Η τραγωδία τους έφερε κοντά!

Το πιο ήρεμο ντέρμπι των τελευταίων ετών μεταξύ Νιουκαστλ και Σάντερλαντ αναμένει η αστυνομία, καθώς μια τραγωδία κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους οπαδούς των δυο μισητών αντιπάλων. 

Η τραγωδία τους έφερε κοντά!

Οι Λατίνοι συνήθιζαν να λένε πως ο θάνατος έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και στην Βορειοανατολική Αγγλία που μια τραγωδία και δύο ανθρώπινες απώλειες, είναι ικανές να αλλάξουν το ιστορικό παρελθόν και να ξεθωριάσουν το προαιώνιο μίσος, ανάμεσα στη Νιουκάστλ και τη Σάντερλαντ.

Η κόντρα ανάμεσα στις «καρακάξες» και τις «μαυρόγατες» σαφώς και δεν είναι καινούρια υπόθεση, αλλά ούτε και αμιγώς ποδοσφαιρική. Τα αίτια της είναι βαθύτερα και κυρίως πολιτικά και οικονομικά και ξεκινούν αιώνες πριν , τα όποια έχουν συντελέσει στο να γίνει το ντέρμπι του Τάιν-Γουιρ ένα από τα πιο βίαια στο «Νησί», καθιστώντας ταυτόχρονα τις δύο γειτόνισσες, που απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα, μισητές εχθρούς.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος όσων χώριζαν και χωρίζουν τους οπαδούς της Νιουκάστλ και της Σάντερλαντ θα πρέπει να κάνει κανείς μια ...γενναία βουτιά στον ποταμό της ιστορίας και να ταξιδέψει στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν τότε που ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος Α’ έδωσε το αποκλειστικό δικαίωμα για το εμπόριο του κάρβουνου στους κατοίκους του Νιουκάστλ, περιθωριοποιώντας αυτούς του Σάντερλαντ, τους οποίους με την κίνηση αυτή οδηγούσε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Εμφυλίου όταν οι κάτοικοι των δύο πόλεων τάχθηκαν για ξεχωριστούς λόγους σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι κάτοικοι του Νιούκαστλ όπως ήταν λογικό τάχθηκαν με το μέρος του Καρόλου, ενώ οι κάτοικοι της αντίπερα όχθης του ποταμού Τάιν συστρατεύθηκαν με τον στρατηγό Κρόμγουελ που αποτελούσε το αντίπαλον δέος του βασιλιά. Μάλιστα αυτή η διαμάχη είχε και πολιτική χροιά αφού ήταν μια ξεκάθαρη αντίθεση του κοινοβουλευτισμού απέναντι στο στέμμα.

Τα παιδιά στο Σάντερλαντ γαλουχούνταν γνωρίζοντας από μωρά ποιος είναι ο εχθρός που δεν ήταν άλλος από τους ευνοημένους «καρβουνιάρηδες» του Νιουκαστλ τους οποίους έμαθαν να μισούν και να συγκρούονται μεταξύ τους με αφορμή το ποδόσφαιρο.

Έρχεται όμως ο «γιατρός» χρόνος, αλλά και ένα δυσάρεστο γεγονός να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

Τον περασμένο Ιούλιο στην μοιραία πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που έπεσε στην Ανατολική Ουκρανία, χάνουν τη ζωή τους ο 63χρονος Τζον Άλντερ και ο 28χρονος Λίαμ Σέινι, οπαδοί της Νιούκαστλ που θα ακολουθούσαν την αγαπημένη τους ομάδα στην καλοκαιρινή περιοδεία στη Νέα Ζηλανδία.

Ο τραγικός θάνατος των δύο φιλάθλων οδηγεί τους φίλους της Σάντερλαντ στο να κάνουν μια μοναδική κίνηση ήθους και ποδοσφαιρικού μεγαλείου, αφού παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές, αποφασίζουν να διενεργήσουν έρανο, συγκεντρώνοντας χρήματα με σκοπό να ενισχύσουν τις οικογένειες των θυμάτων, της κατά τα άλλα μισητής τους αντιπάλου.

Είναι μια κίνηση που έμελλε να αλλάξει και να αμβλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων, και να αποτελέσει την αρχή στο ξετύλιγμα του κουβαριού, που έχει ως σκοπό να μπουν οι ιστορικοκοινωνικές και στη συνέχεια ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα οι οπαδοί της Νιούκαστλ και της Σάντερλαντ συναντήθηκαν, αναζητώντας τη φόρμουλα για να εξαλείψουν το προαιώνιο μίσος και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Πάνω σε αυτό το γεγονός πατάει πλέον η αστυνομία που ετοιμάζει μια πιο ήπια προσέγγιση αστυνόμευσης στο σημερινό ματς στο «Σεντ Τζειμσις Παρκ».  Ακόμα και για τους παίκτες των γηπεδούχων θα αλλάξει το …τελετουργικό που συνήθιζαν να έχουν πριν το ντέρμπι και τους ήθελε να συγκεντρώνονται νωρίς στο προπονητικό κέντρο και να αναχωρούν όλοι μαζί με πούλμαν και την συνοδεία αστυνομίας. Όμως σήμερα, οι παίκτες της Νιουκαστλ αναμένεται να φτάσουν στο γήπεδο με τα δικά τους αυτοκίνητα, όπως συνήθως συμβαίνει στα υπόλοιπα ματς τους.

Η αστυνομία θεωρεί πως πλέον υπάρχουν οι βάσεις το συγκεκριμένο παιχνίδι να περάσει σε μια νέα εποχή, μένοντας μακριά από τις βίαιες και πολλές φορές θανατηφόρες συγκρούσεις του παρελθόντος και οι αρχές είναι αποφασισμένες να συντελέσουν στην υλοποίηση του γεγονότος.  

Το σύνθημα που βγαίνει από τα στόματα τόσο των οπαδών της Νιούκαστλ όσο και της Σάντερλαντ είναι «Το ντέρμπι που πρέπει να μας κάνει περήφανους» και έτσι πλέον το αντιμετωπίζουν, αφήνοντας στο παρελθόν όσα τους χώριζαν και κρατώντας στην μνήμη τα πρόσφατα γεγονότα που τους ενώνουν.  Αν μάλιστα οι οπαδοί της Σάντερλαντ, ακολουθήσουν εκείνους της Νιουκάστλ στο χειροκρότημα στο 17ο λεπτό (στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης MH17), τότε θα υπάρχει δεδομένα ελπίδα πως οι σχέσεις των δυο πλευρών θα περάσουν σε νέο επίπεδο.

 

Γιώργος Σπανομανώλης