Με ένα φιλόδοξο προπονητή αλλάζει πρόσωπο η Έβερτον!

Μία ακόμα ήττα για την Έβερτον την έφερε στη χειρότερη θέση που βρέθηκε μετά από δέκα ματς στο αγγλικό πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια! Και όσο και αν μοιάζει δύσκολο να κινδυνεύσει με υποβιβασμό οφείλουν όλοι στο “Γκούντισον Παρκ” να το αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά και σοβαρά. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.  

Με ένα φιλόδοξο προπονητή αλλάζει πρόσωπο η Έβερτον!
Τελευταία φορά που η Έβερτον έκανε τόσο τραγικό ξεκίνημα στη χρονιά ο υπηρεσιακός προπονητής της Ντέιβιντ Ανσγουορθ ήταν ακόμα παίκτης της. Έφτασε τότε (1993-94) να παίζει όλη τη χρονιά στο τελευταίο ματς με τη Γουίμπλεντον όπου γύρισε από τη κόλαση με δύο γκολ στην πλάτη στο πρώτο ημίχρονο κερδίζοντας 3-2 στο τέλος. Ηταν ένα φινάλε που δεν ενδείκνυτο για καρδιακούς και για χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και συζήτησης στη μπλε πλευρά του Μερσεισάιντ, όπου όλοι έλεγαν πως δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν τον εφιάλτη.
 
Το 2005-2006 είχε κάνει πάλι, με τον Ντέιβιντ Μόιες στον πάγκο, ανάλογα κακό ξεκίνημα αλλά ήταν απόλυτα αναμενόμενο μετά το hangover της κατάκτηση της τέταρτης θέσης τον προηγούμενο Μάιο και την απογοήτευση του διπλού αποκλεισμού τόσο από τα προκριματικά του Champions League από τη Βιγιαρεάλ και στο Κύπελλο UEFA από τη Ντιναμό Βουκουρεστίου.
 
Τώρα ωστόσο μετά το καλοκαιρινό shopping που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια λίρες, όλοι πιστεύαμε πως θα μπορούσε να “χτυπήσει” κάτι παραπάνω και να στοχεύσει πισθανώς ακόμα κι στην κατάκτηση του Europa League.
 
O Ρόναλντ Κούμαν όμως έκανε ένα κάκιστο σχεδιασμό και ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά σε παίκτες με ίδια χαρακτηριστικά. Ο Σίγκουρντσον που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των “ζαχαρωτών” είχε ακριβώς ίδια στοιχεία με τον Ντάβι Κλάασεν που πληρώθηκε επίσης ακριβά για να αποκτηθεί από τον Αγιαξ. Αν συνυπολογίσουμε πως και ο Γουέιν Ρούνει πια κινείται οπισθοχωρώντας στο γήπεδο, στα ίδια σημεία του γηπέδου με αυτούς τότε ουσιαστικά ο ένας ακύρωνε τον άλλο! Ο Ζιρού είχε συμφωνήσει με τον Κούμαν (σύμφωνα με τον ίδιο) και ήταν στο κτίριο της ομάδας έτοιμος να περάσει ιατρικά όρτα αποφάσισε πως του άρεσε να μείνει στο Λονδίνο! Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον Ολλανδό προπονητή αφού υπήρχαν και άλλοι επιθετικοί στηνν αγορά όπου μπορούσε να αποκτήσει. Χάνοντας λοιπόν τον Λουκάκου και τα 25 γκολ του τη σεζόν, η Εβερτον έμεινε “γυμνή” στην επίθεση! Και δεν υπήρχ επερίπτωση να καλύψουν αυτά τα τέρματα ο Ρούνει, ο νεαρός Κάλβερτ Λιούιν και ο... ξεχασμένος Νιάς που ο Κούμαν δεν είχε δηλώσει στη λίστα της Ευρώπης!
 
Για να του δίνουμε πάντως και κάποιες δικαιολογίες, όταν έχεις πληρώσει 25 εκατομύρια λίρες για τον Μάικλ Κιν που με τη Μπέρνλι είχε κάνει πέρσι ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και ο Μουρίνιο ήταν έτοιμος να τον φέρει πίσω στο Ολντ Τράφορντ, και αυτός δεν κόβει φέτος ούτε με βαλέ, τότε δεν έχεις τύχη. Επίσης ο Σίγκουρντσον με τις περισσότερες ασίστ και γκολ από οποιοδήποτε άλλο μέσο στο αγγλικό πρωτάθλημα από το 2012 και μετά δεν έχει κάνει ούτε ένα από αυτά μέχρι τώρα τότε ξέρεις πως υπάρχει πρόβλημα.
 
Το βασικό θέμα που έχει τώρα η Εβερτον είναι τι φιλοσοφία θα έχει ο καινούργιος προπονητής. Και πως για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να δουλέψει με αυτούς που έχει πάρει ο Κούμαν. Ομως για να γίνουν καινούργιες μεταγραφές θα χρειαστούν και χρήματα και να πουληθούν κάποιοι από αυτούς που μόλις αποκτήθηκαν! Δεν είναι εύκολο αλλά είναι μία ομάδα με όνομα και ιστορία, υπέροχο κοινό και δυναμική και έναν νέο ιδιοκτήτη που έδειξε το καλοκαίρι πως δίνει χρήματα. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον ποιός θα είναι ο νέος τεχνικός φτάνει να μην είναι ξαναζεσταμένο φαγητό (Μόιες) ή κάποιος αποτυχημένος ήδη στην Αγγλία σαν τον Ματσάρι, γιατί τότε τα προβλήματα θα είναι πολλά. Ένας Ισπανός τεχνικός ίσως να ταιριάζει καλύτερα, με τον Φραν Εσκριμπα ή ακόμα και τον Γράθια να είναι ιδανικες λυσεις όπως και καποιος Γερμανος αν ο Τούχελ για παράδειγμα ενδιαφεροταν να πατήσει πόδι στο νησί! Η κατάσταση μπορεί να γυρίσει πολύ γρήγορα γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες, ίσως οι περισσότεροι μαζί με την Τότεναμ από οποιαδήποτε άλλη αγγλική ομάδα, πάνω στους οποίους μπορεί να δουλέψει ένας τεχνικός με όρεξη. 
 
Είναι μια δύσκολη επιλογή πάντως. Και αν δεν βγει, δεν υπάρχει (όπως έχει δείξει η ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο)  κανείς τόσο μεγάλος συλλογος ώστε να μην υποβιβαστεί!