ENGLAND365 19.08.2010 | 12.46
Η Τσέλσι ήταν μία χρεωμένη, μεσαίας δυναμικότητας ομάδα, η Γιουνάιτεντ ήταν η πλουσιότερη και χωρίς οικονομικά προβλήματα και η Λίβερπουλ μπορεί να είναι το πιο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά τα χρέη της φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ
Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου
Πηγή:Sportday
Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν μία μικρομεσαία ομάδα με πολλά χρέη και με την τελευταία αλλαγή ιδιοκτησίας απέκτησε οικονομική δύναμη, αλλά οι προοπτικές της είναι ακόμα θολές. Η Νιούκαστλ ήταν κάποτε μία από τις πέντε πιο ισχυρές αγγλικές ομάδες και τώρα είναι χρεωμένη και προσπαθεί με την επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ να επιπλεύσει στην αρένα του μεγάλου ανταγωνισμού, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει χωρίς την υποστήριξη ενός ισχυρού χρηματοδότη, τον οποίον αναζητείεδώ και μια τριετία περίπου.
Εκείνη η περίπτωση που διαφοροποιείται σημαντικά από όλες τις άλλες είναι της Αρσεναλ, η οποία έχει ένα πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα αυτή τη στιγμή. Ακόμη, έχει ένα σύγχρονο hi-tech γήπεδο 60 χιλιάδων θέσεων που της αποφέρει πολλά έσοδα, έχει ρυθμίσει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο την εξυπηρέτηση των δανείων που πήρε από τις τράπεζες για να κατασκευάσει το νέο γήπεδο, τα έσοδά της και η γενικότερη οικονομική δυναμική της δείχνουν μία πολύ ισχυρή επιχείρηση.
Αγωνιστικά ο Βενγκέρ, που έχει τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζει ταλέντα, να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά, έχει διαμορφώσει ένα νεανικό σχήμα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και έχει όλον τον χρόνο μπροστά του. Αν το δει κάποιος επιχειρηματικά, η Αρσεναλ μπορεί να τα βγάλει πέρα -και με κέρδη μάλιστα- χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου εκατομμυριούχου. Πάντως, η φημολογία περί εξαγοράς της ομάδας των «κανονιέρηδων» τον τελευταίο καιρό έχει ανεβάσει την αξία της μετοχής της, με αποτέλεσμα η τιμή της ομάδας να έχει φθάσει τα 740 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό το στοιχείο ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί τον τελευταίο χρόνο «πλανάται» το ενδεχόμενο εξαγοράς μια και οι μέτοχοι, οι μεγάλοι μέτοχοι της ομάδας, μπορούν να κερδίσουν μυθικά ποσά, μια και η αξία της μετοχής της Αρσεναλ βρίσκεται στις 12.500 ευρώ περίπου. Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Σταν Κρένκε, πάντως, εδώ και μία τριετία σχεδόν θεωρεί ότι η αγορά ενός αγγλικού συλλόγου και συγκεκριμένα της Αρσεναλ είναι πολύ αποδοτική επένδυση. Και αυτή την αντίληψή του δεν την κλόνισε στο ελάχιστο η σοβαρότερη οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως από το μεγάλο κραχ του 1929. Ο Κρένκε, σταδιακά από το 2007, άρχισε να αγοράζει μετοχές της Αρσεναλ. Της μόνης ομάδας από τις μεγάλες του αγγλικού ποδοσφαίρου που παραμένει εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Πέρα από αυτό, η Αρσεναλ μέχρι το 2007 ήταν η μόνη ομάδα που είχε μόνο Αγγλους μετόχους και παρά το γεγονός ότι από τότε οι μετοχές της, τουλάχιστον υψηλά ποσοστά των μετοχών της, πέρασαν σε χέρια μετόχων που δεν είναι Αγγλοι, ο έλεγχος του συλλόγου παραμένει σε αγγλικά χέρια. Με βάση τους κανόνες που ισχύουν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η εξαγορά μιας ομάδας είναι και δύσκολη και ακριβή υπόθεση. Η διασπορά των μετοχών της Αρσεναλ είναι μικρή, δηλαδή κυκλοφορούν λίγες μετοχές και παράλληλα είναι πανάκριβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει εξαγορά μιας ομάδας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο πρέπει αυτός που θέλει να την εξαγοράσει να έχει συγκεντρώσει το 30% των μετοχών του συλλόγου και τότε να κάνει μία πρόταση για την εξαγορά και των υπόλοιπων μετοχών. Σε περίπτωση που καταφέρει να συγκεντρώσει το 87%, οι κάτοχοι των υπόλοιπων μετοχών πρέπει να του παραχωρήσουν τις μετοχές στην τιμή που τους έχει προτείνει. Οι αλλεπάλληλες αγορές μετοχών των «κανονιέρηδων» από τον Κρένκε τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει το ποσοστό του στο 29.8%. Λίγο πριν από το κρίσιμο ποσοστό της εξαγοράς.
Μία «μετοχική» συνδρομή
Υπάρχουν και αρκετοί, πάντως, που υποστηρίζουν ότι ο Κρένκε δεν θέλει να εξαγοράσει την ομάδα αλλά να αποτελέσει το ανάχωμα στην προσπάθεια του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, Αλιστερ Ουσμάνοφ, να αποκτήσει τον σύλλογο. Το ποσοστό του Ουσμάνοφ είναι λίγο πάνω από το 26,5% αλλά τον τελευταίο καιρό η φημολογία της εξαγοράς έχει φουντώσει, μια και η λαίδη Νίνα Μπρέισγουελ-Σμιθ, παραδοσιακή μέτοχος της Αρσεναλ, ετοιμάζεται να πουλήσει το ποσοστό της, το οποίο φθάνει το 16%. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης είναι καλά, έχει νεανική ομάδα και παίζει κατά καιρούς εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, οι φίλοι της έχουν «παγώσει» και έχουν απομακρυνθεί κάπως από την ομάδα. Η Αρσεναλ, πάντως, προχθές ανακοίνωσε ένα σχέδιο που θα αρχίσει πολύ σύντομα να υλοποιείται, το οποίο επεξεργάστηκε η ένωση φίλων της Αρσεναλ σε συνεργασία με τη διοίκηση και τον Βενγκέρ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσω ενός σχήματος που ονομάστηκε Arsenal Fanshare Sheme και έχει στόχο να δώσει στους φίλους της Αρσεναλ τα δικαιώματα ενός μετόχου, αποκτώντας μερίδιο μίας μετοχής. Θα μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να καταβάλει το ποσό των 120 ευρώ είτε εφάπαξ είτε σε δέκα ισόποσες δόσεις, να αποκτήσει το ένα εκατοστό μίας μετοχής και όλα τα δικαιώματα ενός μετόχου. Να παίρνει μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση, να υποβάλει ερωτήσεις στη διοίκηση και να μετέχει στις ψηφοφορίες. Ολο αυτό το σχέδιο το ετοίμαζαν οι άνθρωποι της Αρσεναλ μαζί με τους εκπροσώπους των οπαδών επί μία πενταετία και θα ανεβάσουν όλες τις λεπτομέρειες στον διαδικτυακό τόπο του συλλόγου. Στην Αρσεναλ θεωρούν αυτή την προσπάθεια μία άσκηση δημοκρατίας που δίνει στους φίλους της ομάδας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διοίκηση του συλλόγου. Το μετοχικό σχήμα των φιλάθλων θα μπορεί να αποτελεί και ανάχωμα στην προσπάθεια κάποιου «επενδυτή», όπως ο Γκλέιζερ ή οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, να εξαγοράσει την ομάδα και να τη φορτώσει χρέη. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φίλοι της Αρσεναλ ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτή η προσπάθεια που μοιάζει με εκείνη της Μπαρτσελόνα για να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην ομάδα θα κριθεί από την εφαρμογή της, δείχνει όμως ότι ιδέες υπάρχουν. Αλλού.