Ο ηγέτης δεν μένει πια εδώ

Τσέλσι και Φρανκ Λάμπαρντ δεν βρήκαν την χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις και έτσι ο δεύτερος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο, ο οποίος δεν χάνει έναν παίκτη της σειράς, αλλά έναν μεγάλο ηγέτη.

Ο ηγέτης δεν μένει πια εδώ

Στο Μαϊάμι, η αποστολή της εθνικής Αγγλίας έμενε κλεισμένη μέσα στο γυμναστήριο, λόγω τυφώνα που δεν επέτρεψε στους παίκτες του Ρόι Χότζον να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους προπόνηση. Την ίδια ώρα ο Φρανκ Λάμπαρντ ετοιμαζόταν να αποχαιρετήσει την Τσέλσι και τους οπαδούς της, μια εβδομάδα πριν πατήσει Βραζιλία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Για τον ίδιο, δεν υπάρχουν προτεραιότητες, καθώς στα 13 χρόνια που έζησε στο Λονδίνο, τόσο ο σύλλογος όσο και ο κόσμος του κατέχουν ίσο μερίδιο αγάπης μέσα του.

Ο... έρωτας ανάμεσα στις δύο πλευρές γεννήθηκε το 2001. Τότε ο μετέπειτα Άγγλος διεθνής, χωρίς καθόλου αίγλη αλλά με σπουδαίες περγαμηνές για το μέλλον, πατούσε για πρώτη φορά στο προπονητικό του Κόμπαμ και το χορτάρι του «Στάμφορντ Μπριτζ» κάνοντας όνειρα για μια μεγάλη καριέρα. Και... όπως έδειξε η ιστορία τα κατάφερε.

Δουλεύοντας επαγγελματικά από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, κάτι που αποδεικνύεται και από τους ελάχιστους μακροχρόνιους τραυματισμούς του, ο Λάμπαρντ έδειχνε πως σιγά-σιγά θα γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η οικογένειά του και κυρίως η μητέρα του («έφυγε» από πνευμονία το 2008). Οι δυο τους είχαν μια ιδιαίτερη σχέση, όχι... οιδιπόδειο. Μια σπάνια και όμορφη σχέση. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την κατάρριψη του ρεκόρ του Μπόμπι Τάμπλινγκ, τον οποίο εκτόπισε από την κορυφή της λίστας με τους πρώτους σκόρερ της Τσέλσι, ο «Φράνκι» σήκωσε τα χέρια προς τον ουρανό και αφιέρωσε το 202ο τέρμα του στην μητέρα του. «Πριν από λίγα χρόνια, έχασα την μητέρα μου, που ήταν η μεγαλύτερη υποστηρικτής μου. Αυτό το ρεκόρ της ανήκει» είχε σχολιάσει σχετικά ο ίδιος.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Γουέστ Χαμ και δεν άργησε να κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Μετά από μία χρονιά δανεικός στην Σουόνσι, επέστρεψε στα «σφυριά» και έμεινε εκεί πέντε χρόνια, για να έρθει η μεταγραφή του στον σύλλογο που μόλις αποχαιρέτησε.

Τα νούμερά του... τρομακτικά. Οι 649 εμφανίσεις και τα 211 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τα μπλε τα λένε όλα, όπως και τα 272 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, που πέρασαν από τα πόδια του (σκοράρισμα και δημιουργία). Είναι ενδεικτικό πως ο μοναδικός που μπόρεσε να κρατήσει μία υψηλότερη θέση από αυτόν είναι ο Άλαν Σίρερ με τον... απαγορευτικό αριθμό 324!

Η καταξίωση ήρθε και στην εθνική Αγγλίας, της οποίας θα είναι δεύτερος αρχηγός στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το τελευταίο της καριέρας του, και ενώ μετρά ήδη 103 εμφανίσεις με το εθνόσημο.

Με τα «τρία λιοντάρια» δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τροπαίου, τα οποία... χόρτασε σε συλλογικό επίπεδο με τα μετάλλια από ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Γιουρόπα Λιγκ, τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα FA Cup και δύο Λιγκ Καπ θα κοσμούν την προσωπική του τροπαιοθήκη και θα του θυμίζουν για πάντα μια σπουδαία καριέρα.

Φυσικά, το κεφάλαιό του δεν κλείνει εδώ. Αν και στα 35, επιθυμία του είναι να αγωνίζεται. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά δεν έμεινε στην Τσέλσι, θέλοντας συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας από τον έναν χρόνο που προσέφεραν οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ζοσέ Μουρίνιο.

Το πιθανότερο σενάριο, είναι να μεταναστεύσει κι αυτός στις Η.Π.Α και στο ομολογουμένως αναπτυσσόμενο MLS καθώς η θυγατρική ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι, New York City FC, τον έχει προσεγγίσει και μοιάζει να έχει το προβάδισμα, αν και οι σειρήνες ευρωπαϊκών συλλόγων ήδη ηχούν στ' αυτιά του, με τις πληροφορίες από την Αγγλία να θέλουν 16 ομάδες να θέλουν την απόκτησή του.

Άλλωστε ένας γεννημένος αρχηγός δεν αργεί να βρει το επόμενο περιβραχιόνιο...

Πηγή: www.coppa.gr