Ιστορίες γραμμένες από το χέρι και το ...πόδι του Θεού!
Το πέναλτι του Μπέκαμ σαν σήμερα το 2002 ήταν βάλσαμο για την Αγγλία κόντρα στην Αργεντινή αλλά στα αλήθεια πως έχουν οι Λατινοαμερικάνοι εξελιχτεί στον πιο σημαντικό "εχθρό" μεγαλύτερο ακόμη και από τη Σκωτία για την Γηραιά Αλβιόνα; Και από που πηγάζει αυτή η αντιπαλότητα;
Ολα άρχισαν με την αποβολή του Αντόνιο Ρατίν το 1966 στην αναμέτρηση των "οκτω" του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Γουέμπλει. Ο αρχηγός της Αργεντινής αρνήθηκε να βγεί κάνοντας πως δεν καταλάβαινε την απόφαση του Γερμανού ρέφερι και μάλιστα αυτό ήταν η αφορμή ένας παλιός Αγγλός διαιτητής να εμπνευσθεί την ανάγκη της κόκκινης και της κίτρινης κάρτας! Η δήλωση του τεχνικού της εθνικής Αγγλίας Αλφ Ράμσει, περί «ζωων» για τους Αργεντίνους προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες! .
Το 2002 λίγο πριν το Μουντιάλ της Απω Ανατολής ο Πάμπλο Ντούσερ με το απίστευτα εγκληματικό τάκλιν του σε ματς Λα Κορούνια- Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον του Μπέκαμ έριξε λάδι στην φωτιά σε μία ... κολόνια που κρατάει χρόνια. «Τα ζωα δεν ζητούν συγγνώμη» είπε ο Ντούσερ και υπενθύμισε σε όλο τον κόσμο την αντιπαλότητα των δύο χωρών!
Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει για έναν Αγγλο και έναν Αργεντίνο η μεταξύ τους κόντρα αρκεί να θυμηθεί τον (πραγματικό κι όχι αθλητικό) πόλεμο των Φοκλαντς. Ενα σύμπλεγμα νήσων κοντά στις ακτές της Λατινικής Αμερικής που όμως κατοικούνται κατά 95% από Βρετανούς. Τον Απρίλιο του 1982 η καταρρέουσα χούντα του στρατηγού Γκαλτιέρι στην Αργεντινή, έχοντας διαδεχτεί την πιο σκληρή δικτατορία του περιβόητου Βιδέλα, σκέφτηκε να κάνει μία κίνηση εντυπωσιασμού. Να καταλάβει τα νησιά και να τα «απελευθερώσει», υπολογίζοντας πως η βρετανική κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα να αντιδράσει.
Η Μαργκαρετ Θάτσερ ωστόσο είδε το θέμα ως τεράστια επικοινωνιακή ευκαιρία να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και έστειλε στρατό που δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα να συντρίψει τους Αργεντίνους μέσα σε δύο μήνες! Η σύρραξη παραλίγο να τορπιλίσει το Μουντιάλ του 82, που γινόταν στην Ισπανία αλλά ευτυχώς καμία από τις τρεις βρετανικές χώρες (Αγγλία. Σκωτία. Βόρεια Ιρλανδία) δεν κληρώθηκε με την Αργεντινή και η κατάσταση εκτονώθηκε! .
Το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικού, Αργεντινή και Αγγλία βρέθηκαν κόντρα για πρώτη φορά από τις μέρες του πολέμου. Ενα πανό από Σκωτσέζους οπαδούς σηκώθηκε στο γήπεδο γράφοντας «Αργεντίνοι, τα Φόκλαντς είναι και θα μείνουν Βρετανικά αλλά σήμερα είστε αδέλφια μας!» για να καταδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ποδόσφαιρο!
Το παιχνίδι θα θυμάστε πιθανότατα ή θα ξέρετε ακόμη και αν δεν είχατε γεννηθεί εκείνη τη μέρα πως έμεινε στη ιστορία από το γκολ με το χέρι του Μαραντόνα ο οποίος επικαλέστηκε το χέρι του... Θεού και την απονομή δικαιοσύνης «για τα νησιά Μαλβίνες» όπως αποκαλούν οι Αργεντίνοι τα Φόκλαντς. Ωστόσο το δεύτερο γκολ που σημείωσε ο Ντιεγκίτο θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες, ως το καλύτερο όλων των Μουντιάλ.
Μόλις πριν λίγες μέρες ο Γκάρι Λίνεκερ . σούπερσταρ των Αγγλων τότε και πρώτος σκόρερ του τουρνουά, μιλώντας σε εκπομπή του BBC δεν δίστασε να πει πως αισθάνθηκε την εσωτερική 'ανάγκη να χειροκροτήσει στο δεύτερο γκολ, βλέποντας μπροστά του όλη τη μαγεία της κίνησης του Μαραντόνα: "Ευτυχώς δεν το έκανα γιατί θα με παρεξηγούσαν όλοι αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο θαυμασμός μου για αυτά που είχα δει ώστε έμεινα άφωνος" είπε.
Το 1998 στο Σεντ Ετιέν, έζησα έντονα το βραδυ περιγράφοντας το ματς βλέποντας την αποβολή του Μπέκαμ που κέρδισε ο Σιμεόνε, ενώ ο διαιτητής Νίλσεν ακύρωσε κανονικό γκολ του Κάμπελ. Ο Μάικλ Οουεν είχε διασύρει την άμυνα των Αργεντίνων βάζοντας το γκολ της ζωής του αλλά η κατάρα των πέναλτι χτύπησε τους Αγγλους ξανά. Στο Μουντιάλ του 2002 ήταν το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπέκαμ, αυτό που σφράγισε την πρόκριση των "λιονταριών" και την έξοδο από το τουρνουά της Αργεντινής: "Tο πόδι του Θεού" έγραφε την άλλη μέρα η Daily Mirror!
Αυτή η νίκη θα είναι για πάντα ένα ξεχωριστό σημείο αυτής της διαχρονικής έχθρας, που εξελίχτηκε σε μία κόντρα δύο διαφορετικών κόσμων...