Η μεγάλη απόδραση των

Η Κρίσταλ Πάλας δείχνει αποφασισμένη – περισσότερο ίσως από όλες τις ανταγωνίστριες ομάδες- να απομακρυνθεί όσο γίνεται γρηγορότερα και με τον πιο ασφαλή τρόπο από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι δοκιμασμένη: αλλαγή προπονητή και μεταγραφές.

Η μεγάλη απόδραση των

«Η σεζόν μας τώρα ξεκινά». Με αυτό το πανό, οι φανατικοί «ένοικοι» της κερκίδας Holmesdale Road δίνουν τον τόνο για τα όσα συμβαίνουν στην ομάδα του Σάουθ Νόργουντ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η Πρωτοχρονιά είχε βρει την Κρίσταλ Πάλας στη δέκατη όγδοη θέση με δεκαεπτά βαθμούς, έναν κάτω από τη «γραμμή σωτηρίας». Το τελευταίο της «τρίποντο» είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο, με μόλις τρία γκολ στο ενεργητικό της στα τελευταία οκτώ ματς. Πριν καν όμως τελειώσει ο Ιανουάριος, κατέκτησε δύο συνεχόμενες νίκες και μάλιστα με ανατροπή (Τότεναμ 2-1 και Μπέρνλι 3-2). Οι νίκες αυτές την ανέβασαν στη δέκατη τρίτη θέση, τέσσερεις πόντους πλέον μακριά από τη γραμμή υποβιβασμού και με επτά ομάδες από «κάτω» της. Ενώ, με τη νίκη 3-2 επί της Σαουθάμπτον το περασμένο Σάββατο προκρίθηκε για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια στον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Η συνταγή που ακολουθεί ο πρόεδρος των «αετών» Στιβ Πάρις είναι δοκιμασμένη: αλλαγή προπονητή και μεταγραφές.

Νέος προπονητής από τα… παλιά

Πρωτεργάτης στην επιχείρηση «απόδρασης» από τον υποβιβασμό είναι αναμφίβολα ο νέος προπονητής Άλαν Πάρντιου. Τί κι αν έφυγε «κυνηγημένος» από το Σαιντ Τζέιμσις Παρκ ύστερα από μεγάλη κόντρα με τους οπαδούς των «ανθρακωρύχων». Επέστρεψε στο Σέλχαρστ Παρκ, όπου κατέχει μόνιμα εξέχουσα θέση στο τοπικό «λατρευτικό συναξάρι»! Εκεί ακριβώς που είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής για την περίοδο 1987-1991. Ήταν αυτός μάλιστα που πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 4-3 επί της Λίβερπουλ το 1990, οδηγώντας τους «αετούς» για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα σε έναν τελικό Κυπέλλου.

Επί της ποδοσφαιρικής τακτικής δεν είναι λίγοι εκείνοι που του αποδίδουν τα εύσημα. Στον αγώνα με την Τότεναμ οι δύο αλλαγές του στο δεύτερο ημίχρονο – Γκιεντιούρα και Ζαχά- άλλαξαν αποφασιστικά την ροή του παιχνιδιού. Κρίσιμη ήταν η επίδρασή του και στον αγώνα με την Μπέρνλι. Η ανατροπή (από 2-0 σε 2-3) ήρθε, όταν διαφοροποίησε το σχηματισμό της ομάδας από 4-4-2 σε 4-2-3-1 και αντάλλαξε θέσεις στους Γκέιλ, Πάντσεον και Ζαχά. Μέρος της τακτικής του Πάρντιου είναι η αύξηση εκείνων των τελικών προσπαθειών, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε γκολ, δηλ. γίνονται μέσα από την «μεγάλη περιοχή». Αυτές έχουν αυξηθεί από 39% σε 59% και οι συνολικές τελικές από έντεκα σε δέκα έξι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια.

Γνώση της ποδοσφαιρικής ψυχολογίας είναι η επόμενη ικανότητα του Άλαν Πάρντιου. Με τα καλύτερα λόγια μιλούν για αυτόν δύο από τα βασικά «γρανάζια» της ομάδας -Πάντσεον και Γκέιλ- που πέτυχαν αποφασιστικά γκολ στα δύο τελευταία νικηφόρα παιχνίδια. Και οι δύο εστιάζουν στο γεγονός ότι ο νέος προπονητής ενισχύει την πίστη και την αυτοπεποίθηση των παικτών τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Από την πλευρά του ο Πάρντιου προσπαθεί να πείσει τους παίκτες του ότι είναι καλύτεροι από ό,τι οι ίδιοι πιστεύουν. Δεν παραλείπει επίσης να παρακινεί και τους φιλάθλους («με εσάς τίποτα δεν είναι αδύνατο») προκειμένου να τους εντάξει δυναμικά στην προσπάθεια της ομάδας να «αποδράσει» από τον υποβιβασμό. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τζόλλι της Guardian, «Εάν η ικανότητά του στην χάραξη ποδοσφαιρικής στρατηγικής τον βοήθησε να κερδίσει τα τρία πρώτα ματς, το πιο προφανές πλεονέκτημα από την πρόσληψή του σχετίζεται με την ικανότητα που διαθέτει να δίνει κίνητρα»… Για να συμπληρώσει ο πρώην συμπαίκτης του στην Κρίσταλ Πάλας, Τζον Σαλάκο ότι ο Πάρντιου «μπορεί να συνεννοηθεί εποικοδομητικά με όλη την ιεραρχία του κλαμπ, από την κυρία που φτιάχνει το τσάι μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο»

Κωδικός «μεταγραφές»

Η Κρίσταλ Πάλας –πέρα από την αλλαγή προπονητή- επιχειρεί να αξιοποιήσει και το «μεταγραφικό» παράθυρο του Ιανουαρίου προς ενίσχυση όλων των γραμμών της. «Αετός» είναι ήδη – με δανεισμό από την Άρσεναλ- ο επιθετικός Γιάγια Σανόκο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Πάρντιου έχει επισημοποιήσει ακόμη τον ενδιαφέρον του για τον επιθετικό της Μπλάκμπερν Ρούντι Γκεστέντ (25 γκολ σε 52 ματς). Το μεγάλο όμως «κόλπο» ακούει στο όνομα του Γάλλου επιθετικού της Σουόνσι Μπαφετιμπί Γκομίς. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια λίρες προσφέρονται στην ουαλική ομάδα, που αποτελεί ποσό-ρεκόρ για απόκτηση παίκτη από την ομάδα του Σάουθ Νόργουντ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατέχει ο Τζέϊμς Μακάρθουρ, για τον οποίο δαπανήθηκαν επτά εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πάρντιου «κοιτά» επίσης για τον αμυντικό της Λίβερπουλ Χοσέ Ενρίκε, καθώς η ομάδα του έχει μια από τις χειρότερες άμυνες της Πρέμιερ Λιγκ. Εναλλακτική λύση αποτελεί ο αριστερός μπακ της Σουόνσι Νιλ Τέϊλορ, για το οποίον η προσφορά έχει ανέβει στις 4.5 εκατομμύρια λίρες. Για την μεσοεπιθετική γραμμή στόχοι αποτελούν ο Καμερουνέζος Στέφαν Μπιά της Σεβίλλης και ο νοτιοκορεάτης Λι Τσανγκ Γιονγκ της Μπόλτον.

«Κάντο όπως πέρσι»

Χωρίς αμφιβολία, η Κρίσταλ Πάλας δείχνει αποφασισμένη – περισσότερο ίσως από όλες τις ανταγωνίστριες ομάδες- να απομακρυνθεί όσο γίνεται γρηγορότερα από τις τελευταίες θέσεις. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το ευνοϊκό της πρόγραμμα, καθώς θα «φιλοξενήσει» στο Σέλχαρστ Παρκ μικρές και μεσαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, όπως τις ΚΠΡ, Χαλ, Γουέστ Μπρομ, Σουόνσι, Νιουκάστλ. Τυχόν μάλιστα εντός έδρας νίκη το Σάββατο επί της Εβερτον  -με την οποία ισοβαθμεί στη δωδεκάτη θέση- θα την κάνει να νιώσει ακόμη πιο ασφαλής και θα μπορεί πλέον να «κοιτάει» και προς την μέση του βαθμολογικού πίνακα. Όπως δηλαδή είχε συμβεί και πέρυσι, όπου υπό τις οδηγίες ενός άλλου νεοαφιχθέντος τότε προπονητή και ειδικού σε αποστολές «σωτηρίας» (Τόνι Πιούλις) τερμάτισε τελικά ενδέκατη.

 

Σοφούλης Ταταρίδης