Ο ένας και μοναδικός Μπράιαν Κλαφ...
Η δέκατη επέτειος από τον θάνατο του Μπράιαν Κλαφ νομιζω πως δίνει την ευκαιρία σε νεότερους που δεν τον έζησαν να μάθουν κάποια πράγματα για μια μοναδική προσωπικότητα!
Ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο βιβλία κομμάτια διηγήσεις και εξιστορήσεις από τον βίο αυτού του ανθρώπου που είχα την μοναδική χαρά να συναντήσω το 1994 και να πάρω μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τότε ραδιοφωνικά από τον Planet. Ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και αντιλαμβανόσουν αμέσως πως ακροβατούσε ανάμεσα στην ευφυΐα και την παράνοια!
Ως το καλύτερο βιβλίο από τα δεκάδες που έχουν βγει σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του θεωρώ πως είναι το " nobody ever says thank you” (Κανείς δεν λέει ποτέ ευχαριστώ) από το χέρι του Τζόναθαν Γουίλσον. Για οποίους δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν για πόσο σπουδαίο τεχνικό μιλάμε, καλό είναι αν επιθυμούν να μάθουν πραγματικά ποιος ήταν ο Μπράιαν Κλαφ να το αναζητήσουν. Άλλωστε δεν γίνεται να είναι βαρετό οποιοδήποτε βιβλίο για έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία όχι μόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά του παγκόσμιου.
Η αποστολή ωστόσο για όποιον επιχειρεί να γράψει κάτι διαφορετικό και ευανάγνωστο για ένα από τα πιο σπουδαία πρόσωπα της δεκαετίας του 70 και του 80 είναι τεράστια.
Τα τελευταία χρόνια η ζωή του εκκεντρικού τεχνικού είτε μέσα από ένα ρομαντικό συνδυασμό αληθινών ιστοριών όπως στο βιβλίο του Ντάνκαν Χάμιλτον “Provided you don’t kiss me” ή μέσα από τον γάμο της συγγραφικής φαντασίας με τα γεγονότα στο εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο του Ντέιβιντ Πις «The Damned Utd» (που έγινε και καταπληκτική ταινία) ο Κλαφ παρουσιάζεται μονομερώς. Η προσπάθεια του Γουίλσον είναι μια αποκάλυψη, επειδή παίρνει το σπαθί του και έρχεται σε αντίθεση με τους μύθους. Δεν φοβάται να αντιμετωπίζει ακόμη και δημοφιλείς ιστορίες με σκεπτικισμό, ψάχνοντας το πόση αλήθεια περιέχουν οι εξιστορήσεις. Αυτή είναι μια προσπάθεια να πει κάποιος τι συνέβη πραγματικά στη ζωή του πιο χαρισματικού Άγγλου τεχνικού της γενιάς του.
Φυσικά, όλα τα μεγάλα γεγονότα που εξελίχτηκαν στην καριέρα του υπάρχουν μέσα από τις σελίδες αυτού του θαυμάσιου βιβλίου. Ο συγγραφέας με κάθε διαφωτιστική λεπτομέρεια, μας δίνει το ντεμπούτο του στη Μίντλεσμπρο, την ανέλιξη του και τον αναπάντεχο αποκλεισμό του από την αποστολή της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962. Επίσης υπάρχει πλήρης αναφορά στον τραυματισμό που τελείωσε την καριέρα του πριν αρχίσει να προπονεί από τα χαμηλά τη Χάρτπουλ. Αλλά η πραγματικά καταπληκτική αφήγηση είναι η εξέλιξη από τις επιτυχίες της Ντέρμπι Κάουντι, και η εκδίωξη του από τον πρόεδρό Σαμ Λόνγκσον , καθώς και οι φοβερές χρονιές με θριάμβους στην Ευρώπη ύστερα από το μοναδικό πρωτάθλημα του συλλόγου στις μέρες του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Η επιτυχία μέσα σε τέσσερις σεζόν να μετατρέψει από τη παλιά δεύτερη κατηγορία το καλοκαίρι του 1976, σε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1979 και το 1980 ήρθε σε μία εποχή που θαρρείς πως ο κόσμος όλος διχαζόταν με την επιλογή αγάπης ή μίσους για την εξωστρεφή, αντιφατική παρουσία του Κλαφ. Κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται τώρα με τον Μουρίνιο.
Φυσικά κανένα βιβλίο για αυτόν δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τις περίφημες 44 ημέρες στο τιμόνι της Λιντς Γιουνάιτεντ το 1974. Υπάρχουν επίσης μερικές συναρπαστικές ενότητες στο βιβλίο καθώς ο Γουίλσον παίρνει απόψεις από πολλούς και για πολλά θέματα. Το κάνει κυρίως με αγάπη αλλά και με απόσταση και έτσι κατορθώνει και μας δίνει μια μεθοδική, μη υστερική, με όμορφες λεπτομέρειες εικόνα του Κλαφ. Είναι ένα βιβλίο που μας σερβίρει όχι φαντασίες, αλλά γεγονότα. Και είναι μια ανακούφιση να αντιμετωπίζει κάποιος τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο και προπονητή όπως ήταν πραγματικά. Όχι όπως όλοι θα ήθελαν να είναι! Άλλωστε ο ίδιος είχε [ει κάποτε τη καταπληκτική ατάκα “They love me for what I’m not…they hate me for what I am» δηλαδή με αγαπάνε για αυτό που δεν είμαι και με μισούν για αυτό που είμαι» κάτι που αποτελούσε εξαιρετική προσέγγιση του ίδιου στον αμφιλεγόμενο εαυτό του.