Mεταξύ κατεργαραίων υπήρξε ποτέ ειλικρίνεια στην Premier League; Μάλλον όχι, αλλά ίσως κάποια πράγματα αλλάξουν σύντομα!
Ένα θέμα που συζητιέται έντονα στην Αγγλία είναι το μέγεθος των πληρωμών αλεξίπτωτου για τις ομάδες που υποβιβάζονται και η νέα κουβέντα ξεκινάει πάλι από την απίθανη περίπτωση της Λούτον που κινδυνεύει με νέο υποβιβασμό μόλις ένα χρόνο μετά από εκείνον από την Premier League. Είναι βέβαιο πως οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα ήθελαν να σωθεί τελικά και να μη βρεθεί στη League One, αφού η επιβίωσή της θα σώσει 4.5 εκατομμύρια λίρες από το ταμείο αλληλεγγύης! Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ και πώς αυτή η κουβέντα θα ανοίξει ξανά μόλις ξεκινήσει το ζήτημα του ελέγχου από την κυβέρνηση με δημιουργία ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα!

Γράφει ο Maverick
Λοιπόν, λέμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι: η Λούτον ήταν η καλύτερη από την τριάδα που υποβιβάστηκε πέρυσι, αλλά ενώ η Μπέρνλι είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα και μάλιστα με μια πολύ δυνατή ομάδα στην μεγάλη κατηγορία οι tangerines έχουν μια μίζερη χρονιά στο πρωτάθλημα. Με επτά παιχνίδια να απομένουν, βρίσκονται δύο θέσεις και δύο πόντους μακριά από την αποφυγή ενός δεύτερου συνεχόμενου υποβιβασμού.
Κάπως χαμογέλασαν όταν το Σάββατο πήγαν στην έδρα της Χαλ, άλλο ένα πρώην κλαμπ της Premier League που κινδυνεύει να υποβιβαστεί στη League One, και κέρδισαν 1-0, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ τους στους τρεις πόντους. Στην πραγματικότητα, η Λούτον είναι μόλις τέσσερις πόντους πίσω από την Στοουκ, ακόμα ένα παλιό κλαμπ της ελίτ, στην 18η θέση, οπότε υπάρχει τρόπος να βγει από αυτήν την κατάσταση.
Τώρα, να σας εξηγήσω λίγο πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία με την πληρωμή αλεξίπτωτου. Την πρώτη χρονιά που πέφτει μία ομάδα παίρνει το 55% των χρημάτων που είχε πάρει την προηγούμενη σεζόν και τη δεύτερη χρονιά εισπράττει το 42% περίπου. Αν έχει μείνει και μία τρίτη χρονιά σερί στην μεγάλη κατηγορία τότε υπάρχει ακόμα μία έξτρα πληρωμή την τρίτη σεζόν από τον υποβιβασμό που αντιστοιχεί περίπου στο 20%.
Η Λούτον θα πάρει του χρόνου 39 εκατομμύρια λίρες, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται στη Championship ή στη League One, αλλά αν υποβιβαστεί, η Premier League θα πρέπει να καταβάλλει μια επιπλέον πληρωμή αλληλεγγύης την επόμενη σεζόν και είναι 4.5 εκατομμύρια λίρες πιο ακριβή ως έξτρα αλεξίπτωτο!
Και αυτό όπως καταλαβαίνετε θα βγει από το γενικότερο ταμείο, που κάποιος τώρα θα πει σιγά το ποσό, όταν μιλάμε για 1.6 δισεκατομμύρια λίρες, που είναι ο κουμπαράς που μοιράζει η Premier League, αλλά αυτό δεν ισχύει όταν μιλάμε για επιχειρήσεις!
Η κουβέντα που θα προσπαθήσει να ανοίξει και πάλι ίδια η κυβέρνηση έχει να κάνει με το εάν πρέπει να είναι τόσο μεγάλα τα ποσά που παίρνουν οι ομάδες που πέφτουν, γιατί αυτό με τα χρόνια δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των ομάδων που για κάποιο λόγο έχουν μείνει στάσιμες στην Championship ή ανεβαίνουν από τη League One σε σχέση με τις ομάδες-ασανσέρ τύπου Νοριτς ή WBA ή Μπέρνλι.
Ο αντίλογος σε αυτό είναι πως κι άλλες ομάδες όταν έπεσαν πήραν για κάποια χρόνια αυτά τα λεφτά, αλλά δεν μπόρεσαν να το εκμεταλλευτούν. Παραδείγματος χάριν η Στόουκ, που είχε μείνει πάρα πολλές σεζόν, πληρώθηκε γεμάτα για τρεις χρονιές τα αλεξίπτωτα.
Η λογική με αυτές τις πληρωμές δημιουργήθηκε όταν από τη η λογική, θέλει οι ομάδες που θα ανέβουν να είναι ανταγωνιστικές, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς μεταγραφές. Από την άλλη, αν πέσεις αμέσως, τα αλεξίπτωτα βοηθούν στο να μπορέσεις να πληρώσεις κάποια από αυτά τα συμβόλαια γιατί οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που είναι καλοί δεν δέχονται να βάλουν ρήτρα άμεσης μείωσης σε περίπτωση υποβιβασμού.
Εκεί προκύπτουν, λοιπόν, είτε ανάγκες να πουληθούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, που μερικές φορές έχουν υπερτιμηθεί για να δεχθούν να υπογράψουν σε ομάδα χαμηλότερη θεωρητικά της αξίας τους, ή σε περιπτώσεις όπως η Λιντς Γιουνάιτεντ, με όρο ν' αποκτηθούν οι ποδοσφαιριστές με δανεισμό και οψιόν αγοράς. Κάτι, όμως, που ολοφάνερα δεν αρέσει στους οπαδούς της ομάδας, όταν αυτό συνέβη με τον υποβιβασμό και άρχισαν οι γκρίνιες προς τη διοίκηση!
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Επίσης γι' ακόμα μια χρόνια τη φετινή σεζόν, θα υποβιβαστούν οι τρεις που ανέβηκαν. Αυτό, σημαίνει ότι το επίπεδο και η διαφορά αυξάνεται μεταξύ των ομάδων της Premier και εκείνων της Championship.
Η επιλογή της Ίπσουιτς να προχωρήσει ουσιαστικά με το 80% του ρόστερ που είχε όταν έπαιζε πριν δύο χρόνια στη League one, της εξασφαλίζει το να μην κινδυνεύσει να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών για υπέρβαση των χρηματικών δαπανών.
Από την άλλη, όμως, της στέρησε την όποια δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική σε αυτήν την επιστροφή της έπειτα από το 2002 στην μεγάλη κατηγορία.
Στον αντίποδα υπάρχει η Σαουθάμπτον που και λεφτά ξόδεψε και κάνει μία τραγική σεζόν! Και του χρόνου θα πρέπει τα περισσότερα από τα συμβόλαια να τα συντηρήσει και στην Championship.
Όλα αυτά θα προσπαθήσει να ρυθμίσει η νέα αρχή. Πρωτα από όλα να κρατήσει τους κανόνες του παιχνιδιού δίκαιους και να αποτρέψει οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα πραξικοπήματος για απόσχιση ομάδων προς την European Super League ή όπως αλλιώς θα λέγεται κάποιο αντίστοιχο εγχείρημα.
Το σχέδιο αυτό του Απριλίου του 2021 κατέρρευσε παταγωδώς μέσα σε τρεις ημέρες, αλλά οι εκτενείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτή την απόπειρα απόσχισης, έπεισαν τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να υποστηρίξει τις εκκλήσεις για μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται το παιχνίδι και διανέμονται τα έσοδά του.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πρώην υπουργός αθλητισμού, Τρέισι Κράουτς, ανέλαβε την ευθύνη να ηγηθεί μιας αναθεώρησης με επικεφαλής τους φιλάθλους για τη διακυβέρνηση του παιχνιδιού. Με τη βοήθεια μιας ειδικής επιτροπής, η Κράουτς ολοκλήρωσε την αναθεώρηση μέχρι το τέλος του 2021 με την κύρια σύσταση της να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα.
Τα επόμενα δύομισι χρόνια, η Συντηρητική κυβέρνηση, η οποία είχε να διαχειριστεί τις δικές της κρίσεις, συμβουλεύτηκε ευρέως, όλο το ποδοσφαιρικό φάσμα, πριν τελικά εισαγάγει ένα νομοσχέδιο.
Αυτό το νομοσχέδιο προχωρούσε ομαλά μέσω των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, πριν ο Σούνακ αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν. Και όλα σταμάτησαν!
Αυτό σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση Εργατικών του Στάρμερ θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, οδηγώντας μερικούς να αναρωτηθούν αν θα ήταν προτεραιότητα γι' αυτόν και το Εργατικό Κόμμα μετά από 14 χρόνια εκτός εξουσίας.
Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως τον Σεπτέμβριο καθώς βγήκαν ειδήσεις για την συντονισμένη προσπάθεια που έκανε η Premier League, κυρίως προσκαλώντας τον Στάρμερ και άλλους νέους υπουργούς σε ιδιωτικές σουίτες σε αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες, να το τορπιλίσει!
Γιατί, φυσικά, οι πλούσιοι ιδιοκτήτες των ομάδων, είτε είναι Αραβες είτε Αμερικανοί, είτε ακόμα και Βρετανοί, δεν θέλουν ξεκαθαρους κανόνες στο παιχνίδι.
Το μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια δεν ισχύει ποτέ σε αυτό το επίπεδο και φαίνεται από πολλές ιστορίες. Τουλάχιστον πάντως αυτό το 14/20 που χρειάζεται για να ψηφιστούν πράγματα έσωσε πολλές καταστάσεις από πλήρη αλλοτρίωση υπέρ των μεγάλων!
Τώρα φαίνεται πως η επιστροφή με ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις ρυθμίσεις προχωρά και μάλιστα με ξεκαθαρες γραμμές. Αλλά και με την ευλογια της UEFA και της FIFA που δεν θεωρούν πως εμπίπτει στην παρεμπόδιση του αυτοδιοίκητου όπως επιχειρησαν κάποιοι να διαμαρτυρηθούν, ελπίζοντας πώς θα το μπλοκάρουν, οπότε σύντομα θα ξέρουμε!
Και η κυβέρνηση επέστρεψε με ένα σημαντικά ισχυρότερο νομοσχέδιο από αυτό του Σούνακ που αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.