Η Τότεναμ πήρε τον... σκληρό δίσκο της Σαουθάμπτον!
Οι μεταγραφές προκαλούν ευφορία στους οπαδούς όταν αφορούν κάποιον παίκτη. Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που η μετακίνηση κάποιου σημαντικού στελέχους ανάμεσα σε δύο ομάδες μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με αυτή ενός καλού αμυντικού ή ενός εξαιρετικού επιθετικού.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η μεταπήδηση του Πολ Μίτσελ από την Σαουθάμπτον στην Τότεναμ. Μιλάμε για τον υπεύθυνο αγωνιστικής λειτουργίας της Σαουθάμπτον που είχε υπό την εποπτεία του τους έξι βασικούς σκάουτερ μιας ομάδας που οι ακαδημίες τα τελευταία δέκα χρόνια έβγαλαν παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Θίο Γουόλκοτ, ο Οξλέιντ Τσάμπερλεν, ο Λουκ Σο και τόσοι άλλοι διεθνείς.
Και η απόκτηση του από την Τότεναμ για να ξαναδουλέψει μαζί με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο προκαλεί ενθουσιασμό στους φίλους των Spurs που διαπιστώνουν πως ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα στελέχη που θα κάνουν την αναδιοργάνωση της ομάδας.
Ο Μίτσελ δεν είναι απλά κάποιος που ήταν υπεύθυνος των ακαδημιών στους «αγίους» αλλά αυτός που όλοι αποκαλούσαν «σκληρό δίσκο». Είχε υπό την εποπτεία του όλη την στρατηγική των μεταγραφών. Πιστώνεται με την ανακάλυψη παικτών σε μικρότερες κατηγορίες που έγιναν άμεσα βασικοί και μερικοί έγιναν μέχρι και διεθνείς! Από το 2012 ανέλαβε να διαδεχτεί το πρόσωπο που ήταν ο εμπνευστής αυτής της αλλαγής στη νοοτροπία της Σαουθάμπτον τον Λες Ριντ ο οποίος προωθήθηκε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή! Ο Μίτσελ φτάνοντας ωστόσο στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν δεν προξενεί μόνο καλά σχόλια αλλά αφήνει και ερωτηματικά να πλανώνται πάνω από το μέλλον του ανθρώπου που διαχειρίστηκε (με αποτυχία είναι η πικρή αλήθεια) το μπάτζετ των 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που εισέρευσαν στα ταμεία της Τότεναμ πριν 15 μήνες από την πώληση του Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης: του Φράνκο Μπαλντίνι!
Ο Ιταλός σαφέστατα και πρέπει να νοιώθει πως η κλεψύδρα για αυτόν μετρά αντίστροφα και πως δεν είναι πια εύκολο να παραμείνει με τις ίδιες αρμοδιότητες στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Μίτσελ θα έχει έναν ρόλο δίπλα στον σκάουτερ της Ευρώπης Ιαν Μπλούμφιλντ να βρει κατ' αρχήν παίκτες που να ταιριάζουν στον τρόπο της έντασης του παιχνιδιού το οποίο ο Ποκετίνο αρέσκεται να παίζει! Αυτό που στην Σαουθάμπτον τον ανέβασε στην εκτίμηση των οπαδών μιας και αποδείχτηκε πως ήταν όχι μόνο αποτελεσματικός αλλά συνάμα και θεαματικός!
Ο Μπαλντίνι πιθανώς να έχει ακόμη ρόλο να παίξει στην ομάδα! Ομως με τον Λιβι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος! Ο πρόεδρος της Τοτεναμ από το 2001 άλλαξε πολλούς προπονητές και είναι ολοφάνερο πως επιθυμεί πια να στηρίξει τον Ποκετίνο δημιουργώντας του συνθήκες που να ευνοούν την παραγωγή έργου. Ο Μπαλντίνι απο την άλλη είναι φανερό πως ενώ έφερε κάποια καλά ονόματα όπως ο Σολδάδο, τα χαρακτηριστικά τους δεν ταίριαζαν στο στυλ που επιθυμούσε ο προπονητής. Ο Ισπανός φορ δεν ήταν ικανός να κρατήσει μόνος του τη θέση μπροστά στο 4-2-3-1 που επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει ο Βίλας Μπόας και στη συνέχεια ο Ποκετίνο.
Το ίδιο ισχύει για την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, τον Ερικ Λαμέλα που ενώ έχει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του δεν διαθέτει διάρκεια με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει καταλυτικός στο στυλ της ομάδας.
Όλα αυτά θέλει να διορθώσει ο Λίβι και η πρόσληψη Μίτσελ αποσκοπεί στην απρόσκοπτη εξέλιξη της δουλειάς του Ποκετίνο! Ο Αργεντινός μάνατζερ άλλωστε έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο.
Ο Λίβι πάντα υποστήριζε τη δυαδική προσέγγιση στη διαχείριση των μεταγραφικών επιλογών όπως αυτή χρησιμοποιείται στην ηπειρωτική Ευρώπη και όχι στην Βρετανία. Ο Μίτσελ θα αναλάβει την ευθύνη μιας μεγάλης και αυτόνομης μονάδας σκάουτερ όπως ήταν στην Σαουθάμπτον χωρίς την οριοθέτηση μεταξύ των ακαδημιών και της εύρεσης στόχων αλλά με μία ολιστική προσέγγιση, με κοινή για κάθε σκάουτερ βάση δεδομένων, από την πρώτη ομάδα προς τα κάτω, με κοινή φιλοσοφία! Ο στόχος προφανής, η ανάλυση να είναι το παν και οι παίκτες που θα έρχονται να ταιριάζουν με το σύστημα και όχι το αντίστροφο! Αυτό που κατάφερε στην πράξη δηλαδή η Σαουθάμπτον στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν δεν την έπιασε πανικός παρά το ότι πέντε από τα μεγάλα ονόματα της παραχωρήθηκαν. Επειδή υπήρχε η γνώση και η διαβεβαίωση ότι θα κάνουν σωστές επιλογές ο Μίτσελ είχε δηλώσει τον Ιούλιο στο τοπικό ραδιόφωνο του BBC πως παρα τις αποχωρήσεις θα ήταν καλύτερη η ομάδα από την περασμένη σεζόν! Ποιος ομως εκείνη την ώρα τον πίστευε;
Στην πράξη αποδείχτηκε πως είχε δίκιο! Ο Νοέμβριος δείχνει την Σαουθάμπτον στη δεύτερη θέση του πίνακα της Premier League! Φυσικά αυτές τις μέρες υπάρχει μία αναστάτωση με την αποχώρησης του, στο λιμάνι της Νότιας Αγγλίας αλλά όχι πανικός αφού την επικείμενη απώλεια του Μίτσελ, θα την αντικαταστήσουν όπως ελπίζουν επάξια όπως πιστεύει ο Λες Ριντ επειδή η δομή υπάρχει ήδη.
Πόσο σημαντικό ήταν για την Τότεναμ να πάρει άμεσα τον Μίτσελ φαίνεται από το γεγονός πως αναγκάστηκε να καταβάλλει ένα ποσό αποζημίωσης στην Σαουθάμπτον προκειμένου να αποφύγει την εξάμηνη περίοδο προειδοποίησης που ισχύει στις περιπτώσεις φυγής σημαινόντων εταιρικών στελεχών και στο ποδόσφαιρο! Ετσι μπορεί άμεσα να αρχίσει να δουλεύει και ένα στοίχημα για τον Ντάνιελ Λίβι από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη!