Μπήκαν όλα μαζεμένα!
Εκεί που το ματς ανάμεσα σε Σκωτία και Αγγλία έδειχνε να κλείνει ακόμη και στο 0-0, αφού οι πολλές ευκαιρίες ήταν άστοχες η μία μετά την άλλη, ήρθε ισόπαλο 2-2, με τους γηπεδούχους να ανατρέπουν το 0-1 του Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν με δύο απευθείας εκτελέσεις φάουλ του Λι Γκρίφιθς (87’, 89’) και τα “τρία λιοντάρια” να διατηρούν το αήττητο με τέρμα του αρχηγού (1η φορά) Χάρι Κέιν στις καθυστερήσεις.
Εκεί που πήγε να γίνει το... κλέψιμο της σεζόν, με τα “τρία λιοντάρια” να χάνουν το προβάδισμά τους μέσα σε δύο λεπτά χάρη σε δύο εξαιρετικά φάουλ, το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κατάφερε να γλιτώσει το αήττητο στον 6ο όμιλο (αν και δεν συνέβη το ίδιο με το μηδέν παθητικό που διατηρούσε έως τώρα) και φυσικά παρέμεινε στην πρώτη θέση. Ωστόσο μειώθηκε στο τρίποντο η διαφορά από την Σλοβενία που κέρδισε την ίδια ώρα την Μάλτα, μπορεί να πάει ακόμη και στους δύο εάν κερδίσουν και οι Σλοβάκοι την Λιθουανία.
Πιο αναλυτικά, η βαθμολογία του 6ου ομίλου:
Αγγλία 14β. (6 ματς)
Σλοβενία 11β. (6 ματς)
Σλοβακία 9β. (5 ματς)
Σκωτία 8β. (6 ματς)
Λιθουανία 5β. (5 ματς)
Μάλτα 0β. (6 ματς)
Για τους Σκωτσέζους έτσι όπως πήγε ο αγώνας το “ευχαριστώ” είναι πολύ μικρό για να περιγράψει το ύφος του, αφού αν και φανταστικά τα φάουλ του Γκρίφιθς θα ήταν άδικο να τους χαρίσουν τη νίκη.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έδειχνε να έχει διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι, αλλά οι ποδοσφαιριστές του δεν του το έδιναν και “επίσημα” αυτό, αφού σπαταλούσαν όλες τις καλές ευκαιρίες τους. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο να παραμείνει το 0-0 στο πρώτο μέρος έπαιξε ο τερματοφύλακας των Σκωτσέζων, Γκόρντον, που με καλές τοποθετήσεις δεν επέτρεπε να περάσει από πίσω του η μπάλα. Την τύχη με το μέρος τους είχαν, επίσης, οι γηπεδούχοι, με το δοκάρι να τους σώζει στο πρώτο ημίχρονο. Στην άλλη πιο σημαντική φάση, ο Κέιν δοκίμασε να κάνει 1-0 από μακριά προ κενής εστίας, αλλά οι αμυνόμενοι πρόλαβαν πριν η μπάλα περάσει την γραμμή, με τον Γκόρντον να διώχνει σε κόρνερ επιστρέφοντας.
Το Α’ μέρος δεν έκρυβε κάποια αλλαγή στο σκορ, και το ίδιο ίσχυε για πολλή ώρα και στο δεύτερο. Ο ρυθμός ήταν αισθητά ανεβασμένος και για τις δύο ομάδες, αλλά η αφλογιστία παρέμενε. Ο Σάουθγκεϊτ θέλησε να δώσει ενέργεια στην ομάδα του και πέρασε στο ματς τον Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, που τον δικαίωσε πέντε λεπτά αργότερα (70’) παίρνοντας την αρχική κόντρα, διατηρώντας την κατοχή στην αντίπαλη περιοχή και σουτάροντας ιδανικά.
Και μετά... πανζουρλισμός. Τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Γκρίφιθς, απόντος του βασικού εκτελεστή Σνόντγκρας που είχε αντικατασταθεί, ανέλαβε την εκτέλεση φάουλ που κέρδισε η Σκωτία έξω από την περιοχή, για να νικήσει τον Χαρτ στην αριστερή του γωνία και να κάνει το 1-1. Στο 89’, δύο λεπτά αργότερα, με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτή τη φορά στην δεξιά γωνία και λίγο πιο χαμηλά, έκανε το 2-1! Ο Σάουθγκεϊτ πέρασε τον Ντεφό, αλλά την ισοφάριση την βρήκε στο 90+3’ από τον φορ που ξεκίνησε στην ενδεκάδα, Κέιν, που βρέθηκε εκεί που έπρεπε σε βαθύ γέμισμα και σε πρώτο χρόνο βρήκε δίχτυα με ωραίο πλασέ.
Οι συνθέσεις:
Σκωτία: Γκόρντον, Τάερνι, Μπέρα, Μαλγκρού, Ρόμπερτσον, Μπράουν, Μόρισον (46’ ΜακΆρθουρ), Άνια (81’ Μάρτιν), Άρμστρονγκ, Σνόντγκρας (67’ Φρέιζερ), Γκρίφιθς
Αγγλία: Χαρτ, Γουόκερ, Μπέρτραντ , Σμόλινγκ, Κέιχιλ, Ντάιερ, Λίβερμορ (90+1’ Ντεφό), Ντέλε (84’ Στέρλινγκ), Λαλάνα, Ράσφορντ (65’ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν), Κέιν