο του «Σερ» μόνο και μόνο επειδή διοίκησαν το ποδόσφαιρο.