Το F.A.CUP η μεγαλύτερη κληρονομιά για το αγγλικό ποδόσφαιρο

Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μόλις τρίτη φορά σε τριάντα χρόνια στο πρώτο εμπόδιο του F.A.Cup ήταν μία ακόμη υπενθύμιση, όσο και αν κάποιοι επιμένουν για το αντίθετο, πως η παλιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, έχει ακόμη ξεχωριστή αίγλη.

Το F.A.CUP η μεγαλύτερη κληρονομιά για το αγγλικό ποδόσφαιρο

Όταν το  1872 γινόταν ο πρώτος τελικός κανείς δεν θα  φανταζόταν πως ξεκινούσε ουσιαστικά η ιστορία του αθλήματος αφού ένα  παιχνίδι που απασχολούσε κυρίως τους εργαζόμενους σε εργοστάσια, έμελλε να εξελιχτεί στο πιο δημοφιλές στο πλανήτη. Για χρόνια ήταν το παράδειγμα προς μίμηση. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ομάδων που έχουν γράψει το όνομα τους στην λίστα των νικητών, όπως στην Αγγλία. Με την Γουίγκαν πέρσι να είναι το 43ο όνομα βρίσκεις τεράστια γκάμα νικητών από τη  Γουόντερερς, την Ετόνιανς και την Ρόγιαλ Εντζινίαρς που δεν υπάρχουν πια έως την Γουίμπλεντον, την Σαουθάμπτον, την Γουίγκαν, την Μπέρνλι, την Τσάρλτον  και την Πόρτσμουθ.

Πάνω από όλα όμως το Κύπελλο Αγγλίας είναι οι μικρές ανθρώπινες στιγμές. Κλασσικότερη πιθανότατα εκείνη του  Ασαντό, του παίκτη που η Γουίκομ αγόρασε από.αγγελία στο ίντερνετ και έβαλε το νικητήριο γκολ στο 2-1 επί της Λέστερ το 2001. Οι  ερασιτέχνες της Χάβαντ και Γουότερλουβιλ που προηγήθηκαν δύο φορές το 2008 στο «Ανφιλντ» πριν ηττηθούν τελικά από την Λίβερπουλ, όπως το γκολ του βετεράνου Μίκι Τόμας με τη  Ρέξαμ το 1992 που έδωσε στη  τελευταία στην τέταρτη κατηγορία (δηλαδή την 92η ομάδα στη λίστα) την πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Αρσεναλ. Το 1992 είχαμε επίσης τα δύο γκολ του οδοκαθαριστή Μπένμπαου που  χάρισαν την νίκη στην ερασιτεχνική Τέλφορντ επί της Στόουκ. Το 1984 η Μπόρνμουθ της τρίτης εθνικής νίκησε κατά κράτος τη κάτοχο του Κυπέλλου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0, σε ένα ματς που ήταν η πρώτη μεγάλη προπονητική επιτυχία του Χάρι Ρέντναπ!

Το 1989 ο Χάνλαν της  ερασιτεχνικής Σάτον, μόλις τελείωσε την βάρδια του ως ταξιτζής, πήγε στο γήπεδο  και πέτυχε το νικητήριο γκολ επί της Κόβεντρι, η οποία μόλις πριν δύο χρόνια είχε κατακτήσει το τρόπαιο! Το 2003 η ουραγός της τρίτης κατηγορίας    Σριούσμπερι, χωρίς νίκη για 16 ματς νίκησε την Εβερτον και την απέκλεισε! Πέρσι ο Ματ Σμιθ που δούλευε μέχρι λίγους μήνες πριν τοποθετώντας μοκέτες, με δύο γκολ για την Ολνταμ πέταξε εκτός Κυπέλλου τη Λίβερπουλ.

Ο τελικός με τη νίκη της Γουίγκαν επί του απόλυτου φαβορί που ήταν η Μάντσεστερ Σίτι θύμισε μέρες της δεκαετίας του 70 τότε που η Σάντερλαντ η οποία  βολόδερνε στην δέυτερη κατηγορία το 1973 νίκησε την πανίσχυρη Λιντς Γιουνάτεντ, ή όταν η  Σαουθάμπτον επίσης της αντίστοιχης Τσάμπιονσιπ νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1976.

Δεν συμβαίνουν μόνο στο νησί τέτοια πράγματα. Εκεί ωστόσο  συμβαίνουν συχνά. Συνήθως οι ομάδες που προχωράνε πια είναι οι μεγάλες που ακόμη και αν κάνουν rotation έχουν την ποιότητα και το βάθος να πάνε μακριά. Ωστόσο μετά και το περσινό θαύμα της Γουίγκαν, όπως εκείνο της Πόρτσμουθ που πήρε ένα Κύπελλο το 2008 και έφτασε πάλι στον τελικό το 2010, κανείς δεν μπορεί αν είναι σίγουρος. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη κληρονομιά που διαθέτει μέσα από το F.A.Cup το αγγλικό ποδόσφαιρο. Και παρότι η κλήρωση του τέταρτου γύρου δεν έβγαλε κάποιο πολύ μεγάλο ματς, σε αυτή τη διοργάνωση ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος!