Δεν το κρίνουν τα ντέρμπι αλλά οι μικροί!

Για πολλά χρόνια ήταν το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα στον πλανήτη. Πουθενά αλλού δεν άλλαζε κάθε χρόνο ο πρωταθλητής όπως στην Αγγλία, μεταπολεμικά. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

Δεν το κρίνουν τα ντέρμπι αλλά οι μικροί!

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (δύο διαδοχικά πρωταθλήματα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Γουλβς στη δεκαετία του 50 ) κάθε χρονιά από το 1946-47 έως το 1976-77 που η Λίβερπουλ πήρε σερί τίτλους κάθε χρόνο το πρωτάθλημα άλλαζε χέρια!

Και όχι όπως στην Ισπανία ή την Ιταλία όπου τρεις ή τέσσερις άντε το πολύ πέντε ομάδες βίωναν την χαρά Στην Γηραιά Αλβιόνα αντίθετα, η λίστα ήταν ατελείωτη: εκτός των …συνήθων (για την εποχή πάντα) υπόπτων Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Εβερτον, Αρσεναλ, Τότεναμ και Γουλβς, η λίστα περιελάμβανε ονόματα όπως της Λιντς, της Ιπσουιτς, της Πόρτσμουθ, της Μαν.Σίτι, της Τσέλσι (στον μοναδικό προ Αμπράμοβιτς θρίαμβο το 1955) της Ντέρμπι Κάουντι ακόμη και της Μπέρνλι!

Αλλά και παρά την αρχή της κυριαρχίας της Λίβερπουλ που από το 1973 μέχρι το 1990 πήρε 13 τίτλους, έμπαιναν σφήνα πότε η Νότιγχαμ καιπότε η Αστον Βίλα!

Ταυτόχρονα σε αυτά τα σχεδόν 50 χρόνια μέχρι την αρχή της Πρεμιερ Λιγκ κανείς δεν ήταν αλώβητος! Η Γιουνάιτεντ πήρε το Κύπελλο Ευρώπης το 1968 και το 1974 υποβιβάστηκε, το ίδιο και η Αστον Βίλα που από την κορυφή τη Ευρώπης επικρατώντας της Μπάγερν το 1982 βρέθηκε στην Β΄εθνική το 1987. Η Νότιγχαμ των δύο Κυπελλων πρωταθλητριών το 1979 και το 1980 έπεσε το 1993 ενώ η Λιντς Γιουνάιτεντ των 11 τίτλων την δεκαετία 1964-1974, έπεσε το 1981! Το ίδιο συνέβη με όλους τους πρωταθλητές πλην της Αρσεναλ (που άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που δεν βίωσε αυτή την ταπείνωση της Εβερτον και της Λίβερπουλ. Ολοι οι άλλοι από την Τσέλσι την Σίτι την Τότεναμ και την Γουλβς μέχρι την Πόρτσμουθ , την Μπέρνλι, την Ντέρμπι και την Ιπσουιτς, βρέθηκαν να βολοδέρνουν σε μικρότερες κατηγορίες!

Αυτή λοιπόν υπήρξε πάντα η μεγάλη ειδοποιός διαφορά στην Αγγλία. Ποιοτικά μπορεί να μην υπήρξε ποτέ τεχνικά καλύτερο του ισπανικού πρωταθλήματος ή τακτικά του ιταλικού. Αλλά πάντα αυτή η αβεβαιότητα που το συνόδευε ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Μέχρι που ήρθε η Πρεμιερ Λιγκ…Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον εγκαθίδρυσε με τους 13 τίτλους της Γιουνάιτεντ μία παντοκρατορία σε μία εποχή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτοξεύτηκαν και το Τσάμπιονς Λιγκ έκανε τους δυνατούς παντοδύναμουςς και αφαίρεσε οποιαδήποτε ελπίδα από τους μικρούς.Εκτός και αν όπως στην περίπτωση της Σίτι τα πετροδόλλαρα έκαναν άμεσα διαφορά!

Όμως ξαφνικά εκεί που το πρρωτάθλημα για χρόνια έμοιαζε προνόμιο λίγων ήρθε η περσινή σεζόν με τα πάμπολλα αποτελέσματα σοκ για να θυμίσει λίγο περιόδους της δεκαετίας του ’70. Η εναλλαγή στην κορυφή, η επιστροφή της Λίβερπουλ στους πρωταγωνιστές, η κακή σεζόν της Γιουνάιτεντ που για πρώτη φορά από το 1991 βρεθηκε εκτός τριάδας, η καλύτερη χρονιά της Εβερτον ύστερα από μία δεκαετία και η δυνατή παρουσία όλων των μικρών ομάδων που έκαναν ζημιές ανέβασε το ενδιαφέρον στα ύψη!

Ερώτηση καίρια: μπορεί η φετινή σεζόν να είναι εξίσου καλή; Ναι, χωρίς αμφιβολία….και γιατί όχι καλύτερη!

Φαβορί για μένα αρχίζει η Τσέλσι! Εχει στο πρόσωπο τουΜουρίνιο έναν προπονητή που είναι ικανός για τα δύσκολα , άλλωστε στη περσινή σεζόν κυριάρχησε στα μεγάλα ματς! Νίκησε μέσα έξω τόσο την Σίτι όσο και την Λίβερπουλ, διέλυσε Αρσεναλ και Τότεναμ κέρδισε χαλαρά την Γιουνάιτεντ και μέσα έξω την Σαουθάμπτον και μόνο στο Γκούντισον παρκ από την Εβερτον έχασε εναντίον των ομάδων του top 8! Αν είχε έναν σέντερ φορ των 20 γκολ θα είχε κατακτήσει σβηστά το πρωτάθλημα! Φέτος ενισχύθηκε και αν ο Ντιέγκο Κόστα δεν τραυματιστεί και πετύχει αυτά τα 20 γκολ το πρωτάθλημα λογικά θα πάει στο Δυτικό Λονδίνο.

Η ομάδα με την καλύτερη και ποιοτικότερη ενίσχυση του καλοκαιριού είναι η Αρσεναλ. Ο Σάντσεζ και ο Ντεμπισί προστίθενται σε μία καλή ενδεκάδα που πήρε και τίτλο ύστερα από εννιά χρόνια! Ο Βενγκέρ μπορεί να ελπίζει φέτος ακόμη και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αν ο πάγκος του αποδείξει πως είναι το ίδιο ικανός με την βασική ενδεκάδα.

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι δεν με πείθει πως μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία της και χρυσοπλήρωσε δύο απλά καλούς παίκτες όπως ο Μανγκαλά και ο Φερνάντο στην ανάγκη να κάνει μεταγραφές. Κράτησε τον Τουρέ και είναι σημαντικό το ίδιο καλή με πέρσι. Συν την εμμονή με το Τσάμπιονς Λιγκ που αν στη πορεία της προκύψει πιθανότητα διάκρισης τότε άνετα στα Eastlands θα θυσίαζαν την Πρεμιερ Λιγκ για τον τελικό του Βερολίνου!

Η Λίβερπουλ έκανε το άλμα από έβδομη και ανυπόληπτη χρόνια σε δεύτερη αλλά αυτή η ευκαιρία που της δόθηκε να σπάσει την κακοδαιμονία 24 χρόνων ήταν μοναδική και την έχασε! Απώλεσε με τον Σουάρεζ έναν παγκόσμιο σταρ αλλά έχει κάνει ποιοτικές προσθήκες δυναμώνοντας το ρόστερ. Θα παίξει πιθανότατα και πάλι το καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά τα 31 γκολ του Ουρουγουανου είναι δυσεύρετα σε μία ομάδα που σκόραρε 101 φορες αλλά δεν πήρρε τον τίτλο! Ωστόσο αν δεχτεί είκοσι λιγότερα θα είναι ξανα στην τετράδα. Και σε περίπτωση που προσθέσει κάποιο βαρύ χαρτί στην ενδεκάδα μέχρι τις 31 Αυγούστου ίσως διεκδικήσει και πάλι το πρωτάθλημα!

Η Γιουνάιτεντ είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Με εξαιρετικές προσθήκες τον Ερέρα και τον Σο, συν τον Φαν Πέρσι που δεν βοήθησε καθόλου στη σεζόν που πέρασε και τον Μάτα που με τον Φαν Χάαλ θα βρει τον ρόλο του και τον Ρούνει αρχηγό άρα και ικανοποιημένο, η ενδεκάδα μοιάζει να διαθέτει με το 3-5-2 δυνατότητες για επιστροφή στη τετράδα. Με τρεις προσθήκες ενός σέντερ μπακ ενός δεξιού μπάκ και του Ντι Μαρία ίσως χτυπήσει και τίτλο! Σημασία θα πάιξει η καλή αρχή και το πρόγραμμα έκλεισε το μάτι πονηρά στον Ολλανδό τεχνικό σε αντίθεση με το κακομοίρη Μόιες πέρσι! Ωστόσο το συνολικό ρόστερ είναι το πιο φτωχό των πέντε τοπ ομάδων και αν κάποιοι τραυματιστούν θα υπάρχει πρόβλημα.

Οσο για την Τότεναμ , ο Ποκετίνο δείχνει ήδη δείγματα της ποιότητας του με την αναγέννηση παικτών όπως ο Λαμέλα που δεν «υπήρχε» στην πέρίοδο που τελείωσε. Ομως τα πράγματα δεν πρόκειται να διορθωθούν σε τέτοιο βαθμό που να απειλήσει τους πέντε πιο δυνατούς οπότε μοιάζει πιο πιθανό να παλέψει με την πολύ καλή Εβερτον του Μαρτίνεθ για την έκτη θέση!

Οσο για τον υποβιβασμό το πρώτο φαβορί είναι η Μπέρνλι αλλά το παρελθόν διδάσκει πως όπως η Φούλαμ πέρσι, η Νιούκαστλ ή η Μπλάκμπερν πριν λίγα χρόνια πάντα θα προκύπτει κάποιος που δεν υπολογίζουμε αυτή την ώρα. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η ομάδα που χαροποίησε όλους τη χρονιά που τελείωσε, η Σαουθάμπτον. Με τα αστερια της να φεύγουν και με τον Κούμαν αντί του Ποκετίνο στον πάγκο κινδυνεύει να είναι η αρνητική έκπληξη. Θα φανεί….

Οσο για την πρώτη απομάκρυνση τη σεζόν ηταν αληθινό πατατράκ: ο Τόνι Πούλις κράτησε την Κρίσταλ Πάλας στην κατηγορία αλλά έφυγε πριν την σέντρα! Η παράνοια σε όλο το μεγαλείο κααι η τιμωρία για την Πάλας μπορεί να είναι ο υποβιβασμός!

Η ουσία είναι πως πρόκειται για μία ακόμη χρονιά που οι μικροί θα παίξουν το σημαντικότερο ρόλο. Οπως εδειξε το 2013-14 τα ντέρμπι δεν κρίνουν τον τίτλο αλλά οι ελάχιστες απώλειες με τους μικρομεσαίους! Εκείνο το ένα γκολ της Σίτι στις καθυστερήσεις με την Σάντερλαντ την κράτησε πάνω ααπό την Λίβερπουλ στην κούρσα για το νήμα. Και τα τρία γκολ που αφελώς δέχτηκαν οι «ρεντς» στο 0-3 που έγινε 3-3 με την Κρίσταλ Πάλας τους αποτελείωσαν!

 

To άρθρο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου από το coppa.gr