There was never a good war or a bad peace

Το Μπέλφαστ οπου σήμερα τελειώνει η εκτος έδρας ταλαιπωρία της εθνικής μας ομάδας σε αυτο το μαρτυρικό όμιλο, ειναι  μια πόλη που σφύζει απο ζωή! Δεν ήταν πάντα έτσι όμως τα πράγματα σε αυτό το βόρειο κομμάτι του νησιού! Καλοκαιρι του 1969 τα προβλήματα που προέκυψαν με αφορμή τον θρησκευτικό διχασμό πλημμύρισαν  με βία τους δρόμους της πόλης! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

There was never a good war or a bad peace

Οι republicans-οι καθολικοί Ιρλανδοί δηλαδή- ειχαν ξεχυθει στους δρόμους προκειμενου να διαμαρτυρηθούν για τα κρούσματα δολοφονιών από την πλευρά των loyalists (των προτεσταντών δηλαδή που ειναι πιστοί στο στέμμα) και  οι διαδηλώσεις ειχαν κύριο στόχο την ισότητα σε επίπεδο πολιτικο. Μεχρι τοτε  οι Ιρλανδοί διεθεταν δικαίωμα μονο μιας ψήφου ανα οικία σε αντίθεση με τους Βρετανούς! Βέβαια δεν ηταν  μονο  σε αυτο η διαφοροποίηση αλλα ουσιαστικά σε μια σειρά πραγμάτων που υπογράμμιζε την χαώδη διαφορα σκέψης απο τους Άγγλους!

Ο Ιρλανδικός δημοκρατικός στρατός (πιο γνωστός σε εμάς ως IRA) το 1969 διαχωρίζεται σε δύο μέρη, τον Provisional IRA ο οποίος επιθυμούσε  την χρήση τρομοκρατικής βιας και το κομμάτι που παρεμεινε αντίθετο σε τόσο ακραίες τεχνικές και που ήθελε νορμαλ εκπροσώπηση απο το κόμμα  Sinn Féin (που στα Ιρλανδικά σημαίνει "εμείς)! Από το 1966 ειχε ξεκινήσει και o UVF (Ulster Vollunteer Force)  το ένοπλο τμήμα δηλαδη των προτεσταντων! Οι συγκρούσεις στο Ντέρι απο τις 12 εως και τις 15 Αυγούστου του 1969 ηταν η σπίθα σε μπαρουταποθήκη!
Σε αντίθεση με το Ντέρι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδιας το Μπέλφαστ , οι καθολικοί ήταν μειονότητα και χωρισμένοι από τους προτεστάντες ακομη και γεωγραφικά!  Οι μεν  ειχαν βάση την Falls Road και οι δε  την Shankill Road. Φωτιά στη διαμάχη έριξαν και οι αστυνομικοί της τοπικής Royal Ulster Constabulary που στην πλειονότητα τους ηταν προτεστάντες και λειτούργησαν όχι ως ειρηνιστική δύναμη αλλα ως μοχλός πίεσης προς τους καθολικούς.

Οταν οι διαμάχες κράτησαν αρκετές μέρες και σκοτώθηκαν 8 άτομα με σχεδόν  750 τραυματίες, ο τοτε πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Ουιλσον επέλεξε να στείλει επίλεκτες  στρατιωτικές δυνάμεις που έδωσαν ενα  προσωρινό τελος Το 1970 τα επεισόδια συνεχίστηκαν και  χρησιμοποιοηθηκαν σφαίρες από καουτσούκ καθώς και  δακρυγόνα! Πια  ανάμεσα στα θύματα ηταν  και Βρετανοί στρατιώτες ενω  το 1971 ενα μπαράζ  βομβιστικών επιθέσεων γινεται αφορμή για να χυθεί πολυ αίμα. Η  UVF επιτίθεται σε μπαρ όπου σύχναζαν καθολικοί  με αποτελεσμα να σκοτωθούν 15 ατομα και  ανάμεσα τους δυο παιδιά ). Μια εβδομάδα μετα  βόμβα σκάει σε ένα κατάστημα επίπλων στην Shankill Road με τον  IRA να αναλαμβάνει την ευθύνη με απολογισμό τεσσερις νεκρους με δυο  παιδιά αναμεσα τους ενω αλλοι  19  ηταν οι τραυματίες!
Αυτο ομως που συνέβη  στο Bogside τον Γεναρη του 1972 θα περνούσε  στην ιστορια ως μια Απο τις πιο αιματηρές παράλογες  διαδηλώσεις! Περισσότερα απο  30 άτομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών της βρετανικής στρατιάς και απο αυτα 14 σκοτώθηκαν! Μεταξύ τους έξι ανήλικοι.

Ντοκιμαντερ σχετικά με αυτη τη ματωμένη Κυριακη απέδειξαν πως όλοι οι νεκροί ήταν άοπλοι και πέντε πυροβολήθηκαν στην πλάτη. Οι στρατιώτες ειχαν δικαιολογηθεί  ότι δέχθηκαν ένοπλη επίθεσς! Φυσικά, δεν εμεινε αναπάντητο με επτά στρατιώτες του Βρετανικού στρατού να πέφτουν νεκροί απο σφαίρες του Provisional IRA. Toν Ιουλιο του 1972 μέσα σε   διάστημα 75 λεπτών όλο το Μπελφαστ σείεται απο 24 βόμβες! Αυτη ηταν η επονομαζόμενη  Bloody Friday.αφου παρα το οτι προειδοποιεί ο IRA  οι βόμβες έχουν τραγικό απολογισμό: 8 νεκροί , οι 6 πολίτες και οι δυο στρατιώτες με πανω απο  130 τραυματίες απο τις εκρήξεις! Οταν αποφασίστηκε κατάπαυση πυρός και έναρξη συζητήσεων για την εύρεση λύσης, ο Provisional IRA και η UVF αγνόησαν την προσπάθεια και συνέχισαν τον εμφύλιο!

Το 1974 μία έκρηξη σε μία pub στο Γκίλφορντ του Λονδίνου σκοτώνει 4 άτομα και ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη! Τοτε ενας νεαρός ονόματι Τζέρι Κόνλον και η οικογένεια του κατηγορούνται σαν μέλη της οργάνωσης και συλλαμβάνονται! Οι βρετανικές αρχές πρέπει να βρουν τους ενόχους και κατασκευάζουν τα στοιχεία! Η ιστορια αυτη εγινε ταινία με τίτλο  “In the name of the father” με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις να εκτοξεύει την καριέρα του!  Ο Τζέρι Κόνλον βγήκε από την φυλακή μετά από 14 χρόνια έχοντας ψυχολογικές διαταραχές και πέθανε τον Ιούλιο του 2014 σε ηλικία 60 ετών.

Οταν τον Νοέμβριο του 1984 πήγαμε αποστολή με τον Παναθηναϊκό στο Μπέλφαστ για ενα ματς κοντρα στη Λινφηλντ μας εκανε τρομερή εντύπωση η στρατοκρατούμενη πόλη! Ηταν σαν να ήσουν στην Βαγδατη με τόσους στρατιώτες στο δρόμο και ελέγχους παντού μολις νύχτωνε! Το 1998 οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για ειρήνη με σταδιακή παράδοση του οπλοστασίου! Αυτη η συμφωνία με επονομασία The good Friday agreement είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία Εθνικής Συνέλευσης η οποία με μέλη και των δύο πλευρών θα κυβερνούσε την περιοχή του Ulster δηλαδη της Βόρειας πλευράς!

Πλεον το μοντέρνο Μπελφαστ εχει αφήσει πίσω του τον διχασμό και τις μέρες που κινδυνευες καθημερινά! Καθε χρόνο ομως στις 12 Ιουλίου οι loyalists φορώντας πορτοκαλί στολές κάνουν παρέλαση σε διάφορα μέρη της πόλης, τιμώντας τη μνήμη της νίκης του Γουλιέλμου Γ΄ της Οράγγης ο οποίος κατέλαβε την Ιρλανδίας προσαρτιζοντας την στην τότε Βρετανική αυτοκρατορία.