Τι θα φέρει το «Ναι» στην Σκωτία
Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο οποίο οι Σκωτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα πρέπει να παραμείνει ή όχι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου και το england365 σας παρουσιάζει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης.
Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα βρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του εθνικού κόμματος (SNP) έχει ορίσει την αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νικολα Στερτζον ως την επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το SNP, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα εκπροσωπηθεί το βρετανικό κοινοβούλιο.
Στην ατζέντα των δυο πλευρών θα βρίσκεται η δημιουργία νέου συντάγματος για την Σκωτία και παράλληλα η διάλυση της Συνθήκης της Ένωσης του 1707, οπότε και ενώθηκαν τα Βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας. Ωστόσο, παρά την ενδεχόμενη διάλυση της Συνθήκης, το εθνικό κόμμα της Σκωτίας ανέφερε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνει ως μονάρχης.
Πρόθεση του SNP είναι και η διατήρηση της λίρας ως εθνικού νομίσματος, παρά το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα του αγγλικού κοινοβουλίου (Συντηρητικοί, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι) έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νομισματικής ένωσης.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ορίσει ένα διάστημα 18 μηνών μεταξύ του δημοψηφίσματος και της ημέρας που η χώρα θα κηρυχθεί και επισήμως ανεξάρτητη, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 24 Μαρτίου 2016.
Στο διάστημα αυτό, η Σκωτία θα πρέπει να διαπραγματευτεί μόνη της την ένταξη της στην Ευρωπαική Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Πέρα από τις αλλαγές σε πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στις μετακινήσεις μεταξύ των δυο χωρών. Αν και το SNP τονίζει πως επιθυμεί τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων όπως ισχύει και σήμερα, η υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας Τερεσα Μει προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η Σκωτία ως η πίσω πόρτα για την είσοδο μεταναστών στα αγγλικά εδάφη σε περίπτωση που η Σκωτία υιοθετήσει πιο χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Έτσι είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρχει μελλοντικά έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα των δυο χωρών.