Σόλσκιερ: Το τελευταίο από τα τέσσερα «θύματα» της μετά-Φέργκιουσον εποχής...

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ βρίσκεται στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και τα νούμερα του Νορβηγού τεχνικού οδηγούν σε συμπεράσματα που δεν «ξεγυμνώνουν» μόνο τις επιδόσεις του ιδίου…

Σόλσκιερ: Το τελευταίο από τα τέσσερα «θύματα» της μετά-Φέργκιουσον εποχής...

Η ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ…

Τι κι αν η διοίκηση του συλλόγου δηλώνει ανοιχτά τη στήριξή της στον Νορβηγό τεχνικό; Οι «κόκκινοι διάβολοι» επέχουν μετά από 24 αγωνιστικές την 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, 30 (!) βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ (64 β.) και για να βρει κανείς χειρότερες επιδόσεις θα πρέπει να ανατρέξει στη σεζόν 1988-89!

Στα τελευταία λεπτά της εφιαλτικής αναμέτρησης με την Μπέρνλι το βράδυ της Τετάρτης (22/1), ο κόσμος άδειασε τις κερκίδες του «Ολντ Τράφορντ» και ο 46χρονος τεχνικός παρακολουθούσε αμήχανος ένα ανήμπορο να αντιδράσει σύνολο…

ΟΙ ΗΤΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

Ο Σόλσκιερ βρίσκεται στον πάγκο της Γιουνάιτεντ από τις 19 Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και αντικατέστησε τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος απολύθηκε λίγες μέρες νωρίτερα. Η αποχώρηση του Πορτογάλου αφαίρεσε την τοξικότητα από τα αποδυτήρια και η αλλαγή ψυχολογίας ήταν φανερή μέσα από ένα σερί 12 αήττητων παιχνιδιών στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ποια είναι όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από 13 μήνες; Τα προβλήματα παραμένουν και από την ημέρα που Νορβηγός υπέγραψε συμβόλαιο ως μόνιμος προπονητής στις 28 Μαρτίου του 2019, έχει καθοδηγήσει τη Γιουνάιτεντ σε 32 αναμετρήσεις της Πρέμιερ Λιγκ, μετρώντας 12 ήττες, 11 νίκες και 4 ισοπαλίες!

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ ΕΠΟΧΗ

Μια πιο προσεκτική ματιά στους πίνακες της στατιστικής μας δείχνει μάλιστα πως μιλάμε για τον λιγότερο αποτελεσματικό κόουτς από τους τέσσερις που εργάστηκαν στο «Ολντ Τράφορντ» μετά το αντίο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το καλοκαίρι του 2013.

Πρώτος αφίχθη ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος αποχαιρέτησε τον Απρίλιο του 2014 με τον μέσο όρο βαθμών ανά παιχνίδι να κυμαίνεται στο 1.68. Ακολούθησε ο Λουίς Φαν Χάαλ (2014-16) με τον δείκτη στο 1.79 ενώ καλύτερα από όλους τα κατάφερε ο Ζοσέ Μουρίνιο (2016-18), με τον νυν προπονητή της Τότεναμ να αφήνει το Μάντσεστερ με μέσο όρο 1.89 βαθμούς…

 

 

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΘΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Το μεγαλύτερο κενό που άφησε η φυγή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι η απουσία ενός ανθρώπου που θα αναλάβει το χτίσιμο της ομάδας πάνω σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο.

Ο Σκωτσέζος είχε τα κλειδιά στο χέρι και εκτελούσε χρέη μάνατζερ με την ίδια επιτυχία που καθοδηγούσε το κλαμπ εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Διέθετε την ικανότητα να επιλέγει με ακρίβεια τους παίκτες που ταίριαζαν στο δημιούργημά του και εκείνοι εντάσσονταν μέσα σε ένα σύνολο αναλαμβάνοντας συγκεκριμένο ρόλο.

Το ποδόσφαιρο ωστόσο αλλάζει και η σύγχρονη ποδοσφαιρική αγορά απαιτεί έναν άνθρωπο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή. Κάποιον σαν τον Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το ρόλο στον Άγιαξ και απέρριψε την πρόσφατη πρόταση του Εντ Γούντγουoρντ για επιστροφή στο «θέατρο των ονείρων»

ΚΑΛΑ ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ!

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας η Γιουνάιτεντ δεν διέθετε ικανοποιητικό μπάτζετ για την επίτευξη των στόχων της. Ειδάλλως δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μεταγραφές σαν αυτές των Πολ Πογκπμά (2016- 94.5 εκ. λίρες-Γιουβέντους), Χάρι Μαγκουάιρ (2019 - 78.3 εκ. λίρες -Λέστερ) και Ρομέλου Λουκάκου (2017 - 76.23 εκ. λίρες-Έβερτον), ο οποίες αποτελούν και τις τρεις ακριβότερες στην ιστορία του κλαμπ!

Το θέμα όμως είναι πως όσα χρήματα κι αν διατεθούν για την ενίσχυση της ομάδας, δεν είναι ικανά να φέρουν επιτυχίες ανάλογες του παρελθόντος χωρίς μια ποδοσφαιρική «πυξίδα». Διότι όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, έτσι κι εμείς, δεν έχουμε δει ποτέ κάποιο τσουβάλι με χρήματα να βρίσκει -μόνο του- το δρόμο προς τα δίχτυα!

Γιάννης Τζιουμακλής