Όταν η Γιουνάιτεντ τα... σκάει χοντρά στο μεταγραφικό παζάρι!
Έτοιμη να «σπάσει» ένα ακόμα μεταγραφικό της ρεκόρ εμφανίζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε περίπτωση που συμφωνήσει με τη Γιουβέντους στα 85 εκ. λίρες για την διαφαινόμενη απόκτηση του Πολ Πογκμπά. Φυσικά δεν θα είναι και η μόνη που περιέχει «τρελό» ποσό, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» συνηθίζουν στο να αγοράζουν συνήθως (πολύ) ακριβά από το πάνω ράφι. Το England365.gr παρουσιάζει τα 10 ακριβότερα μεταγραφικά αποκτήματά της...
10) Ρόι Κιν
Ο Ιρλανδός μέσος πήγε στο Μάντσεστερ το 1993, καταλήγοντας να γίνει ένας εκ των πλέον εμβληματικών παικτών της Γιουνάιτεντ επί εποχής Φέργκιουσον. Το ποσό που δόθηκε τότε στη Νότιγχαμ Φόρεστ για τον Κιν (3,75 εκ. λίρες) φαίνεται πιθανώς μικρό σήμερα, όπου τα ποσά που δίνονται για παίκτες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ωστόσο για τότε δεν ήταν λίγα. Με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ έως το 2005 – όταν και έφυγε για την Σέλτικ - κατέκτησε συνολικά 17 τίτλους και σημείωσε 480 συμμετοχές (και 51 γκολ).
9) Άντι Κόουλ
Για την απόκτησή του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσέφερε τον Ιανουάριο του 1995 στη Νιουκάστλ τον Κιθ Γκιλέσπι και 6 εκ. λίρες. Η μετακίνηση του μάλιστα από το Τάινγουερ στο Μάντσεστερ... ξεσήκωσε τους οπαδούς των «καρακαξών», ήταν όμως κάτι που ο Άγγλος στράικερ ήθελε πολύ, ως βήμα στην καριέρα του. Στο Όλντ Τράφορντ έμεινε μέχρι το 2002 και πέτυχε με την κόκκινη φανέλα 121 τέρματα σε 275 εμφανίσεις.
8) Γιάπ Σταμ
Τα 10,75 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για τον Σταμ το καλοκαίρι του 1998, τον καθιστούσαν ως την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στο Νησί και παράλληλα την ακριβότερη για Ολλανδό παίκτη. Συμπλήρωσε μια τριετία πολύ καλών εμφανίσεων, κατακτώντας το πρωτάθλημα και τις τρεις χρονιές. O Φέργκιουσον ωστόσο συμφώνησε για την πώληση του στη Λάτσιο το 2001, σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προπονητικής του καριέρας, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο ίδιος.
7) Ντιουάιτ Γιόρκ
Μετά τη μεταγραφή του Σταμ, ακολούθησε χρονικά αυτή του Γιόρκ το ίδιο καλοκαίρι. Ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο κόστισε 12,6 εκ. ώστε να φύγει από την Άστον Βίλα και να γίνει κάτοικος Μάντσεστερ. Και παρότι στις δυο πρώτες του χρονιές εντυπωσίασε άπαντες (βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ με 18 τέρματα το 1999 και σκόραρε άλλα 20 την επόμενη), η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Ο κύκλος του στη Γιουνάιτεντ έκλεισε το 2002 όταν και έφυγε για τη Μπλάκμπερν.
6) Ρουντ Φαν Νίστελροϊ
«Η καρδιά μου χτύπαγε για τη Γιουνάιτεντ πολύ πριν μάθω για το ενδιαφέρον της», ήταν τα λόγια του Φαν Νίστερλοϊ το 2001 και αφού η Αιντχόφεν τον είχε παραχωρήσει για 19 εκ. λίρες. Θα μπορούσε να παίζει στους «κόκκινους διαβόλους» από την προηγούμενη σεζόν, είχε κοπεί όμως στις ιατρικές εξετάσεις. Ο Ολλανδός έγινε … ιπτάμενος πάνω από το «Όλντ Τράφορντ», σκοράροντας συνολικά 150 φορές σε 219 εμφανίσεις, μέχρι που το 2006 ήρθε η πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης και η ευκαιρία για μια νέα πρόκληση στην καριέρα του.
5) Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Ίσως η πιο απογοητευτική μεταγραφή της λίστας, βάσει του ποσού που δόθηκε (28,1 εκ.) για τον παίκτη και της – μηδαμινής - προσφοράς που είχε στο σύλλογο. Διότι ο Βερόν με τη φανέλα της Λάτσιο το 2001 συμπεριλαμβανόταν στους κορυφαίους χαφ του κόσμου. Ο Αργεντίνος δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που υπήρχαν για το πρόσωπο του, δεν συνήθισε στις συνθήκες του αγγλικού τρόπου παιχνιδιού, ενώ οι αρκετοί τραυματισμοί του ήταν ένας επίσης ανασταλτικός παράγοντας. Δυο χρόνια μετά την άφιξη του στο Μάντσεστερ «κατηφόρισε» για το Λονδίνο και την Τσέλσι.
4) Ρίο Φέρντιναντ
Αν και προσπαθούσε να τον πάρει στο Μάντσεστερ από τα 17 του, ο Φέργκιουσον το πέτυχε όταν ο Φέρντιναντ ήταν 24 χρονών. Για τη μετακίνηση του από τη Λιντς βγήκαν από τα ταμεία της Γιουνάιτεντ 29,1 εκ. λίρες, τα οποία ωστόσο ο παίκτης δικαίωσε και με το παραπάνω, στη 12ετη παρουσία του στο «Όλντ Τράφορντ». Εκεί, έφτασε τις 458 συμμετοχές συνολικά και πανηγύρισε 17 τίτλους, αποτελώντας έναν πραγματικό στυλοβάτη στα μετόπισθεν της ομάδας του.
3) Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ
Αποκτήθηκε την τελευταία μέρας της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου (1 Σεπτεμβρίου) το 2008, άλλα φάνηκε αργότερα πως άξιζε η μεταγραφή του! Η Τότεναμ τον έδωσε για 30 εκ. λίρες και στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στο Μάντσεστερ … τίναξε τα αντίπαλα δίχτυα (48 γκολ σε 108 ματς), με highlight του την πεντάδα τερμάτων το 2011 κόντρα στη Μπλάκμπερν.
2) Χουάν Μάτα
Ο Μάτα ήρθε στο Μάντσεστερ τον Ιανουάριο του 2014, ελπίζοντας ότι εκεί θα έχει καλύτερη τύχη σε σχέση με το πέρας του από την Τσέλσι. Παρά τις όποιες «δυνατές» του στιγμές (πχ με τα δυο του γκολ στο 2-1 επί της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ»), του έλειψε η διάρκεια και μάλλον τα 37, 1 εκ. που δόθηκαν για χάρη του κρίνονται ως υπεραρκετά. Με τον Μουρίνιο πλέον στη Γιουνάιτεντ, το ενδεχόμενο να δει την πόρτα της εξόδου παραμένει ανοιχτό.
1) Ανχέλ Ντι Μαρία
Ένας εκ των διακαών πόθων του Λουίς Φαν Χάαλ, στο μεταγραφικό ντεμαράζ των «κόκκινων διαβόλων» το καλοκαίρι του 2014. Το δρομολόγιο από τη Μαδρίτη στο Μάντσεστερ … κόστισε 59,7 εκ. λίρες και με το καλημέρα ο Ντι Μαρία έδειξε την αξία του, σκοράροντας με φαουλ απέναντι στην ΚΠΡ για την πρώτη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Ένας σοβαρός τραυματισμός όμως τον Νοέμβριο τον πήγε αρκετά πίσω, για να έρθει αργότερα ένας σχετικά κακός – από άποψη απόδοσης – δεύτερος γύρος πρωταθλήματος και η αμφισβήτηση για το ποσό της μεταγραφής του. Τελικά έμεινε για μόλις μια σεζόν στην Αγγλία, αφού το περσινό καλοκαίρι πουλήθηκε (για εξίσου υψηλό ποσό, 44 εκ.) στην Παρί Σεν Ζερμέν.