Η Σέλτικ τα πρωταθλήματα και οι σκόρερ… την διαφορά (vids)

Η «δυναστεία» της Σέλτικ κατάφερε να επισκιάσει ένα από τα πρωταθλήματα, με τρομερή ποικιλία στους σκόρερ. Η εξέλιξη των φορ και η αλλαγή ονομάτων κάθε χρόνο στην κορυφή των σκόρερ, δίνουν μία διαφορετική βαρύτητα, στην ποιότητα της σκωτσέζικης λίγκας.  

Η Σέλτικ τα πρωταθλήματα και οι σκόρερ… την διαφορά (vids)

Σε λίγες ώρες, το σκωτσέζικο πρωτάθλημα θα κάνει την πρώτη του σέντρα για την σεζόν 2020/21. Η πρωταθλήτρια Σέλτικ πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλος της κόντρα στις άλλες 11 ομάδες και να γίνει για 10η σερί φορά πρωταθλήτρια. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις εννιά σεζόν, αν προσέξει κανείς τους πίνακες των σκόρερ, η κυριαρχία των «καθολικών» δεν είναι και τόσο ισχυρή. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα ομάδα του Βασίλη Μπάρκα δεν είναι το φαβορί για να μπει στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ήταν 13 Μαΐου του 2012, όταν η Σέλτικ, επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος της Σκωτίας μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν η αρχή του μεγαλύτερου σερί στην ιστορία της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το κοντέρ άγγιξε τις 9 σερί κατακτήσεις (!). Το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω του κορωνοϊού αλλά η διαφορά από την δεύτερη Ρέιντζερς δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Με 13 βαθμούς διαφορά και με 26 νίκες σε διάστημα 30 αγώνων, το πρωτάθλημα κατέληξε άξια στα χέρια των «καθολικών». Μαζί με την πρωτιά στο πρωτάθλημα, ο Οντσόν Εντουάρ, έγραψε το όνομά του στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Ωστόσο, ο νεαρός επιθετικός, είναι μόλις ο τέταρτος ποδοσφαιριστής της Σέλτικ, που παίρνει την πρώτη θέση στην εν λόγο κατηγορία, τα τελευταία εννιά πρωταθλήματα της ομάδας του. Τι συμβαίνει με τους επιθετικούς στην Σκωτία;

Αν κοιτάξει κανείς τους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε κάθε σεζόν στην χώρα της γκάιντας, θα συνειδητοποιήσει, ότι κάθε ομάδα, μπορεί να έχει ένα δικό της… «πολυβόλο». Εκτός από το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία, δεν υπάρχει κανένας παίκτης να έχει πάρει δύο φορές το συγκεκριμένο βραβείο, υπάρχουν ποδοσφαιριστές από πέντε διαφορετικές ομάδες μέσα σε εννιά χρόνια. Την αρχή, έκανε ο Γκάρι Χούπερ την σεζόν 2011/12, στο πρώτο από τα εννιά πρωταθλήματα της Σέλτικ. Σε διάστημα 37 αγώνων, θα βρει 24 φορές δίχτυα και θα γράψει στο βιογραφικό του, την συγκεκριμένη διάκριση. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, θα γίνει η αρχή του πιο περίεργου στατιστικού.

Ο Μάικλ Χίγκντον της Μόδεργουελ, μπορεί να είδε την ομάδα του να τερματίζει δεύτερη αλλά εκείνος πήρε την πρωτιά με 26 γκολ σε 37 συμμετοχές. Η επιστροφή ενός ποδοσφαιριστής των πρωταθλητών, στην κορυφή των γκολτζήδων, ήρθε από τον Κρις Κόμονς (26 τέρματα σε 34 ματς) την χρονιά 2013/14. Η ίδια κατάσταση ακολούθησε και την επόμενη διετία, με τον Άνταμ Ρούνεϊ της Αμπερντίν να προσπερνάει με τέσσερα γκολ τον Λι Γκρίφιθς και εκείνος να απαντάει με 31 γκολ σε 34 συμμετοχές την επόμενη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, ήρθε ένα τρομερό σερί. Για τρία χρόνια, η Σέλτικ σάρωνε στην βαθμολογία αλλά δεν απόλαυσε κανέναν ποδοσφαιριστή της ως πρώτο σκόρερ. Μάλιστα, οι ομάδες των Λίαμ Μπόις και Κρις Μπόιντ, δεν ήταν καν στην διεκδίκηση του τίτλου. Συγκεκριμένα, η Ρος Κάουντι του πρώτου, τερμάτισε 7η και η Κιλμάρνοκ του δεύτερου, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 5η θέση.

Τελευταίος ποδοσφαιριστής πριν την επιστροφή των «Κελτών», ήταν ο Αλφρέντο Μορέλος της Ρέιντζερς. Την χρονιά που πέρασε, δεν κατάφερε να κάνει τα νούμερα που είχε την σεζόν 2018/19, τα οποία τον ανέδειξαν πρώτο σε γκολ.

Η πρωτιά του Εντουάρ, σημαίνει ότι στο νέο πρωτάθλημα, αναμένουμε να δούμε στην κορυφή, μία διαφορετική ομάδα και παίκτη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Η ποικιλία των επιθετικών και τα ονόματα που «παίζουν» είναι αρκετά και ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Αλφρέντο Μορέλος (Ρέιντζερς)

Ένα μικρό «κανόνι» από την Κολομβία στην Ρέιντζερς. Όταν αποκτήθηκε από το Ελσίνκι της Φινλανδία, κανείς δεν περίμενε την ραγδαία εξέλιξή του Αλφρέντο Μορέλος. Την πρώτη σεζόν σημείωσε 14 τέρματα σε 31 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και ήταν οι βάσεις για την καλύτερη χρονιά του στην Σκωτία. Η σεζόν 2018/19 κλείνει, με 17 γκολ σε διάστημα 27 συμμετοχών και εκείνος κερδίζει την πρώτη θέση των σκόρερ. Η «κατάρα» της μη επανάληψης, λειτούργησε και σε εκείνον και την σεζόν που ολοκληρώθηκε, βρήκε δίχτυα μόλις 12 φορές. Ωστόσο, η εκτελεστική του ικανότητα, είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Ζερμέν Ντεφόε (Ρείντζερς)

Μπορεί να είναι τραυματίας αλλά ο Ζερμέν Ντεφόε δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα. Ένας μεγάλο «στοίχημα» των δευτεραθλητών Σκωτίας, καθώς το καλοκαίρι που αποκτήθηκε, ήταν 37 ετών. Η ηλικία και οι χαμηλές αποδόσεις στις προηγούμενες ομάδες, δεν δημιουργούσαν και την καλύτερη εικόνα, ωστόσο οι 696 συμμετοχές σε επαγγελματικό επίπεδο, μπορούν να προσφέρουν εμπειρία στην ομάδα. Τελικά, δεν πρόσφερε μόνο αυτό, αλλά και τα γκολ. Ήταν ο άνθρωπος που «απείλησε» τον επιθετικό της Σέλτικ, καθώς τελείωσε την χρονιά με 13 γκολ σε 20 συμμετοχές. Μπορεί η διαφορά να ήταν 8 τέρματα αλλά με επτά συμμετοχές λιγότερες, κάτι που δημιουργεί αρκετές πιθανότητες, του χρόνου, να διεκδικήσει την πρώτη θέση.

Κρίστιαν Ντόιτς (Χιμπέρνιαν)

Ίσως και η μεγαλύτερη «έκπληξη» της σεζόν στην Σκωτία. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο ο Κρίστιαν Ντόιτς είχε παρουσίες, μόνο σε χαμηλές κατηγορίες της Αγγλίας. Η Χιμπέρνιαν δεν ήξερε, όμως, ότι απέκτησε έναν μεγάλο γκολτζή. Σε 28 αγώνες πρωταθλήματος, σκόραρε 12 τέρματα και κράτησε την 3η θέση του πίνακα, ανάμεσα στους δύο φορ της Ρείντζερς. Φυσικά, ήταν από τους βασικούς λόγους, που ο σκωτσέζικος σύλλογος κατέκτησε την έκτη θέση του πρωταθλήματος.

Σαμ Κοσγκρόουβ (Αμπερντίν)

Ο Σαμ Κοσγκρόουβ βλέπει ότι η Σκωτία είναι η «Ιθάκη» του. Σε ηλικία 23 ετών είναι από τους πιο δεινούς σκόρερ της χώρας. Η πρώτη του σεζόν, ολοκληρώθηκε με 16 τέρματα σε 30 συμμετοχές ενώ η φετινή, τελείωσε με 11 σε 22 αγώνες. Στην τρίτη του χρονιά στο Νησί, θέλει, εκτός από το να κατακτήσει την καλύτερη βαθμολογική θέση, να φτάσει και στην κορυφή του πρώτου σκόρερ. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι, παρότι έχει παίξει μόλις 87 παιχνίδια, έχει σκοράρει 44 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που τον προσθέτει στην 4η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στον σκωτσέζικο σύλλογο. Και του μένουν άλλα τόσα για να γίνει ο κορυφαίος.

Κέβιν Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Ο Κέβιν Νίσμπετ κατάφερε να ανέβει δύο κατηγορίες σε δύο χρόνια. Όχι με τις ομάδες του αλλά με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε. Παρότι είναι μόλις 23 ετών, τα στατιστικά του ζαλίζουν και φέτος, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Χιμπέρνιαν για την κορυφή της επίθεσης. Στην τρίτη κατηγορία, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 30 γκολ σε 34 αναμετρήσεις και την σεζόν που πέρασε, σκόραρε 18 φορές σε διάστημα 25 συμμετοχών. Όπως είναι φυσικό, ο Σκωτσέζος επιθετικός έχει το γκολ στο «αίμα» του και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να είναι αυτός, το νέο όνομα στην κορυφή του πίνακα.

Νότης Χάλαρης