Η Λίβερπουλ έχει μάθει να γράφει ιστορία παντού! (pics & vids)

Η στιγμή που το ποδόσφαιρο γίνεται μέρος των διαφημίσεων και η Λίβερπουλ, δεν περιορίζεται μόνο στον όρο της «πολύ καλής» ομάδας. Τα εκατομμύρια των εταιριών για μία συμφωνία με έναν σύλλογο, ξεκινάνε από το 1979. Η «χρυσή» εποχή των Άγγλων, συνδυάστηκε με το πρώτο τύπωμα στο μπροστά μέρος της φανέλας.

Η Λίβερπουλ έχει μάθει να γράφει ιστορία παντού! (pics & vids)

«Αγωνιζόμαστε για την ύπαρξή μας. Για αυτό κάναμε αυτή την συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τζον Σμιθ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ιαπωνική «Hitachi». Το 1979, οι «κόκκινοι» γίνονται ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος της ιστορίας που υπογράφει συμβόλαιο με εταιρία για την διαφήμισή της, στο μπροστά μέρος της εμφάνισης. Μία χρόνια που ξεκίνησε καταστροφικά και εξελίχθηκε σε (ακόμα) ένα πρωτάθλημα δίχως αμφισβήτηση. Η Λίβερπουλ μπορεί να έγραψε ιστορία εντός των γηπέδων, όμως η πρωτοπορία της, ξεπέρασε κάθε αντίληψη της εποχής.

Τα «παρασκήνια» της ιστορικής συμφωνίας!

Σε μία περίοδο, όπου οι διαφημίσεις και οι συμφωνίες με εταιρίες, δεν επιτρέπονταν, οι «κόκκινοι» αποφασίζουν να κάνουν την πρώτη κίνηση για την κατάργηση αυτού του νόμου. Στα μέσα του 1979, δίνουν τα χέρια με την ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικών συσκευών «Hitachi» και ο δρόμος προς τα συμβόλαια- «μαμούθ» των σημερινών εποχών, έχει ανοίξει. Ο λόγος αυτής της κίνησης, ήταν τα ελάχιστα έσοδα των ομάδων. Η οικονομική ενίσχυση από την συγκεκριμένη συμφωνία ήταν αρκετά μεγάλη και έδινε «ανάσα» στον αγγλικό σύλλογο.

Δεν ήταν απλά θεωρίες αλλά λόγια από την διοίκηση της Λίβερπουλ. Ο στόχος ήταν, μέσω αυτής της συμφωνίας, να ξεκινήσουν οι ομάδες να έχουν έσοδα και εκτός των γηπέδων, ώστε να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ισορροπία. Βέβαια, μόνο εύκολη δεν ήταν αυτή η διαφοροποίηση, καθώς δεν έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Συγκεκριμένα, όσα παιχνίδια έδειχναν στην τηλεόραση, δεν επιτρεπόταν να υπάρχει ο χορηγός στο μπροστά μέρος. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούσαν να δουν αγώνα μέσα από την οθόνη, μόνο αν αυτός ήταν τελικός κυπέλλου ή ευρωπαϊκό ή το Charity Shield. Ακόμα, το παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία, παρότι ήταν μία φιλική αναμέτρηση, ήταν αυτό κόντρα στην γερμανική Γκλάντμπαχ.

Ένα εφιαλτικό… ξεκίνημα

Η Λίβερπουλ μπορεί να αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης και την κορυφαία στην Αγγλία, ωστόσο η αρχή της σεζόν δεν ήταν όπως την περίμεναν όλοι. Το κάκιστο ξεκίνημα, έφερε γκρίνια στο στρατόπεδο των «κόκκινων» και αρκετοί αντίπαλοι έκαναν λόγο για «τέλος εποχής» στην ομάδα του Μπομπ Πέισλι. Με δύο νίκες στα επτά πρώτα παιχνίδια, ο αγγλικός σύλλογος βρέθηκε σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση, με το «κερασάκι» στην τούρτα, να είναι ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός. Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Ντιναμό Τιφλίδας θα ανατρέψει το 2-1 του Άνφιλντ και με 3-0, θα πραγματοποιήσει την πρώτη έκπληξη της σεζόν.

Η αφύπνιση του συνόλου του Πέισλι ήταν άμεση και με ένα τρομερό αήττητο σερί 16 αγώνων, πήρε το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Η μεγάλη αντίπαλος, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπορεί να ήταν η μόνη που μπορούσε να ρίξει από την κορυφή τους «κόκκινους», όμως στο μεταξύ τους παιχνίδι, φάνηκε η πραγματικότητα. Το τελικό 2-0 δεν αντικατόπτριζε καθόλου την εικόνα του παιχνιδιού, αφού η Λίβερπουλ ήταν σαφώς ανώτερη και είχε επιβάλει την κυριαρχία της.

Στόχος το τρεμπλ και το περίεργο… ρεκόρ με την Άρσεναλ!

Ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη, έκανε τον Μπομπ Πέισλι και τους παίκτες του, να στραφούν στους τρεις εγχώριους τίτλους. Πράγματι, η ομάδα ήταν άκρως ανταγωνιστική σε όλους τους θεσμούς, ωστόσο σε Λιγκ Καπ και FA Cup, σταμάτησε στα ημιτελικά. Από το πρώτο, αποκλείστηκε από την Νότιγχαμ Φόρεστ μετά από το συνολικό 2-1 σε δύο αγώνες. Από το δεύτερο, ωστόσο, υπάρχει μία ξεχωριστή ιστορία.

Η Λίβερπουλ χρειάστηκε να παίξει τέσσερις φορές (!) απέναντι στην Άρσεναλ για να αναδειχθεί ο νικητής που θα πέρναγε στον τελικό. Με τα πρώτα τρία παιχνίδια, να έχουν λήξει ισόπαλα, στην τέταρτη προσπάθεια, το γκολ του Μπράιαν Τάλμποτ έδωσε την πρόκριση στους «κανονιέρηδες». Ο λόγος αυτών των παιχνιδιών, ήταν η απουσία της διαδικασίας των πέναλτι, με το παιχνίδι να λήγει στην παράταση και να πηγαίνει σε επόμενο ματς, εφόσον έληγε ισοπαλία. Τελικά, εκτός από το πρωτάθλημα, ο σύλλογος του Μέρσισάιντ πανηγύρισε και ένα Community Shield στην αρχή σεζόν, έπειτα από επικράτηση με 3-1 επί της Άρσεναλ.

Το φινάλε που της άξιζε!

Το παιχνίδι στο match programme της φωτογραφίας- το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Chal’s football museum- ήταν αυτό που έκρινε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ένα παιχνίδι περισσότερο από την Λίβερπουλ. Έτσι, η τελευταία αγωνιστική των «κόκκινων διαβόλων» ήταν η προτελευταία για την ομάδα του Νταλγκλίς . Η πρώτη έπαιζε με την Λιντς εκτός έδρας και η δεύτερη με την Άστον Βίλα εντός. Μάλιστα, οι «κόκκινοι» είχαν και έναν τελευταίο αγώνα στο γήπεδο της Μίντλεσπρο. Στον βαθμολογικό πίνακα, πριν την πρώτη σέντρα των αναμετρήσεων, οι δύο σύλλογοι ήταν ισόβαθμοι στους 58 βαθμούς. Κάτι που δεν θα έμενε για πολύ.

Στο σφύριγμα της λήξης των αγώνων, η Λίβερπουλ είναι μαθηματικά πρωταθλήτρια Αγγλίας. Η Λιντς επικρατεί με 2-0 επί της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, την ίδια ώρα, που στο Άνφιλντ, το σκορ λήγει με 4-1 υπέρ των πέντε φορές πρωταθλητών στο διάστημα, 1972-1980. Μάλιστα, είναι η δεύτερη σερί φορά που η Λίβερπουλ κατακτάει την κορυφή της Αγγλίας ενώ, παράλληλα, συνεχίζει να προσθέτει ασταμάτητα, τα τρόπαια και τις διακρίσεις στο μουσείο της. Για την ιστορία, η αδιάφοροι πρωταθλητές ηττήθηκαν από την Μίντλεσπρο, χωρίς αυτό να έχει ιδιαίτερη σημασία για την τελική μορφή του βαθμολογικού πίνακα.

Παράλληλα, τα 27 γκολ του Ντέιβιντ Τζόνσον σε όλες τις διοργανώσεις, συνδυάστηκαν άψογα με την ποιότητα των Κένι Νταλγκλίς, Φιλ Νιλ και Τέρι Μακντέρμοτ, με αποτέλεσμα, η Λίβερπουλ να καθίσει για ακόμη μία χρονιά, στον «θρόνο» του αγγλικού πρωταθλήματος. Αυτός, ήταν ο 12ος τίτλος για την Λίβερπουλ και ο πέμπτος από το 1972. Θα κατακτήσει άλλους έξι, μέχρι το 1990. Από τότε, θα χρειαστεί να κάνει υπομονή για 30 ολόκληρα χρόνια (!) μέχρι να ξανανέβει στο βάθρο των νικητών. Μάλιστα, αυτή ήταν η τρίτη φορά που σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή για δύο συνεχόμενες φορές, αλλά όχι και η τελευταία, αφού θα φτάσει στην κορυφή, τρεις σερί φορές από το 1981/82 μέχρι το 1983/84.

Εν έτει 2020, τα χρηματικά ποσά που προσφέρονται στις ποδοσφαιρικές ομάδες για χορηγία, είναι αστρονομικά και πέρα από κάθε λογική. Μία ιδέα, που ξεκίνησε ως «συμπληρωτική» σε οικονομικό επίπεδο, έχει μεταμορφωθεί σε βάση για το μπάτζετ κάθε συλλόγου. Η κίνηση της Λίβερπουλ να ξεχωρίσει ΚΑΙ εκτός γηπέδων, εκείνη την περίοδο, πρόσφερε σήμερα, την ευκαιρία στις ομάδες, να κάνουν το δικό τους έργο και έξω από τις τέσσερις γραμμές..

Νότης Χάλαρης