Όταν οι Αγγλοι «πολέμησαν» με Αγγλους!

Το ζευγάρι Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα εμφυλίων ποδοσφαιρικών «πολέμων» που έχουν προκύψει στα Κύπελλα Ευρώπης και το england365.gr ανατρέχει το παρελθόν για να σας παρουσιάσει τι συνέβη όταν οι ομάδες από το Nησί βρέθηκαν αντιμέτωπες!  

Όταν οι Αγγλοι «πολέμησαν» με Αγγλους!

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια  είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αρκετές ανάλογες βραδιές, όπου δικές τους ομάδες αντιμετωπίζουν η μία τη άλλη κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά η πρώτη τους κόντρα άργησε στα Κύπελλα Ευρώπης αφού μόλις την σεζόν 1963-64 συνέβη για παρθενική φορά, στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Τότεναμ του Τζίμι Γκριβς που υπερασπιζόταν τον πρώτο ευρωπαικό τίτλο της Αγγλίας βρήκε αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τσαρλτον και του Μπεστ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προκρίθηκαν στην επόμενη φάση , αλλά αποκλείστηκαν από την μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Την  επόμενη χρονιά  πάλι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εκθέσεων αποκλείοντας την  Εβερτον. Ούτε όμως και αυτή την φορά ήταν τυχερή αφού τη πορεία της έκοψε η γαλλική Στρασμπούρ!

Στο Κύπελλο  Πρωταθλητριών χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1978 για να γίνει η πρώτη τους κόντρα και στη συνέχεια χρειάστηκαν άλλα 25 χρόνια για να βρεθούν δύο δικές τους ομάδες αντιμέτωπες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν το 2004 όταν η  Τσέλσι και η  Αρσεναλ έκαναν  ξεχωριστή την κόντρα αφού για πρώτη φορά σε αγγλική εμφύλια αναμέτρηση βρέθηκαν  αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια πόλη! Μετά οι κόντρες έγιναν ολοένα και πιο συχνές αφού ήδη από το 2004-2005 η Τσέλσι με τη Λίβερπουλ έφτιαξαν ένα δίδυμο που αναμετρήθηκε για κάθε σεζόν μέχρι το 2008-2009.

Οι «κόκκινοι» του Μπενίτεθ  απέκλεισαν την Τσέλσι του Μουρίνιο τόσο το 2005 όσο και το 2007 στα ημιτελικά, ενώ οι ομάδες συναντήθηκαν και στην φάση των ομίλων το 2005-2006 όπου ήρθαν ισόπαλοι και στα δύο ματς! Το 2007-2008 ήταν η σειρά της Τσέλσι να επικρατήσει στον ημιτελικό προκρινόμενη στον μεγάλο τελικό όπου την περίμενε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον πρώτο και μοναδικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ αγγλικών ομάδων! Κάτω από τον βροχερό ουρανό της Μόσχας ο Τέρι άστόχησε στο κρίσιμο πέναλτι που θα έδινε στην Τσέλσι τον τίτλο πριν ο Ανελκά δει τον Φαν Ντερ Σάαρ να αποκρούει και η Γιουνάιτεντ να κατακτά το τρόπαιο! Η κόντρα Λίβερπουλ Τσέλσι επαναληφθηκε και το 2008-2009 όταν οι μπλε νίκησαν 3-1 στο «Ανφιλντ» και στη ρεβάνς η Λίβερπουλ προηγήθηκε 2-0 και 4-3,  πλησίασε σε μία επική ανατροπή πριν το ματς λήξει ισόπαλο 4-4.

Εκείνη την πενταετία από το 2004 μέχρι το 2009 πολλές φορές οι αγγλικές ομάδες έμεναν έξω μόνο αν έβρισκαν η μία την άλλη στο δρόμο τους! Η Λίβερπουλ είχε αποκλείσει την Αρσεναλ το 2008, η Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό του 2009 και ατή την Αρσεναλ ενώ το 2011 η Γιουνάιτεντ επικράτησε της Τσέλσι στα προημιτελικά με δύο νίκες!

Η πρώτη φορά πάντως που αγγλικές ομάδες κονταροχτυπήθηκαν στο Πρωταθλητριών ήταν το 1978. Η  -επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης- Λίβερπουλ έπαιξε με την ομάδα που την είχε εκθρονίσει στην Αγγλία, την Νότιγχαμ Φόρεστ. Η εκπληκτική ομάδα του Μπράιαν Κλαφ που πριν δύο χρόνια αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία  (σημερινή Τσάμπιονσιπ), μόλις ανέβηκε το 1977 κατάφερε να κατακτήσει την επομενη σεζόν  το πρωτάθλημα! Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε στο «Σίτι Γκράουντ» του Νόττιγχαμ όπου η γηπεδούχος με γκολ του Γκάρι Μπερτλς προηγήθηκε 1-0 στο 27΄. Ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπομπ Πέισλι έγραψε στην αυτοβιογραφία του πως αν δεν ήταν εναντίον αγγλικής ομάδας το ματς οι παίκτες από μόνοι τους θα θεωρούσαν καλό το σκορ για να το ανατρέψουν στην ρεβάνς. «Πληρώσαμε  τον ξέφρενο ρυθμό και την επιθυμία να νικήσουμε τη Φόρεστ. Ένα γκολ στο τέλος μας έβαλε πίσω 2-0 και η ρεβάνς ήταν πια δύσκολη» ήταν τα λόγια του. Το δεύτερο γκολ του Μπάρετ ήρθε στο 87' και ουσιαστικά ολοκλήρωσε την πρόκριση. Στην ρεβάνς η Λίβερπουλ βομβάρδισε την εστία του Πίτερ Σίλτον, αλλά η μαζική άμυνα των παικτών του Κλαφ, που δεν έκαναν το λάθος να ανοιχτούν κράτησε το αποτέλεσμα στο 0-0. Η Νόττιγχαμ με αυτή την μεγάλη πρόκριση για αφετηρία έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης τόσο το 1979  όσο και το 1980!

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Το 1971-72 είχαμε ακόμη μία πολύ σημαντική αγγλική κόντρα. Ήταν η πρώτη χρονιά που το Κύπελλο Εκθέσεων είχε μετονομαστεί σε ΟΥΕΦΑ και η Τότεναμ του Τσίβερς, του Πίτερς, του Μάλερι και του Τζένιγκς συγκρούστηκε στον τελικό με την -εξαιρετική εκείνη την εποχή- Γουλβς του Χίμπιτ, του Γουέγκσταφ και του Ντούγκαν . Το πρώτο ματς στο «Μολινό» του Γουλβερχάμπτον έληξε με 2-1 για τους Λονδρέζους, που στην ρεβάνς αν και δυσκολεύτηκαν κατέκτησαν με 1-1  το Κύπελλο. Μάλιστα με αυτή την κατάκτηση οι «πετεινοί» έγιναν οι πρώτοι από την Αγγλία που κέρδιζαν δυο διαφορετικούς ευρωπαικούς τίτλους!

Την επόμενη χρονιά υπήρχε ένας  ημιτελικός, μεταξύ της κατόχου του τίτλου στο ΟΥΕΦΑ Τότεναμ και της Λίβερπουλ που με τον Μπιλ Σάνκλι στον πάγκο είχε αρχίσει την ανοδική της τροχιά. Η Λίβερπουλ νίκησε 1-0 στο «Ανφιλντ»  και ένα γκολ στο Λονδίνο από τον  Χάιγουει  της έδωσε την πρόκριση αφού τα δυο γκολ του Πιτερς  δεν αρκούσαν για την Τότεναμ ! Η Λίβερπουλ στον τελικό κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στη  Γκλάντμπαχ. Ηταν ο πρώτος από τους έντεκα ευρωπαικούς της τίτλους.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ  

Στην ημιτελική φάση του  Κύπελλο Εκθέσεων ,το 1970-71 η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την εκπληκτική Λιντς του Ντον Ρέβι που πέρασε νικηφόρα από το «Ανφιλντ» με γκολ του αρχηγού της Μπίλι Μπρέμνερ. Ήταν τέτοια η καλή απόδοση των νικητών που το χειροκρότημα των οπαδών της Λίβερπουλ ήρθε αυθόρμητα και ένωσε ακόμη περισσότερο τους  δύο συλλόγους . Άλλωστε ο Ντον Ρέβι πάντα έλεγε πως αν δεν έπαιρνε η Λιντς τον τίτλο θα επιθυμούσε να τον κατακτήσει η Λίβερπουλ και τα ίδια λόγια αβροφροσύνης χρησιμοποιούσε ο Σάνκλι αναφερόμενος στα «παγώνια»!Στη ρεβάνς η Λιντς κράτησε την πρόκριση με το 0-0 και  κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων με αντίπαλο την Γιουβέντους.

Την ίδια χρονιά για το Κύπελλο Κυπελλούχων , η Τσέλσι κοντραρίστηκε με την Μάντσεστερ Σίτι στον ημιτελικό. Η Σίτι είχε πάρει την προηγούμενη χρονιά το Κυπελλούχων νικώντας  την Γκόρνικ και ήταν το φαβορί των μπουκς σε αυτή την κόντρα. Οι Λονδρέζοι (που στον πρώτο γύρο είχαν αποκλείσει τον Άρη) είχαν άλλη γνώμη και μετά το νικηφόρο 1-0 στο «Σταμφορντ Μπρίτζ» και το ίδιο σκορ στο «Μέιν Ρόουντ» σφράγισαν το εισιτήριο . Στον τελικό που φιλοξενήθηκε στο Στάδιο Καραισκακη η Τσέλσι στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης μετά την επικράτηση της 2-1 (στον επαναληπτικό) επί της  Ρεάλ Μαδρίτης.

Τη σεζόν 1969-70 , για το Κύπελλο Εκθέσεων , βρέθηκαν αντίπαλες η Νιούκαστλ με την Σαουθάμπτον.  Οι «Αγιοι»  με μαζική άμυνα πήραν το 0-0 στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» και στην ρεβάνς προηγήθηκαν με βολίδα του σέντερ φορ  Μικ Τσάνον. Το σκορ έμεινε έτσι μέχρι το 86΄όταν ο  Ρόμπσον με βολέ στην κίνηση ισοφάρισε και χάρισε   την πρόκριση στην Νιούκαστλ που στο τέλος πανηγύρισε και την κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στην Ουιπεστ. Αυτός παραμένει και το τελευταίο της τρόπαιο μέχρι σήμερα!