Έδωσε τον Γουότκινς, πήρε τον Τόνεϊ και... είναι καλύτερη!

Τι και αν πούλησε τον καλύτερο της ποδοσφαιριστή; Τι και αν πέρυσι στο νήμα δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της ανόδου και παρέμεινε να αγωνίζεται για 13η συνεχόμενη χρονιά στην Championship; Η Μπρέντφορντ είναι εδώ και αποδεικνύει πως με κατάλληλο πλάνο και στοχευμένες κινήσεις, οι βλέψεις της θα πραγματοποιηθούν. Είναι 2η και καλύτερη από πέρυσι. Οι αριθμοί τουλάχιστον αυτό δείχνουν!  

Έδωσε τον Γουότκινς, πήρε τον Τόνεϊ και... είναι καλύτερη!

Ένα χρόνο πριν η Μπρέντφορντ ολοκλήρωσε την σεζόν με 81 βαθμούς, μένοντας μία νίκη μακριά από την απευθείας άνοδο. 

Συμμετείχε στα πλέϊ οφ, στα οποία φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις και εν τέλει παρέμεινε στην ίδια κατηγορία. Σε ένα πρωτάθλημα που επί 13 συνεχόμενα χρόνια την «στοιχειώνει» και δυσκολεύεται να του ξεφύγει. 

Πολλοί σκέφτηκαν πως πέρυσι βρέθηκε τόσο κοντά, που μία χρονιά ανάλογη με αυτήν, δύσκολα θα ξαναβρεθεί. Το σύνολο του Τόμας Φρανκ φροντίζει όμως διαρκώς να αποδεικνύει το αντίθετο.

Η απώλεια της ανόδου συνοδεύτηκε με την απώλεια του πρώτου της σκόρερ, Όλι Γουότκινς, ο οποίος παρέμεινε στο ρόστερ της για 3 χρόνια και πιστοποίησε πως αποτελεί... το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν σχεδόν αδύνατο για αυτή να τον διατηρήσει. Η Άστον Βίλα κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του, ο ίδιος ήταν απόλυτα θετικός και οι ιθύνοντες την Μπρέντφορντ έλαβαν 28 εκατομμύρια από την επίτευξη της συμφωνίας. Δεν πρόκειται για ένα μικρό ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως ο νεαρός ήταν ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, αγωνιζόμενος σε 46 παιχνίδια, σκοράροντας 25 φορές, έχοντας και συμμετοχή σε ακόμη τρία τέρματα.

Ανάλογα επιτυχημένη είναι και η φετινή του χρονιά, καθώς στο δυσκολότερο κατά πολλούς πρωτάθλημα του κόσμου, έχει κερδίσει την θέση του στην βασική εντεκάδα και έχει βρει τον δρόμο προς τα διχτυα 10 φορές! 

Ένα δικό του γκολ άλλωστε ήταν και αυτό που έκρινε την αναμέτρηση της ομάδας του κόντρα στην Άρσεναλ στο «Βίλα Παρκ».

Παρόλα αυτά δεν ήταν ο μόνος που αποχώρησε. Αρκετοί δανεικοί επέστρεψαν στο «σπίτι τους», μη έχοντας πάρει ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής, ενώ υπήρχαν και άλλοι που αγωνίστηκαν αλλά δεν παρέμειναν, όπως ο Μπενραχμά που μεταγράφηκε στην Γουέστ Χαμ, όντας βασικότατος στην Championship, αλλά και ο Γίαργουντ που... άλλαξε Ήπειρο και πλέον παίζει ποδόσφαιρο στην Αμερική.

Πολλοί απογοητεύτηκαν. Δεν ήταν λίγοι αυτοί μάλιστα που θεώρησαν πως τέτοιου είδους πωλήσεις, κάνουν κακό στην ομάδα, την επηρεάζουν αρνητικά και συνεπώς την ρίχνουν επίπεδο. 

Οι ιθύνοντες όμως δεν πανικοβλήθηκαν και προχώρησαν σε λελογισμένες κινήσεις που θεώρησαν κατάλληλες, για την διατήρηση της ομάδας στα κεκτημένα και στην πραγματοποίηση του βήματος παραπάνω.

Έτσι απέκτησαν τον Ιβάν Τόνεϊ από την Πίτερμπρο, τον Τζάνελτ από την Μπόχουμ, ενώ ανανέωσαν και τους δανεισμούς των Ριντ και Γκόντος, διατηρώντας τον απαιτούμενο κορμό, στον οποίο πρόσθεσαν ό,τι ακριβώς έλειπε.

Οι τρεις από τους τέσσερις είναι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται από την μεσαία γραμμή και πίσω και προφανώς κάνουν καλά την δουλειά τους, αν αναλογιστεί κανείς πως η Μπρέντφορντ διαθέτει την 4η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. 

Αυτό σε συνδιασμό με την εξαιρετική της μεσοεπιθετική λειτουργία (52 γκολ σε 27 αγώνες), την καθιστούν... τρομακτική για τους αντιπάλους της. 

Εκεί προστίθεται και ο νεοαποκτηθέντας Τόνεϊ. 

Ο 24άχρονος Άγγλος έχει σημειώσει 22 γκολ και 7 ασίστ σε 27 παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη από 50% συμμετοχή στα πεπραγμένα της ομάδας του.

Είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, γρήγορος και ιδιαίτερα αποτελεσματικός απέναντι από την αντίπαλη εστία. Σαφέστατα πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, με τον νεαρό να έχει σημειώσει 5 γκολ στα τελευταία 3 ματς της ομάδας του!

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Η Μπρέντφορντ δεν είναι το φαβορί για την άνοδο, αλλά είναι δεδομένα μία ομάδα που... δύσκολα θα την αφήσει κάποιος έξω από το τρένο της Premier League. 

Δεν φοβάται κανέναν, παίζει επιθετικά και φροντίζει να επιβάλλει αυτή τον ρυθμό στους αντιπάλους της. Κάπως έτσι είναι δεύτερη, έχοντας καταφέρει κάτι πολύ πιο σπουδαίο από την βαθμολογική της συγκομιδή. 

Να ανταπεξέλθει στις προσθαφαιρέσεις και να βγει ευνοημένη, οικονομικά και μη, έπειτα από την αποχώρηση του Γουότκινς. Αντίθετα, τον αντικατέστησε, δεν στηρίζεται σε ένα πρόσωπο και βαδίζει αργά, αλλά σταθερά στην κατηγορία που... εδώ και καιρό την περιμένει!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ