Ο Σαλάχ που σκοράρει πιο συχνά από την πρώτη σεζόν του και πώς οι Κριστιάνο, Λεβαντόφσκι και Μόντριτς απέδειξαν πως η ηλικία είναι ένας αριθμός!

Οι αριθμοί και οι στατιστικές είναι υπέροχες, φτάνει να ξέρεις να τις αναλύσεις και όχι μόνο να τις κοιτάς με βάση τους αριθμούς. Ο Μο Σαλάχ σκοράρει φέτος ανά 69 λεπτά και αυτός ο αριθμός είναι καλύτερος από την πρώτη σεζόν του που έκανε απίστευτες εμφανίσεις το 2017-18 με σύνολο 44 γκολ στο τέλος! Και το άλλο εκπληκτικό στατιστικό του είναι πως σε αυτά τα χρόνια που είναι στη Λίβερπουλ τα γκολ του έδωσαν 177 βαθμους στην ομάδα του, ένα νούμερο απίστευτα μεγαλύτερο από τον επόμενο που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνο όμως που θέλω να σταθώ έχει να κάνει με τις ηλικίες και πρέπει πλέον να αντιληφθούμε πως το ποδόσφαιρο εκτός του ότι έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο, έχει καλύτερους παίκτες από παλιά γιατί προσέχουν πολύ τον εαυτό τους!   

Ο Σαλάχ που σκοράρει πιο συχνά από την πρώτη σεζόν του και πώς οι Κριστιάνο, Λεβαντόφσκι και Μόντριτς απέδειξαν πως η ηλικία είναι ένας αριθμός!

Γραφει ο Maverick 

Υπάρχει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με τον Σαλάχ και την ηλικία του που στα 32 χρόνια, κάποιοι θεωρούν πως ίσως έχει αρχίσει η πτώση του, ενώ ο ίδιος με αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο αποδεικνύει το πλήρως αντίθετο με 12 γκολ και 12 ασίστ στην φετινή σεζόν ήδη στο ενεργητικό του. 

Τα τελευταία 25 χρόνια, το ποδόσφαιρο έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές,  όσον αφορά στην ηλικία των παικτών και στην απόδοσή τους σε προχωρημένες ηλικίες. Ένας παρατηρούμενος παράγοντας είναι η αύξηση του αριθμού των ποδοσφαιριστών που συνεχίζουν να παίζουν σε υψηλό επίπεδο πέρα από τα 30 τους χρόνια και μάλιστα, μέχρι τα 40, γεγονός που ανατρέπει τη συνήθη αντίληψη ότι οι αθλητές αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους καθώς μεγαλώνουν περνώντας ένα ψυχολογικό κατώφλι των πρώτων "-άντα". 

Για παράδειγμα, παίκτες όπως ο Ζλάταν που στα 36 του συνέχιζε ακάθεκτος μετά από μεγάλο τραυματισμό ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν σταματά στα 40 να σκοράρει, θα παραμένουν παραδείγματα. Ο Μόντριτς στα 39 παραμένει σπουδαίος. Ο Λεβαντόφσκι στα 36 είναι η αιχμή του δόρατος για την Μπαρτσελόνα. Και ξαναγυρίζοντας στον Σαλάχ, εκτός από τα απίθανα στατιστικά του, βλέπεις πώς έχει ωριμάσει και δεν κοιτάει μόνο να σκοράρει, αλλά δημιουργεί περισσότερο. 

Αυτή η τάση δεν είναι τυχαία. Αφενός, η επιστήμη της αθλητικής ιατρικής έχει προχωρήσει σημαντικά, προσφέροντας νέες μεθόδους αποκατάστασης και προπονητικής, οι οποίες επιτρέπουν στους παίκτες να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση σε υψηλά επίπεδα για περισσότερα χρόνια. Η διατροφή έχει επίσης βελτιωθεί, με τους σύγχρονους αθλητές να ακολουθούν εξαιρετικά αυστηρές διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία και την απόδοσή τους στο γήπεδο.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλει σε αυτή την τάση είναι ο τρόπος ζωής των ποδοσφαιριστών. Η αποδοχή ότι η καλή φυσική κατάσταση και η υγιεινή ζωή είναι απαραίτητες για την επιτυχία έχει οδηγήσει πολλούς παίκτες να απορρίπτουν επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτές οι συνήθειες, που άλλοτε ήταν κοινές στην ποδοσφαιρική κουλτούρα, θεωρούνται πλέον αναχρονιστικές και οι ποδοσφαιριστές προτιμούν να επικεντρώνονται σε στρατηγικές που θα τους κρατήσουν σε άριστη φυσική κατάσταση. Πάνε πλέον οι εποχές που επιστρέφοντας οι ομάδες στη δεκαετία του '80, ακόμα και σ' εκείνη του '90 πριν φτάσει ο Αρσέν Βενγκέρ στην Αγγλία και βάλει πλήρη απαγόρευση στο αλκοόλ, οι μπύρες έδιναν και έπαιρναν μέσα στο λεωφορείο που πήγαινε την αποστολή πίσω στη βάση της!

Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Τόνι Ανταμς, το «Addicted», για το πώς λιποθυμούσαν κάποιοι παίκτες από την ζυθοποσία σε κάποιες επιστροφές στο Λονδίνο από μακρινά ματς στο βορρά αποτελούν μουσειακό είδος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο! 

Η αποδοχή της ευεξίας ως τρόπου ζωής δεν έχει μόνο επιπτώσεις στους ίδιους τους παίκτες, αλλά και στο άθλημα γενικότερα. Με την αύξηση των βετεράνων που συνεχίζουν να διακρίνονται, βλέπουμε μια μεταβολή στις στρατηγικές των ομάδων. Οι σύλλογοι είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε παίκτες που μπορούν να προσφέρουν για περισσότερα χρόνια, οδηγώντας στη δημιουργία ομάδων που συνδυάζουν την εμπειρία με τη νεότητα.

Συνολικά, η αλλαγή της ποδοσφαιρικής κουλτούρας αναφορικά με τις συνήθειες και την υγιεινή ζωή έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των παικτών που συνεχίζουν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και μετά τα 30 τους χρόνια. Αυτή η τάση προάγει έναν νέο τρόπο αντίληψης του αθλητισμού, όπου η δια βίου εκπαίδευση και η αυτοφροντίδα είναι κεντρικές αξίες. Καθώς βαδίζουμε στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε ακόμη περισσότερους παίκτες να ξεπερνούν τα παραδοσιακά όρια της ηλικίας στον αθλητισμό.

Οπότε ξαναγυρίζοντας στην περίπτωση του Σαλάχ είναι δεδομένο πώς έχει ακόμα να προσφέρει στη Λίβερπουλ. Το ζήτημα είναι αν ο ίδιος επιθυμεί να βρει σημείο επαφής με την ομάδα και να παραμείνει ή θέλει να πάει στη Σαουδική Αραβία όπου τα χρήματα θα είναι απείρως περισσσότερα. Και τι ρόλο θα παίξει σε αυτό το πράγμα ο ατζέντης του όπου τα προηγούμενα χρόνια η αλήθεια είναι πως η επιρροή του ήταν αρκετά λανθασμένη με τον τρόπο που επέλεγε να προβάλλει κάποιες επιθυμίες του πελάτη του. Από πλευράς ηλικίας πάντως, θεωρώ πως η αντίληψη άλλαξε ολοκληρωτικα στις ομαδες. Και δεν αντιμετωπίζουν τον 32 ετών σταρ όπως παλιά!