Ο απολογισμός των Πορτογάλων προπονητών στην Αγγλία

Αρκετοί είναι οι ξένοι προπονητές που έχουν αφήσει είτε λιγότερο, είτε περισσότερο το στίγμα τους στο αγγλικό πρωτάθλημα. Επί του παρόντος, με αφορμή την πρόσληψη του πρώην κόουτς του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, από τη Χαλ, το england365 εξετάζει τι έχουν οι πετύχει οι υπόλοιποι έξι προπονητές που κατάγονται από την Πορτογαλία και ανέλαβαν κατά το παρελθόν ή εξακολουθούν να διατελούν τεχνικοί σε συλλόγους της χώρας. 

Ο απολογισμός των Πορτογάλων προπονητών στην Αγγλία

Ζοσέ Μουρίνιο: Ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί αν μη τι άλλο, όχι μόνο τον πιο επιτυχημένο Πορτογάλο προπονητή, αλλά και έναν από τους προπονητές εκείνους, Βρετανούς και ξένους, που έχουν αφήσει και εξακολουθούν να... αφήνουν το σημάδι τους στην Πρέμιερ Λιγκ, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις τακτικές, τις οποίες χρησιμοποιεί εντός και εκτός γηπέδου.

Με παρακαταθήκη το Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε με την Πόρτο το 2004, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έφερε τον «special one» το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και στην πρώτη του θητεία (2004-2007) στους «μπλε», ο «Μου» κατέκτησε με την Τσέλσι δύο πρωταθλήματα (2005,2006), δύο Λιγκ Καπ (2005,2007), ένα Κύπελλο Αγγλίας (2007), ένα Κομιούνιτι Σιλντ (2005), ενώ έφτασε και δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2005,2007), όταν και αποκλείστηκε ισάριθμες φορές από τη Λίβερπουλ.

Στη δεύτερη θητεία του (2013-2015) στο λονδρέζικο σύλλογο ο Μουρίνιο πανηγύρισε δύο ακόμη εγχώριους τίτλους, και συγκεκριμένα, την Πρέμιερ Λιγκ (2015) και το Λιγκ Καπ (2015).

Η τρίτη έλευσή του στο «Νησί» έγινε αυτή τη φορά σε άλλη πόλη και ομάδα, το φετινό καλοκαίρι, με τη Γιουνάιτεντ να βρίσκεται υπό τις οδηγίες του στο -10 από την πρωτοπόρο Τσέλσι, το σύλλογο, δηλαδή, με τον οποίο έχει συνδέσει το όνομά του, όσον αφορά την Αγγλία.

Αντρέ Βίλας-Μπόας: Με βιογραφικό που παρέπεμπε σε... Μουρίνιο, ο Αντρές Βίλας-Μπόας κατέκτησε το τρεμπλ με την Πόρτο στη... νηπιακή προπονητικά ηλικία των 33 ετών (Πρωτάθλημα και Κύπελλο Πορτογαλίας, Γιουρόπα Λιγκ το 2011) την προηγούμενη χρονιά πριν αναλάβει τον πάγκο της Τσέλσι. Εν αντιθέσει όμως, με τον συμπατριώτη προκάτοχό του, ο Βίλας-Μπόας δεν κατάφερε να «πιάσει» στους «μπλε», καθότι απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ελέω της κακής πορείας στην Πρέμιερ Λιγκ, και έτσι, δεν πιστώθηκε την κατάκτηση του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της Τσέλσι στο τέλος της σεζόν.

Στον Βίλας-Μπόας δόθηκε, ωστόσο, την επόμενη χρονιά μια δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει ό,τι δεν απέδειξε στην Τσέλσι, μιας και το καλοκαίρι του 2012 προσελήφθη από τη συμπολίτισσα των «μπλε», Τότεναμ. Παρ’ όλα αυτά, ούτε στη δεύτερη παρουσία του σε αγγλικό πάγκο κατάφερε να πετύχει εκείνα που προσδοκούσαν οι ιθύνοντες των «πετεινών», αλλά πιθανότατα και ο ίδιος, με τον Πορτογάλο τεχνικό να αποχωρεί από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» το Δεκέμβριο του 2013.

Σήμερα, ο 39χρονος τεχνικός βγάζει το... παντεσπάνι του στην κινεζική Σανγκάη SIPG, ενώ μετά την Τότεναμ εργάστηκε στη Ρωσία αναλαμβάνοντας τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, με την οποία «σήκωσε» ένα εγχώριο πρωτάθλημα (2015), ένα σούπερ καπ (2015) και ένα κύπελλο.

Κάρλος Καρβαλιάλ: Ο για λίγο χρονικό διάστημα προπονητής και του Αστέρα Τρίπολης (2008) έφτασε μια... ανάσα πριν από την Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, όταν και στον τελικό των πλέι-οφ ανόδου έχασε το «εισιτήριο» για την κορυφαία κατηγορία της χώρας από τη Χαλ (1-0), στην παρθενική του χρονιά σε αγγλικό σύλλογο. Στα αξιοσημείωτα της σεζόν που πέρασε ανήκε φυσικά και το ότι κατάφερε να αποκλείσει την Άρσεναλ στη φάση των «16» του Λιγκ Καπ.

 Ο 51χρονος Ίβηρας έχει παραμείνει και φέτος στις «κουκουβάγιες», με τις οποίες έχει θέσει ως στόχο να επαναλάβει ό,τι δεν κατάφερε πέρυσι, ενόσω στα μέσα της σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, η ομάδα βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας, άρα και εντός ζώνης πλέι-οφ ανόδου.

Πάουλο Σόουζα: Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού (2000-2001),Πάουλο Σόουζα, πήρε το... βάπτισμα του πυρός σε αγγλικό πάγκο το Νοέμβριο του 2008, όταν ανέλαβε την ΚΠΡ στην Τσάμπιονσιπ. Το πρώτο αυτό πέρασμα του Σόουζα δεν ήταν και το καλύτερο, μιας και μετά από 26 αγώνες ανακοινώθηκε η απόλυσή του από το σύλλογο του Λονδίνου (Απρίλιος 2009).

Η καλύτερη χρονιά του Πορτογάλου τεχνικού στο αγγλικό πρωτάθλημα έγινε την αμέσως επόμενη σεζόν (2009-2010) επί... ουαλικού εδάφους, καθώς οι «κύκνοι» με εκείνον... καθοδηγητή έχασαν για έναν μόλις βαθμό την 6η θέση και την είσοδο στα πλέι-οφ ανόδου για την Πρέμιερ Λιγκ.

Η επόμενη και τελευταία έως τώρα χρονιά του Πάουλο Σόουζα στην Αγγλία ήταν και πάλι στο πλαίσιο της δεύτερης κατηγορίας της χώρας, όταν και η Λέστερ τον προσέλαβε το καλοκαίρι του 2010. Με μόνο μία νίκη, όμως, στα πρώτα 9 παιχνίδια του με τους περυσινούς πρωταθλητές Αγγλίας, το μέλλον του αποδείχθηκε βραχύβιο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε παρελθόν από τις «αλεπούδες».

Ο 46χρονος τεχνικός είναι από το 2015 προπονητής της Φιορεντίνα, με την οποία κατέλαβε πέρυσι (2015-2016) την 5η θέση και την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ φέτος στα μέσα της σεζόν φιγουράρει έως τώρα στην 9η θέση της ιταλικής Σέριε Α.

Μπρούνο Ριμπέιρο: Το καλοκαίρι του 2016 η Πορτ Βέιλ της τρίτης βαθμίδας του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου έδωσε τα «κλειδιά» του πάγκου της στον Πορτογάλο κόουτς, Μπρούνο Ριμπέιρο, ο οποίος προερχόταν από τη Βιζέου της δεύτερης κατηγορίας της χώρας του. Με το απόλυτο 5/5 στα πρώτα ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια η αρχή προμηνυόταν το λιγότερο θετική για τον Ριμπέιρο στη «League One», όμως η συνέχεια δεν αποδείχθηκε ανάλογη της αφετηρίας. Έχοντας κερδίσει μόλις σε ένα από τα έντεκα πιο πρόσφατα παιχνίδια πρωταθλήματος και σε συνδυασμό με τις διενέξεις που είχε με τη διοίκηση της ομάδας αναφορικά με τη στελέχωση του ρόστερ, ο 41χρονος τεχνικός παρατήθηκε μετά τον αγώνα της «boxing day» (26/12/2016) και την εντός έδρας ήττα (1-0) από τη Γουόλσολ.