Ο θρυλικός Κένι Νταλγκλίς κλείνει τα 71 και μαζί του γιορτάζει όλη η... κόκκινη πλευρά του Λίβερπουλ

Σαν σήμερα (04/03) του 1951 γεννιέται στο Dalmarnock της Γλασκώβης ο Κένι Νταλγκλίς, ο εκ των κορυφαίων παικτών που φόρεσαν ποτέ την φανέλα της Λίβερπουλ. Από τον πρώτο του τίτλο σε επίπεδο... δημοτικών σχολείων, μέχρι την τεράστια ιστορία με την κόκκινη φανέλα, την θητεία στην Μπλάκμπερν και τον απόλυτο σεβασμό στο Μέρσεϊσαϊντ για όσα πρόσφερε.   

Ο θρυλικός Κένι Νταλγκλίς κλείνει τα 71 και μαζί του γιορτάζει όλη η... κόκκινη πλευρά του Λίβερπουλ

Ο Kenny Mathieson Dalglish, είχε δείξει από μικρός την έφεσή του στο ποδόσφαιρο και τη κατάκτηση τροπαίων, καθώς σε ηλικία μόλις έξι ετών πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλου. 

Αυτό ήταν ένα κύπελλο Σκωτίας στην κατηγορία δημοτικών σχολείων, παίζοντας με το Milton Bank ως τερματοφύλακας.

Ο Νταλγκλίς ήταν γιος μηχανικού. 

Όντας όλοι στην οικογένειά του «προτεστάντες» έμενε σε ένα σπίτι κοντά στο Άιμπροξ, το γήπεδο της Ρέιντζερς. 

Όπως ήταν φυσικό, δε μπορούσε να υποστηρίξει άλλη ομάδα εκτός από αυτή της Ρέιντζερς. Όμως η ιστορία έμελλε να γράψει πως ο Νταλγκλίς θα γινόταν ένας θρύλος για την μισητή συμπολίτισσα Σέλτικ. Το 1966 σε ηλικία 16 ετών θα υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «Κέλτες». Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για το σκωτσέζικο κλαμπ, ο θρύλος της ομάδας Τζοκ Στέιν έστειλε έναν βοηθό του, τον Σον Φάλον προκειμένου να υπογράψει τον Νταλγκλίς. 

Στο άκουσμα της άφιξης του Φάλον μάλιστα, ο Νταλγκλίς έτρεξε στο δωμάτιό του για να κατεβάσει τις αφίσες των Ρέιντζερς! Οι συζητήσεις κράτησαν τρεις ώρες, αλλά τελικά η συμφωνία έγινε, με την οικογένεια του παιδιού να είναι μέσα στη χαρά, σε αντίθεση με αυτή του Φάλον, ο οποίος τα «άκουσε» από τους δικούς του, γιατί υποτίθεται θα γιόρταζαν την επέτειο γάμου του.

Μετά από μία χρονιά ως δανεικός στην Κάμπερνολντ Γιουνάιτεντ ο νεαρός Σκοτσέζος εντάχθηκε στις ρεζέρβες της Σέλτικ. Σε αυτή την ομάδα, η οποία ήταν γνωστή ως «Quality Street Gang» από μια μάρκα σοκολάτας, βρίσκονταν οι μετέπειτα θρύλοι του συλλόγου, Λου Μάκαρι, Ντάνι ΜακΓκρέιν, Τζορτζ Κόνελι, Πολ Γουίλσον και Ντέιβιντ Χέι. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1968 θα κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στα προημιτελικά του League Cup με την Χάμιλτον αλλά τη χρονιά την πέρασε στις ρεζέρβες. Στους μικρούς των «Κελτών» έπαιζε δεξιός επιθετικός, μετά πήγε στο κέντρο αλλά υπήρξε φορά που έπαιξε και αμυντικός προκειμένου να μαρκάρει τον Άλεξ Φέργκιουσον. 

Το ντεμπούτο του όμως με φανέλα βασικού το έκανε τον Μάιο του 1971 στην νίκη της Σέλτικ με σκορ 7-2 στην έδρα της Κιλμάρνοκ, με τον ίδιο να βάζει έξι γκολ! Στην ομάδα έπαιξε από το 1969 μέχρι το 1977, όπου κατέκτησε από τέσσερα πρωταθλήματα και κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ Σκωτίας, ενώ σε 269 εμφανίσεις έβαλε 167 γκολ.

 

Η πρώτη από τις τρεις τραγωδίες που βίωσε

Στις 2 Ιανουαρίου του 1971 Ρέιντζερς και Σέλτικ συγκρούονταν στο Άιμπροξ. Ο Νταλγκλίς ήταν μέλος της β΄ ομάδας της Σέλτικ και δεν αγωνίστηκε αλλά είδε τον αγώνα από τις κερκίδες. Στο 90΄ οι «Κέλτες» είχαν προηγηθεί αλλά λίγο αργότερα οι Ρέιντζερς ισοφάρισαν. Έτσι πολλοί οπαδοί των γηπεδούχων προσπάθησαν να επιστρέψουν με αποτέλεσμα αρκετοί να πέσουν από τα σκαλιά. Εκείνη την ημέρα 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 είχαν τραυματιστεί.

Η πρώτη επαφή με τη Λίβερπουλ και η μετέπειτα μεταγραφή του

Η πρώτη επαφή με τους «Κόκκινους» είχε γίνει το 1966 όταν ο προπονητής της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλι τον δοκίμασε και ήθελε να τον υπογράψει. Ο μικρός τότε Κένι αρνήθηκε γιατί δεν ένιωθε έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα και επέστρεψε στην Γλασκώβη. Τελικά ήταν γραφτό να αγωνιστεί με τη φανέλα των «κόκκινων», αφού το 1977 η ομάδα από το Μέρσεϊσαϊντ του πρόσφερε 440.000 λίρες, ποσό ρεκόρ για την εποχή, για να τον κάνει δικό της. 

Η Λίβερπουλ τότε είχε χάσει τον Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος είχε φύγει για το Αμβούργο. Οι οπαδοί της ομάδας στην αρχή θεώρησαν ιεροσυλία να δοθεί το νούμερο 7 στη φανέλα του λόγω του ότι πριν το φορούσε ο «Θεός» Κίγκαν. Στην αρχή ήταν αρκετοί εκείνοι που αμφισβητούσαν τον πρώην επιθετικό της Σέλτικ. Ο Σκωωτσέζος όμως κατάφερε και τους διέψευσε αμέσως.

Στις 6 Δεκεμβρίου η Λίβερπουλ έπαιζε στο Άνφιλντ με το Αμβούργο - που είχε αναρριχηθεί στην κορυφή της Ευρώπης - για την ρεβάνς του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Στην ενδεκάδα της γερμανικής ομάδας βρισκόταν ο Κίγκαν, αλλά στο τέλος οι «Κόκκινοι» επιβλήθηκαν με σκορ 6-0 και ο Νταλγκλίς σκόραρε το έκτο γκολ. Την πρώτη σεζόν ο Σκωτσέζος θα βάλει 31 γκολ, ενώ είχε σκοράρει και το νικητήριο τέρμα με την Μπριζ στο τελικό του Γουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. 

Τη δεκαετία του '80 ο Νταλγκλίς με τον Ίαν Ρας αποτέλεσαν ένα από καλύτερα επιθετικά δίδυμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι δυο τους οδήγησαν την Λίβερπουλ σε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και σε πολυάριθμους εγχώριους τίτλους. 

Τη σεζόν 1982-83 θα βάλουν και οι δύο μαζί 51 τέρματα, ενώ την επόμενη χρονιά θα βάλουν 59!

Για τον Νταλγκλίς έχουν μιλήσει μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, μία εκ των οποίων ήταν ο Μπομπ Πέισλι, ο οποίος έκανε τη σύγκριση με τον Κίγκαν: 

«Ο Κίγκαν ήταν πιο γρήγορος, όμως ο Κένι έχει ήδη διανύσει τα πρώτα πέντε μέτρα με το μυαλό του. Είχε αυτήν την σπάνια ικανότητα να ξέρει που είναι οι άλλοι παίκτες χωρίς να τους κοιτάζει και να βρίσκει την τέλεια πάσα».

Η δεύτερη τραγωδία

Στις 29 Μαΐου του 1985 ο Νταλγκλίς θα βίωνε την δεύτερη τραγωδία στη καριέρα του. Ο λόγος, για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Χέιζελ μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους. Εκεί 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 600 τραυματίζονται. 

Ο αγώνας παρ' όλα αυτά έγινε με την Γιουβέντους να κερδίζει την Λίβερπουλ 1-0. Μία μέρα μετά τον τελικό ο προπονητής των «Κόκκινων» Τζο Φάγκαν υπέβαλε την παραίτησή του και ο Κένι Νταλγκλίς ήταν ο διάδοχός του ως παίκτης-προπονητής. 

Μάλιστα ήταν ίσως ο κορυφαίος που είχε τον ρόλο αυτό, καθώς στη πρώτη του σεζόν παίρνει από την συμπολίτισσα Έβερτον το πρωτάθλημα τερματίζοντας με δύο βαθμούς περισσότερους, αλλά και το κύπελλο. 

Το γκολ που έδωσε το πρωτάθλημα στον αγώνα με την Τσέλσι το πέτυχε ο ίδιος, ενώ στο κύπελλο οι «Κόκκινοι» κέρδισαν τα «ζαχαρωτά» 1-0.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο που του άλλαξε τη ζωή

Στις 15 Απριλίου του 1989 αυτή τη φορά ως προπονητής ο Νταλγκλίς θα βιώσει τη τρίτη τραγωδία. Στο Χίλσμπορο την ώρα του ημιτελικού του FA Cup μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ 96 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους με τεράστιες ευθύνες των Αρχών. 

Εγκλωβισμός στα κιγκλιδώματα, ποδοπάτημα και μαύρη ημέρα... 

Εκείνη η 15η του Απρίλη έχει μείνει για πάντα στο μυαλό του Νταλγκλίς, ο οποίος έγινε λαϊκός ήρωας λόγω της αντίδρασής του μετά τη τραγωδία. 

Από τις βοήθειες που πρόσφερε, μέχρι και την υπεράσπιση της μνήμης των θυμάτων. Ένιωθε ότι είχε την ευθύνη να φέρνει επιτυχίες στην ομάδα προκειμένου οι οικογένειες των θυμάτων να καταφέρουν έστω για λίγο να αφήσουν στην άκρη το πένθος τους.

Τη 1η Μαΐου του 1990 σε ηλικία 39 ετών ο Σκωτσέζος θα κάνει την τελευταία του εμφάνιση με την Λίβερπουλ, μέχρι να επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2011 για μιάμιση σεζόν. 

Με την φανέλα των «Κόκκινων» σε 515 συμμετοχές έβαλε 172 γκολ ενώ είχε και 307 συμμετοχές ως προπονητής. Κατέκτησε τα πάντα, εννιά πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, πέντε Λιγκ Καπ, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και έντεκα Community Shields.

Πρωτάθλημα με την Μπλάκμπερν

Μετά το τέλος της θητείας του στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, πήγε στην Μπλάκμπερν. Όταν ανέλαβε την ομάδα ήταν στη προτελευταία θέση της Τσάμπιονσιπ. Κατάφερε στη πρώτη του σεζόν να εξασφαλίσει την άνοδο στη Πρέμιερ Λιγκ. 

Η Μπλάκμπερν τη πρώτη χρονιά στη Πρέμιερ Λιγκ έκανε ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης, παίρνοντας τον Άλαν Σίρερ. Μαζί με τον Κρις Σάτον οδήγησαν το κλαμπ στο πρωτάθλημα, το οποίο το «κλείδωσε» στο Άνφιλντ! 

Οι «Ρόβερς» μάλιστα είχαν τερματίσει έναν βαθμό πάνω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το «Kop» στο τέλος του αγώνα να πανηγυρίζει!

Έγινε και επίσημα Sir

Στις 16 Νοεμβρίου του 2018 ο Κένι Νταλγκλίς θα λάβει την ύψιστη τιμή από τον Πρίγκιπα Κάρολο. Ο λόγος, η προσφορά του στο ποδόσφαιρο αλλά και στη κοινωνία. Ο Νταλγκλίς είχε στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο, στη προσπάθειά τους να δικαιωθούν, κάτι που το πέτυχαν τον Απρίλιο του 2016. Εκτός από αυτό όμως, έχει προσφέρει και με φιλανθρωπίες, ιδρύοντας το 2004 με τη γυναίκα του έναν φιλανθρωπικό οργανισμό «Μαρίνα Νταλγκλίς» για τη συγκέντρωση χρημάτων που παρέχονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Τον Ιούνιο του 2007 ο οργανισμός είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο λίρες, οι οποίες δόθηκαν για να ανοίξει ογκολογικό κέντρο σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ.

Δημήτρης Χούπης