ENGLAND365 15.10.2010 | 15.14
Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου
Πηγή:Sportday
Αυτή, άλλωστε, ήταν η βασική επιδίωξή τους από την αρχή: να εξαντλήσουν τις όποιες δυνατότητες κερδοφορίας τους προσέφερε η ομάδα και κατόπιν να πουλήσουν περισσότερο απ' όσο αγόρασαν. Η προσέγγιση των Αμερικανών δεν ήταν επενδυτική, αλλά καθαρά τζογαδόρικη, όπως φαίνεται κι από την επιχειρηματική συμπεριφορά τους στις ΗΠΑ. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι αν η ολοκλήρωση της πώλησης της Λίβερπουλ ολοκληρωθεί τώρα στη NESV του Τζον Χένρι, οι Αμερικανοί χάνουν τουλάχιστον 165 εκατομμύρια ευρώ.
Στον κόσμο του σύγχρονου επαγγελματικού ποδοσφαίρου φαίνεται ότι εκείνα που μετράνε περισσότερο είναι τα περιθώρια κερδοφορίας και η επέκταση σε νέες αγορές. Μάλιστα, μετά την άνοδο του ποσού που πολλές ομάδες εισπράττουν από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους και τις ευκαιρίες για ακόμα περισσότερα έσοδα που ανοίγουν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις –και εφαρμογές– που έχει φέρει το Διαδίκτυο, έχει εκδηλωθεί ένα ζωηρό ενδιαφέρον διάφορων επενδυτών για κάποιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη. Ηδη στην Αγγλία αρκετές ομάδες απόκτησαν νέους ιδιοκτήτες και οι Αγγλοι φίλαθλοι ανησυχούν αρκετά που βλέπουν τις ομάδες τους να περνούν σε ξένα χέρια, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.
Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που η Πρέμιερσιπ αρχίζει να μοιάζει με μία διεθνή λίγκα, η οποία τυχαίνει να δίνει τα παιχνίδια της στην Αγγλία. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά πάντα υπάρχουν άνθρωποι με κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν. Μιλάμε για μια μακροπρόθεσμη επένδυση, η οποία θα αποφέρει κέρδος κι όχι για τζόγο. Γρήγορο κέρδος, εδώ και τώρα δηλαδή. Και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι είναι συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ περίπου, έχει πάρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τους αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως η Morgan Stanley, (που επαναδιαπραγματεύθηκε τα χρέη της Μπορούσια Ντόρτμουντ, τα οποία είχαν φτάσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ) και η Deloitte & Touch. Στις αναλύσεις των ειδικών επενδυτικών οίκων για τις ποδοσφαιρικές επενδύσεις ιδιαίτερο κεφάλαιο καταλαμβάνει το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο συνεισφέρει αρκετά χρήματα στις ομάδες που μπορούν να προχωρήσουν. Αν το σχέδιο του οικονομικού «ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που λέγεται financial fair play, λειτουργήσει, τότε σε μία δεκαετία το ποδόσφαιρο θα είναι «καθαρό» κι έτοιμο για ένα άλμα προς τα πάνω που δεν γνωρίζω ποιο μπορεί να είναι.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο κύριος όγκος των επενδύσεων αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο τον τομέα της ψυχαγωγίας, στον οποίο υπάγεται το ποδόσφαιρο.
Αυτό και μόνο εξηγεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών, αλλά υπάρχει ένας επιπλέον που προσφέρει μία ακόμα ευκαιρία κερδοφορίας. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, απαγορεύεται στις ομάδες όλων των σπορ να συνδέονται με εταιρείες στοιχημάτων και παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πράγμα που μπορούν να κάνουν οι αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες, με προφανή αποτελέσματα, νομίζω. Κι αυτά τα αποτελέσματα ένας έξυπνος και σοβαρός επενδυτής, ο οποίος έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, τα έχει υπολογίσει με ιδιαίτερη προσοχή.