Ποιος κρύβεται πίσω από τον Ρούνεϊ
Ο Γουέιν Ρούνεϊ βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην κορυφή της επικαιρότητας και όπως είναι λογικό, τα ΜΜΕ της Αγγλίας και όχι μόνο «ξεψαχνίζουν» κάθε πτυχή της επαγγελματικής του και προσωπικής ζωής. Σημαντική θέση σε αυτήν, έχει ο μάνατζερ και σύμβουλος του Άγγλου επιθετικού, Πολ Στρέτφορντ….
Οι περισσότεροι μάνατζερ ποδοσφαιριστών κινούν απλά τα νήματα στις μεταγραφικές περιόδους και αναζητούν τις καλύτερες, οικονομικά, συμφωνίες για τους πελάτες τους. Ο εκπρόσωπος του Γουέιν Ρούνεϊ, όμως, έχει έναν ρόλο παραπάνω. Αυτό του προσωπικού συμβούλου του διεθνή επιθετικού, του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από κάθε του κίνηση.
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δήλωσε απογοητευμένος και σοκαρισμένος από το γεγονός πως ο Ρούνεϊ δεν επιθυμεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θέλει να αποχωρήσει. Την ίδια ώρα, ο Στρέτφορντ ψάχνει τρόπο και τακτική ώστε ο πελάτης του να αποφύγει τις αντιδράσεις των επίσης απογοητευμένων και συνεπώς εκνευρισμένων οπαδών των «κόκκινων διαβόλων».
Οι συμβουλές του Στρέτφορντ, έφτασαν τον Ρούνεϊ στην τέταρτη θέση των πλουσιότερων ποδοσφαιριστών παγκοσμίως, ηλικίας κάτω των 30 ετών, όπως παρουσίασε τη σχετική λίστα η «Sunday Times». Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών εντοπίζεται πολλά χρόνια πίσω, όταν ο Άγγλος σταρ ήταν μόλις 17 χρονών και αγωνιζόταν στην Έβερτον. Τότε, υπέγραψαν το πρώτο τους συμφωνητικό 8ετούς διάρκειας. Οι πρώτοι χειρισμοί του Στρέτφορντ απέφεραν στον Ρούνεϊ εβδομαδιαίο μισθό κατά 173 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που λάμβανε. Το ποσό για έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή ήταν άπιαστο… 13.000 λίρες εβδομαδιαίως…
«Στο πρώτο μου συμβόλαιο, ο Πολ προσπάθησε και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της δημόσιας εικόνας μου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του ο Γουέιν Ρούνεϊ και συμπλήρωσε: «Νομίζω ήμουν στην ηλικία των 17 χρόνων όταν ήμουν ο πρώτος που είχα συμβόλαιο με δικαιώματα δημόσιας εικόνας, από τα οποία λάμβανα ποσοστό των χρημάτων που προέκυπταν από τις διαφημίσεις της ομάδας».
Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ο Στρέτφορντ προσπαθεί και εντέλει καταφέρνει να πραγματοποιήσει τη μετακίνηση του έμπειρου επιθετικού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» για να αποκτήσουν τον 19χρονο – τότε – άσο, δαπάνησαν το ποσό των 27 εκατ. λιρών (!), για συμβόλαιο διάρκειας έξι χρόνων. Όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2004…
Τον Νοέμβρη του 2006, ο εκπρόσωπος του Ρούνεϊ με την ανανέωση του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή με την ομάδα του Μάντσεστερ για ακόμη δύο χρόνια, εξασφάλισε στον πελάτη του απολαβές που ξεπερνούσαν το επίπεδο των μισθών των παικτών που ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης. Το νέο συμφωνητικό που υπέγραψε ο Ρούνεϊ είχε διάρκεια έως το 2012.
Πριν από δύο χρόνια, ο Στρέτφορντ βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», αφού κατηγορήθηκε για παράβαση του υπάρχοντος καταστατικού των νόμων που έχει θεσπίσει η FIFA. Ο μάνατζερ του διεθνή φορ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Οι έρευνες αφορούσαν τη δικαιοδοσία που είχε ο Στρέτφορντ πάνω στον Ρούνεϊ και με ποιον τρόπο κατάφερε να «πάρει» τον παίκτη από τον Πίτερ ΜακΊντος, που ήταν ο πρώτος μάνατζερ του Άγγλου. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει πως ο Ρούνεϊ είχε «κυνηγηθεί παράνομα» και με ανεπαρκή αποζημίωση το 2002. Η υπόθεση, όπως ήταν λογικό, οδηγήθηκε στα δικαστήρια, το 2004.
Ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή αντιμετώπισε κατηγορίες περί παραπλανητικών πρακτικών και αυτός από τη μεριά του κατηγόρησε τρία άτομα για εκβιασμό προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση που θα μοίραζε στο μισό τα κέρδη με την εταιρεία του ΜακΊντος.
Η θέση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας ήταν: «Ο κ. Στρέτφορντ έπεισε τον Γουέιν Ρούνεϊ και την οικογένειά του να υπογράψουν συμφωνία με την εταιρεία Proactive Sports Management προκειμένου να εκπροσωπεί τον παίκτη ο Πολ Στρέτφορντ, αν και αυτός γνώριζε πως ο νυν πελάτης του είχε ακόμη συμβόλαιο με τη εταιρεία του ΜακΊντος, Pro – Form Sports Management Limited». Το θέμα, δε, της αποζημίωσης και το κατά πόσο ήταν ανεπαρκής, δεν θίχτηκε…
Ο Στρέτφορντ εξέτισε νωρίτερα μέσα στο έτος, την 9μηνη αναστολή του, ενώ επίσης απέφυγε την αγωγή ύψους 4.3 εκατ. λιρών από την Proactive. Ο εκπρόσωπος του Ρούνεϊ κέρδισε τη «μάχη» με την αντίπαλη εταιρεία, τον Οκτώβρη του 2008. Ο δικαστής Μπρένταν Χέγκαρτι αποφάσισε υπέρ του, επικαλούμενος ότι η σύμβαση που είχε υπογράψει ο Ρούνεϊ ως έφηβος με την εταιρεία Proactive το 2002, είχε όρο που ανέγραφε «περιοριστική συναλλαγή», αφού το συμβόλαιο ήταν 8ετούς διάρκειας και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστές, ορίζει διετείς συμβάσεις.
Όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Γουέιν Ρούνεϊ, τόνισε πως επέλεξε να διατηρήσει τον Στρέτφορντ ως εκπρόσωπό του, αφού τον εμπιστεύθηκε μετά τη συνεχή βοήθεια που του παρείχε. Ο μάνατζέρ του, είναι ο άνθρωπος που ενημέρωσε τον τεχνικό διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Γκιλ, για την άρνηση του ποδοσφαιριστή να προχωρήσει σε ανανέωση συμβολαίου, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Στρέτφορντ είναι ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τα τελευταία χρόνια τον Γουέιν Ρούνεϊ και τις… σκέψεις του, ενώ θα συνεχίσει να το κάνει στην αναζήτηση, πλέον, της νέας ποδοσφαιρικής στέγης του διεθνή επιθετικού.