Η πρόκριση δεν κρύβει τις ρωγμές
Η Αγγλία έκανε το αυτονόητο. Πήρε την πρόκριση από τον προκριματικό όμιλο για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 όμως αυτή η επιτυχία δεν κρύβει τις ρωγμές που υπάρχουν στο σύνολο του Φάμπιο Καπέλο.
Ο Ιταλός τεχνικός καλείται από τώρα να βρει λύσει στο θέμα του Γουέιν Ρούνεϊ. Ο Άγγλος επιθετικός θα απουσιάσει τουλάχιστον από την πρεμιέρα του EURO μετά την αποβολή του κόντρα στο Μαυροβούνιο, ματς το οποίος ίσως να είναι και το πιο δύσκολο του ομίλου ίσως και όχι. Αυτό θα φανεί στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο όμως ο Καπέλο οφείλει από τώρα να σκεφτεί πως θα καλύψει του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.
Ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του, έχει να κάνει με τον Τζακ Γουίλσιρ. Ο μέσος της Άρσεναλ θα επιστρέψει στην ενεργό δράση κοντά στα Χριστούγεννα αφού δεν έχει αγωνιστεί καθόλου φέτος. Την τελευταία 20ετία,λείπουν από την Αγγλία παίκτες όπως ο Γκασκόιν και ο Χοντλ. Τέτοιο στιλ ποδοσφαιριστών δεν έφερε η επόμενη γενιά, η οποία καλύφθηκε από το ταλέντο των Τζέραρντ και Λάμπαρντ. Οι δύο τελευταίοι όμως βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και η παρουσία του Γουίλσιρ στη μεσαία γραμμή των Άγγλων είναι απαραίτητη. Αν ο πιτσιρικάς λείπει, τότε η Αγγλία χάνει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής της από τον τρόπο παιχνιδιού που έχει επιλέξει ο Καπέλο.
Αυτός που ξεχωρίζει ότι έχει αλλάξει επίπεδο είναι σίγουρα ο Ασλεϊ Γιανγκ. Τον βοήθησε πάρα πολύ η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως τόσο στην Πρέμιερ Λιγκ όσο και στην εθνική Αγγλίας, παρουσιάζεται μεταμορφωμένος προς το καλύτερο. Έχει το γκολ, δημιουργεί φάσεις και είναι ο παίκτης που θα «νιώσει» η αντίπαλη άμυνα. Βελτιωμένος είναι και ο Ντάρεν Μπεντ, ο οποίος διαχειρίζεται πλέον τη θέση του στην εθνική ομάδα, πολύ καλύτερα απ΄ ότι στο παρελθόν.
Οι υπόλοιποι Βρετανοί δεν παρουσίασαν κάτι διαφορετικό στον προκριματικό «αγώνα». Η Σκωτία σημείωσε μια ακόμη αγχωτική νίκη κόντρα στο Λιχτενστάιν και τώρα θα τα παίξει όλα για όλα απέναντι στους Ισπανούς. Όσο πάντως δεν θα υπάρχει ο ποδοσφαιριστής που θα στέλνει εύκολα την μπάλα στα δίχτυα, όπως έκαναν στο παρελθόν οι Λόου, Τζόρνταν, Νταλγκλίς και Μακόιστ, η Σκωτία θα αγχώνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό ακόμη και κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους.
Η Ουαλία σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη, η οποία θα βοηθήσει κυρίως στην ψυχολογία. Με εξαίρεση το 2004 όπου έφτασαν στα μπαράζ, οι Ουαλοί «μπαίνουν» στις νίκες συνήθως στα τελευταία ματς του ομίλου και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Η Βόρειος Ιρλανδία για ένα ακόμα τουρνουά έδειξε ότι στα κρίσιμα ματς δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Εσθονία γύρισε πολύ εύκολα το παιχνίδι, κάτι που αποδεικνύει το παραπάνω.
Τέλος υπάρχει και η σταθερή αξία της Ιρλανδίας, η οποία για τα μέτρια δεδομένα της όλα αυτά τα τελευταία 25 χρόνια έχει ξεπεράσει τον εαυτό της, άλλες φορές καταφέρνοντας να φτάσει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και άλλες χάνοντας τον στόχο στο νήμα. Αυτή τη φορά θα πρέπει να φανεί συνεπής την τελευταία αγωνιστική και να διεκδικήσει την είσοδό της στα μπαράζ, αποφεύγοντας τουλάχιστον την ήττα από την Αρμενία.