Μπορεί να μην έγινε σούπερσταρ αλλά είναι πολυεργαλείο!
Εκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Λιντς Γιουνάιτεντ τέτοιες μέρες το 2002 και κατάφερε λίγο αργότερα να γίνει ο νεότερος που σκόραρε στην Πρέμιερ Λιγκ, αποσπώντας το ρεκόρ από τον Γουέιν Ρούνει. Μπορεί ο Τζέιμς Μίλνερ να μην έγινε ποτέ σούπερσταρ, πλην όμως δεν μπορεί να μην παραδεχτούμε πως εξελίχτηκε σε ένα πολυεργαλείο που πραγματικά αποτελεί πολυτέλεια για κάθε προπονητή!
Ηδη φέτος ο Πελεγκρίνι του δίνει ολοένα και πιο πολύ χρόνο στην ενδεκάδα και αυτό που του προσφέρει πίσω ο Μίλνερ είναι την σταθερή απόδοση που πάντα εκτιμούν οι προπονητές αλλά αντιλαμβάνεται και η εξέδρα. Γιατί μπορεί να είναι πολύ μεγάλες πια οι απαιτήσεις για την Σίτι από τους οπαδούς της που λογικά θέλουν ολο και πιο πολλά όμως μπορούν να αντιληφθούν πως παίκτες όπως ο Μίλνερ είναι άκρως απαραίτητοι. Προσωπικά τον θεωρώ τον πιο σημαντικό ποδοσφαιριστή των πρωταθλητών Αγγλίας πίσω από την φυσιολογική τοπ τετράδα που είναι ο Αγουέρο, ο Τουρέ, ο Κομπανί και ο Σίλβα! Τον τοποθετώ στο ίδιο επίπεδο με τον Χαρτ που επίσης προσφέρει πολλά και έχουν και οι δύο το επιπλέον αβαντάζ πως είναι Αγγλοι συνεπώς αντιλαμβάνονται και τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος.
Όταν πήρε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ένα αμούστακο παιδί 16 χρονών και 357 ημερών, το οποίο τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2002 έγινε κάτοχος του τιμητικού τίτλου, ως ο νεότερος που έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα στην ιστορία της Πρέμιερσιπ.
Γεννημένος στις 4 Γενάρη του 1986 ο Μίλνερ ήταν δημιούργημα των ακαδημιών της Λιντς από τις οποίες βγήκαν πολλά από τα αστεράκια που η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα του Γιόρκσαιρ προώθησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του νέου millennium στην πρώτη ομάδα. Τον ανέδειξε ο παλιό άσος των «παγωνιών» Εντι Γκρέι και έμελλε το πρωτο του γκολ να το πετύχει κατά του προπονητή που δημιούργησε και υποστήριξε όσο κανείς άλλος τον θεσμό των ακαδημιών στην Λιντς, τον Χάουαρντ Γουίλκινσον! Ο τότε τεχνικός της Σάντερλαντ , ηταν αυτός που έκανε τα αδυνατα δυνατά στην θητεία του στην Λιντς από το 87 εως και το 96 να προωθούνται νέοι παίκτες από το φυτώριο και άλλωστε είναι και ο τελευταίος που οδήγησε τη Λιντς Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1992.
Ο Μίλνερ είχε βάλει τότε το πρώτο γκολ της καριέρας του στο κατά της Σάντερλαντ ισοφαρίζοντας σε 1-1, έχοντας περάσει ως αλλαγή του Αλαν Σμιθ στο 36'. Την πάσα τότε για να σκοράρει την είχε δώσει το απόλυτο είδωλο του, ο Μαρκ Βίντουκα το οποίο ο πιτσιρικάς Μίλνερ θαύμαζε από τις εξέδρες τα προηγούμενα χρόνια!
Για τους τύπους, μπορεί να έγινε τότε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρεμιερσιπ, αλλά το απόλυτο ρεκόρ στην μεγαλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος το έχει κάποιος άλλος από το 1984, που όμως τον ξέχασε ο χρόνος.
Ο Τζεισον Ντόζιελ της Ιπσουιτς είχε βάλει το τριτο γκολ της ομάδας του, στο νικηφόρο 3-1 με την Κόβεντρι, στις 4 Φεβρουαρίου του 1984. Είχε μπει αλλαγή και αυτός είχε βάλει ένα ωραιότατο γκολ με δυνατό σουτ. Ηταν ακριβως 16 ετών και 57 ημερών αλλά δυστυχώς λόγω τραυματισμών δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις υποσχέσεις που έδωσε αρχικά.
Ο Μίλνερ αντίθετα μπορεί να μην έγινε ο σέντερ φορ που ονειρευόντουσαν οι οπαδοί της Λιντς, εξελίχτηκε όμως σε έναν πολύ χρήσιμο παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί δεξιά ή αριστερά, εξτρέμ, μέσος ή κρυφός κυνηγός και έγινε διεθνής. Τόσο στη Νιούκαστλ όσο και στην Αστον Βίλα αλλά ιδίως στην Σίτι την οποία βοήθησε να πάρει και δύο πρωταθλήματα ο Μίλνερ εξελίχτηκε σε ένα πολύ σημαντικό γρανάζι και τελικά αποδεικνύεται πως μερικές φορές τα παιδιά θαύματα ακόμη και αν δεν εξελιχτούν σε πριμαντόνες μπορούν να είναι χρήσιμα και με μία καριέρα άξια λόγου!