Πρέμιερ Λιγκ: «Ανταγωνιστικές Καταστάσεις» σε όλα τα επίπεδα

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του πιο δημοφιλούς αθλήματος, είναι αυτή που το καθιστά τόσο ελκυστικό στους φιλάθλους. Και στην Πρέμιερ Λιγκ το παραπάνω αξίωμα βρίσκει την απόλυτη πρακτική εφαρμογή

Πρέμιερ Λιγκ: «Ανταγωνιστικές Καταστάσεις»  σε όλα τα επίπεδα

Κεντρικό αξίωμα -το κεντρικότερο ίσως- της διεθνούς βιβλιογραφίας για την Οργάνωση και Διοίκηση της Βιομηχανίας του Ποδοσφαίρου (Football Industry) είναι ότι ο ανταγωνισμός-αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα βρίσκεται στο επίκεντρο του πιο δημοφιλούς αθλήματος. Είναι αυτό ακριβώς που το καθιστά τόσο ελκυστικό στους φιλάθλους. Σύμφωνα με τους Sean Hamil και Simon Chadwick, (Managing Football: An International Perspective, Elsevier Ltd, 2010), η αβεβαιότητα προκαλεί υψηλά επίπεδα έξαψης και συναισθήματος, που σπάνια αν όχι ποτέ συναντώνται στην «αγορά» οποιουδήποτε άλλου «προϊόντος». Το πώς η αβεβαιότητα-ανταγωνισμός για το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει θέμα marketing είναι μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για τους μάνατζερς του ποδοσφαίρου.

 

Το παραπάνω θεωρητικό αξίωμα περί ανταγωνισμού βρίσκει πρακτική εφαρμογή στην «χρυσοφόρα» Πρέμιερ Λιγκ με τα αστρονομικά ποσά για συμβόλαια, μεταγραφές και τηλεοπτικά δικαιώματα, τους χορηγούς–επιχειρήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς, τις σούπερ σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κατάμεστα γήπεδα (Καθημερινή, «Τα “χρυσά” κίνητρα εκτοξεύουν την Αγγλία», 2/6/13).

 

Με το πρωτάθλημα της περιόδου 2014-2015 να έχει εισέλθει στο δεύτερο γύρο (21 αγωνιστικές), τρεις επιμέρους «Ανταγωνιστικές Καταστάσεις» έχουν παγιωθεί και αναμένεται να διατηρήσουν στα ύψη το ενδιαφέρον του πιο ανεπτυγμένου ποδοσφαιρικού «προϊόντος» στην υφήλιο. Πρόκειται για τις ομάδες εκείνες που μάχονται για τον τίτλο, για εκείνες που στοχεύουν στην τρίτη και τέταρτη θέση στο δρόμο για το Τσάμπιονς Λιγκ και για εκείνες που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Επί συνόλου 20 ομάδων, μόνο τρεις – Σουόνσι, Νιουκάστλ, Στόουκ- δείχνουν να μην έχουν κάποια συγκεκριμένη διεκδίκηση, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Ανταγωνιστική Κατάσταση 1 (θέσεις 1-2): Η μάχη για τον τίτλο

 

Η «Ανταγωνιστική Κατάσταση 1» περιλαμβάνει την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Σίτι. Ένα μικρό προβάδισμα έχει η λονδρέζικη ομάδα τόσο γιατί βρίσκεται δύο πόντους μπροστά (49 με 47) όσο και γιατί θα αντιμετωπίσει την μεγάλη αντίπαλό της στο Στάμφορντ Μπριτζ. Ποιος όμως μπορεί να στοιχηματίσει στα σίγουρα από τον Ιανουάριο ότι η ομάδα του Μουρίνιο θα κατακτήσει τον πέμπτο τίτλο της;

 

Ήδη οι «Πολίτες» έχουν καλύψει τους τέσσερεις από τους έξι βαθμούς που τους χώριζαν από τους «Μπλε» στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στις αρχές του χρόνου τους είχαν φτάσει στην πρώτη θέση με τον ίδιο μάλιστα αριθμό γκολ σε άμυνα και επίθεση (44-19). Με δύο λόγια, ο απόλυτος ανταγωνισμός… Ακόμη η Σίτι φροντίζει να ενισχυθεί αποκτώντας με 28 εκατομμύρια λίρες τον 26χρονο Ιβοριανό γκολτζή της Σουόνσι Βίλφριντ Μπόνι προκειμένου να αμβλύνει την αδυναμία της απέναντι σε κλειστές άμυνες. «Κοιτά» επίσης για τον Ροντρίγκεζ της Σαουθάμπτον και κρατά τον Φρανκ Λάμπαρντ –την σημαία της Τσέλσι επί πολλά έτη- ως το τέλος της χρονιάς. Ακόμη επανέρχεται ο Αγκουέρο ύστερα από τον τραυματισμό του. Αρνητική εξέλιξη για την Σίτι αποτελούν τα νέα ερωτηματικά που εγείρονται για το κατά πόσο η οικονομική της πολιτική είναι σύντονη με το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ.

 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Γκλεν Μουρ, υπεύθυνο επί των ποδοσφαιρικών θεμάτων της Independent, στο οποίο αμφισβητεί τη δυνατότητα της Τσέλσι να αντέξει τον ανταγωνισμό του πρωταθλητισμού ως τον Μάιο. Στην ανάλυσή του κάνει λόγο για τον περιορισμένο αριθμό παικτών που χρησιμοποιεί ο Μουρίνιο και για το ενδεχόμενο μερικοί από αυτούς να χρειαστεί να αγωνιστούν για περισσότερα από πενήντα ματς στην τρέχουσα σεζόν

 

Ανταγωνιστική Κατάσταση 2 (θέσεις 3-4): Η μάχη για το Τσάμπιονς Λιγκ

 

Έξι είναι οι ομάδες που φιλοδοξούν –με μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες- να μπουν στην τετράδα καταλαμβάνοντας τις θέσεις 3-4. Πρόκειται για τις Σαουθάμπτον, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ. Το βαθμολογικό φάσμα μέσα στο οποίο κινούνται είναι επτά βαθμοί.

 

Στην πρώτη θέση της «Ανταγωνιστική Κατάστασης 2» βρίσκεται η Σαουθάμπτον (39). Τί και αν οι τέσσερεις συνεχόμενες ήττες τον Δεκέμβριο (Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γ., Μπέρνλεϊ) δημιούργησαν την εντύπωση ότι οι «Άγιοι» δεν είχαν τις δυνατότητες να εισέλθουν στην «πρώτη γραμμή» της Πρέμιερ Λιγκ παρά το εκπληκτικό τους ξεκίνημα. Η συνέχεια ήταν διαφορετική, καθώς επανήλθαν δυναμικά με αποκορύφωμα τη μεγάλη νίκη στο Όλντ Τράφορντ –η πρώτη μετά από 27 χρόνια. Νίκη που τους εδραιώνει ανάμεσα στις βασικές διεκδικήτριες στο δρόμο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι μόνο για το «εξάποντο» που κέρδισαν, αλλά και γιατί η αυτοπεποίθηση της ομάδας έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Επιπρόσθετα, η Σαουθάμπτον προχωρά και στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου μετά την νίκη επί της Ίπσουϊτς εκτός έδρας. Σύμφωνα με τον προπονητή τους Ρόναλντ Κούμαν, «Ξέραμε ότι έχουμε δυνατή ομάδα και αυτό ήταν σημαντικό στα τέλη Δεκεμβρίου. Πήραμε έναν βαθμό από την Τσέλσι και τρεις από την Άρσεναλ. Αυτό δίνει πίστη στους παίκτες. Αυτό είναι ό,τι χρειάζεται για μια ομάδα που δεν είναι μεγάλο κλαμπ: πίστη από τους παίκτες και όχι φόβος για το όνομα του αντιπάλου ή του γηπέδου. Αυτό το μάθαμε. Δεν είναι έκπληξη για μένα που κερδίσαμε σήμερα. Έχουμε οργάνωση. Εάν διατηρήσουμε αυτό το πνεύμα, μπορούμε να παραμείνουμε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα»

 

Δύο βαθμούς πίσω βρίσκονται οι «Κόκκινοι Διάβολοι» (37). Χωρίς αμφιβολία έχουν επανέλθει για τα καλά στα «ψηλά  πατώματα» της Πρέμιερ Λιγκ υπό τις οδηγίες του Φαν Χάαλ, παρ΄ όλες τις χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα και τα συνεχιζόμενα πειράματα του Ολλανδού προπονητή (άφησε εκτός ομάδας τον Φαλκάο στον αγώνα με την Σαουθάμπτον για λόγους τακτικής). Με την ήττα τους όμως από τους «Αγίους», έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τρίτη θέση και έμπλεξαν για τα καλά. Για τον αναλυτή της Daily Telegraph Mark Ogden, η εποχή Μόιες δεν έχει λήξει ακόμη ανεπιστρεπτί. Γιατί μπορεί ο Φαν Χάαλ να ξόδεψε 153 εκατομμύρια λίρες το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η ομάδα έχει ακριβώς τους ίδιους πόντους με όσους συγκέντρωσε ο διάδοχος του Σερ Άλεξ πέρσι στην ανάλογη φάση του πρωταθλήματος.

Στην «Ανταγωνιστική Κατάσταση 2» για τις θέσεις 3-4 βρίσκεται δυναμικά και η Άρσεναλ (36), με ένα βαθμό πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και τρεις από την Σαουθάμπτον. Και αυτό, παρά τα σημάδια παρακμής που παρουσιάζει από καιρό σε καιρό, όπως τον πρόσφατο διασυρμό της από την ομάδα του Κούμαν και την συνεχιζόμενη κριτική που δέχεται ο Βενγκέρ. Πρωτεργάτης των «Κανονιέρηδων» είναι αναμφίβολα ο Αλέξις Σάντσες, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερς της Πρέμιερ Λιγκ (18 γκολ), πιο πολλά από τους σούπερ Κόστα και Αγκουέρο. Με παραστατικό τρόπο, ο αρθογράφος της Independent Σαμ Γουάλας αναλύει πως ο Χιλιανός άσος απάλλαξε την ομάδα του από την φοβία προς την Στόουκ (“Stokeaphobia”) στην προηγούμενη αγωνιστική πετυχαίνοντας δύο γκολ και δίνοντας ασίστ για το τρίτο. Τον θεωρεί μάλιστα ισάξιο με τον μεγάλο Τιερί Ανρί. Εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος ο Γάλλος, δηλώνοντας ότι ο Σάντσες είναι ένας πραγματικά σπουδαίος ποδοσφαιριστής και θα συνεχίσει για τα επόμενα πολλά χρόνια.

 

Στους 34 βαθμούς βρίσκονται οι «Πετεινοί», οι οποίοι δείχνουν διατεθειμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την τέταρτη θέση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να τα καταφέρουν, είναι να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους. Απόδοση που χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια, αφού μετά την «γιορτινή πεντάρα» που έριξαν στην Τσέλσι, κατόρθωσαν να χάσουν από την Κρίσταλ Πάλας αν και είχαν προηγηθεί. Άλλωστε ένας «τυφώνας» (λέγε με Harry Kane) πώς να φέρει την «άνοιξη»…

 

Με μικρότερες πιθανότητες για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης ακολουθούν η Γουέστ Χαμ (33) και η Λίβερπουλ (32). Η πρώτη ήδη έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Η δεύτερη μπορεί να ποντάρει –στην μετά Σουάρες εποχή- μόνο στην ιστορική φανέλα της και στον Στίβι Τζέραντ λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

 

Ανταγωνιστική Κατάσταση 3 (θέσεις 18-20): Η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού

 

Εννέα είναι οι ομάδες που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού και τη διατήρηση των μεγάλων συμβολαίων που απορρέουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους. Πρόκειται για την «Ανταγωνιστική Κατάσταση 3» και περιλαμβάνει τις Έβερτον, Άστον Βίλλα, Γουέστ Μπρομ, Κρίσταλ Πάλας, Σάντερλαντ, Μπέρνλεϊ, Χαλ, ΚΠΡ, Λέστερ. Το βαθμολογικό φάσμα μέσα στο οποίο κινούνται είναι πέντε βαθμοί και οι ομάδες που υποβιβάζονται τρεις.

 

Μέχρι πριν λίγες αγωνιστικές η εικοστή και τελευταία θέση που οδηγεί στην Τσάμπιονσιπ έδειχνε να είναι «καπαρωμένη» από την Λέστερ. Και μπορεί ακόμη να παραμένει στον «πάτο» της βαθμολογίας με δεκαεπτά πόντους, αλλά έχει μειώσει αισθητά τη διαφορά από τους ανταγωνιστές της και βρίσκεται πλέον τρεις πόντους από τη «γραμμή σωτηρίας». Αξιοσημείωτο είναι ότι οι «Αλεπούδες» κατέκτησαν τους οκτώ από τους δεκαεπτά πόντους τους στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές: πήραν ισοπαλία μέσα στο Άνφιλντ αν και έχαναν με δύο γκολ και κέρδισαν εκτός έδρας την Χαλ και εντός την Άστον Βίλλα βάζοντας τις δύο τελευταίες για τα καλά στο κάδρο των ομάδων που μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

 

Στις θέσεις 18 και 19 βρίσκονται η Χαλ και η ΚΠΡ με 19 βαθμούς. Οι «Τίγρεις» παρουσιάζουν που και που «αναλαμπές» (νίκες επί Έβερτον και Σάντερλαντ) αλλά και τάσεις «αυτοκτονίας» (εντός έδρας ήττες από Σουόνσι και κυρίως Λέστερ). Σε κακή κατάσταση είναι η ΚΠΡ. Συγκέντρωσε μόλις δύο πόντους στους τελευταίους τέσσερεις αγώνες με αποτέλεσμα να έχει απολέσει αντίστοιχες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα από τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Στις θέσεις 15, 16 και 17 συναντάμε αντίστοιχα την Κρίσταλ Πάλας, την Σάντερλαντ και την Μπέρνλεϊ με είκοσι βαθμούς. Η Κρίσταλ Πάλας με νέο προπονητή τον Άλαν Πάρντιου πέτυχε μεγάλη νίκη με ανατροπή επί της Τότεναμ στην προηγούμενη αγωνιστική. Επίσης έχει στο ενεργητικό της δύο πρόσφατες συνεχόμενες ισοπαλίες εκτός έδρας. Παράλληλα αξιοποιεί το μεταγραφικό «παράθυρο» του Ιανουαρίου αποκτώντας από την Άρσεναλ τον επιθετικό Γιάγια Σανόγκο. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό και η Μπέρνλεϊ, η οποία έχει κατορθώσει να πάρει ισοπαλίες μέσα στην Σίτι και την Νιουκάστλ. Νίκησε επίσης εντός έδρας μια από τις ανταγωνίστριές της, την ΚΠΡ. Αντίθετα, καθοδική πορεία ακολουθεί η Σάντερλαντ με έναν πόντο στα τελευταία παιχνίδια και σπεύδει να αγοράσει τον Ζερμέν Ντεφο.

 

Στην θέση 14 βρίσκεται η Γουέστ Μπρομ με 21 βαθμούς. Όπως και στην περίπτωση της Κρίσταλ Πάλας, η Μπρομ δείχνει να ωφελείται από την αλλαγή προπονητή. Με τον ειδικό σε αποστολές «σωτηρίας» Τόνι Πούλις (δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ ομάδα του), κέρδισε την ανταγωνίστριά της Χαλ ύστερα από τρεις συνεχόμενες ήττες και μια ισοπαλία και βλέπει το μέλλον στην Πρέμιερ Λιγκ λίγο πιο αισιόδοξα.

 

Στις θέσεις 12 και 13 ισοβαθμούν η Έβερτον και η Άστον Βίλλα με 22 πόντους. Βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» τον τελευταίο καιρό και αποτελούν –ιδίως η ομάδα του Μερσεσάιντ- την «καινούρια είσοδο» (new entry) στην «Ανταγωνιστική Κατάσταση 3». Τα «ζαχαρωτά» έχουν τέσσερεις συνεχόμενες ήττες και μία ισοπαλία, ενώ οι «Χωριάτες» τρεις ήττες και τρεις ισοπαλίες στα τελευταία έξι ματς.

 

Σοφούλης Ταταρίδης