Τα λεφτά στην Πρέμιερ Λιγκ «στραγγαλίζουν» τις άλλες Λίγκες και το χάσμα θα μεγαλώσει κι άλλο!

Τα συνολικά μικτά έσοδα των 4,827 δισεκατομμυρίων λιρών που παρουσίασαν οι είκοσι ομαδες στην Πρέμιερ Λιγκ για την περσινή σεζόν σε αυτή τη δεύτερη από τις τρεις χρονιές κατά τις οποίες ισχύει η νέα συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι των 8,4 δισεκατομμυρίων λιρών ήρθαν να επιβεβαιώσουν την απόλυτη οικονομική κυριαρχία του κορυφαίου πρωταθλήματος απέναντι στις άλλες μεγάλες Λίγκες της Ευρώπης. Και το ανησυχητικό για όλους τους υπόλοιπους είναι πως τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αυτή η ψαλίδα να ανοίξει και άλλο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 

Τα λεφτά στην Πρέμιερ Λιγκ «στραγγαλίζουν» τις άλλες Λίγκες και το χάσμα θα μεγαλώσει κι άλλο!

Στη La Liga κατεγράφησαν έσοδα που έφτασαν στα 3,86 δισεκατομμύρια λίρες στο σύνολο των 42 συλλόγων στις δύο μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου της χώρας για τη χρονιά 2017-2018, που σημαίνει ότι υπολείπονται σχεδόν 1 δισ.λιρών των Άγγλων και τα λεφτά βέβαια αφορούν δυο κατηγορίες! 

Από την πλευρά της, η Bundesliga ανακοίνωσε σύνολο εσόδων που έφτασαν στα 3,88 δισεκατομμύρια, για τις 36 ομάδες των δύο μεγάλων κατηγοριών επίσης πολύ πίσω από τους Άγγλους που πλέον από την επόμενη χρονιά, το 2019 – 20 θα έχουν και επιπλέον έσοδα από τα διευρυμένα τηλεοπτικά δικαιώματα που πηγαίνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεπερνούν πλέον το ένα, 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως αφού είναι γνωστό πως η Premier League αποτελεί  το πιο δημοφιλές προϊόν τηλεοπτικά στον κόσμο!

Η ψαλίδα ανάμεσα στις 20 ομαδες της αγγλικής λιγκας (που μάλιστα πλήρωσε σε μισθούς το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων τη σεζόν 2017-18) έχει ανοίξει πλέον πάρα πολύ σε σχέση με τους άλλους λόγω της δημοτικότητας του κορυφαίου πρωταθλήματος, όσο φυσικά και λόγω του deal που έτρεξε μέχρι και φέτος στην τριετία που όριζε η ισχύουσα συνθήκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Σημειώνεται, δε, πως φέτος θα υπάρχουν έσοδα για τα αγγλικά κλαμπ και από την τεράστια επιτυχία στην οποία έφτασαν οι Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι και Άρσεναλ με τη συμμετοχή στους δυο ευρωπαϊκούς τελικούς, απο τα χρηματικά έπαθλα που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία...

Η διαφορά που παρατηρείται στα έσοδα των συλλόγων της Πρέμιερ με αυτά που παρουσιάζουν οι ομάδες των υπόλοιπων μεγάλων πρωταθλημάτων της Γηραιάς ηπείρου  στα χέρια του προέδρου της Γιουβέντους και της ECA,Αντρέα Ανιέλι είναι το όπλο για να προωθήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024. Το πλάνο του, πάντως, προς το παρόν δεν λαμβάνει αποδοχής από τις ευρωπαϊκές λίγκες και έχει τεράστια κόντρα όχι μόνο από αγγλικές ομάδες αλλά και από σημαντικούς άλλους συλλόγους της Ισπανίας και της Γερμανίας καθώς και της Γαλλίας.

Είναι μεγάλες πάντως οι διαφορές στα έσοδα και σε ό,τι αφορά τις ομάδες του Big-6 της Αγγλίας  με τις υπόλοιπες θέσεις της βαθμολογίας... Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε έσοδα 590 εκατομμυρίων λιρών, τη στιγμή που οι Γουέστ Μπρομ και Χάντερσφιλντ (αφού αναφερόμαστε ακόμα στην αγωνιστική περίοδο 2017-18) είχαν μόλις 125 εκατομμύρια. Από την άλλη αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να τα συγκεντρώσουν η Παρί Σεν Ζερμέν, η PSV και η Πόρτο, οι πρωταθλήτριες από χώρες όπως η Γαλλία η Ολλανδία και η Πορτογαλία! 

Η Τότεναμ είναι εκείνη με τα λιγότερα έσοδα ενός του Big-6 παρουσιάζοντας 318 εκατομμύρια λιρες τα οποία και πάλι είναι σχεδόν κατά 200 εκατ.λίρες περισσότερα από αυτά που κατέγραψε η Έβερτον με την 7η θέση. Ωστόσο με το ολοκαίνουργιο γήπεδο της Τότεναμ αναμένεται από την επόμενη σεζόν να καλύψει κατά πολύ αυτή τη διαφορά και να φτάσει σχεδόν 100 εκατομμύρια παραπάνω σε μικτά έσοδα από ότι τα τελευταία χρόνια!

Οι εισπράξεις της Μάντσεστερ Σίτι, έφτασαν στα 500 εκατομμύρια λίρες, μαζί με τα 232 εκατ. από τις χορηγικές συμφωνίες. Το νούμερο αυτό, είναι το... τετραπλό από αυτό των εσόδων της Γουότφορντ, με την οποία οι «πολίτες» έπαιξαν στον φετινό τελικό του Κυπέλλου!

Οι μισθοί των Πρωταθλητών έφτασαν στα 260 εκατομμύρια για την περασμένη σεζόν, με αυτούς των «hornets» να είναι μόλις στα 86 εκατ.λίρες... Και αυτό που γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό είναι πως υπάρχουν δύο ταχύτητες  μέσα στην ίδια την Premier League αυτή των έξι μεγάλων που τους πλησιάζει η Γουλβς  λόγω ισχυρών ιδιοκτητών και κάπως η Έβερτον συνεπώς μπορούμε να μιλήσουμε κάποια στιγμή για μια τοπ οκτάδα και των υπολοίπων που ναι μεν παίρνουν χρήματα πολύ λιγότερα αλλά ταυτόχρονα και περισσότερα ακόμα και από παραδοσιακές ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης!

Αυτό το παράδοξο φαινόμενο είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα γιγάντωση και αλλού αφού οι προβλέψεις είναι πως την επόμενη δεκαετία δεν πρόκειται να μειωθεί το έσοδο στην αγγλική Λίγκα! Και φυσικά η Premier League αφήνει τη σκόνη της να την βλέπουν απομακρυνόμενη  το ιταλικό πρωτάθλημα και το γερμανικό με μόνο την Ισπανία λόγω της ύπαρξης Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να μπορεί να κρατήσει κάποια επαφή.Αυτό όπως καταλαβαίνεις κανείς μπορεί να είναι καλό για τους Αγγλους αλλά δεν είναι καλό για το ίδιο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί αυτή η  κυριαρχία που είδαμε φέτος!