Η πρώτη θέση δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα!
Είναι φυσιολογικό με κάτι παραπάνω από δεδομένη την πρόκριση στην επόμενη φάση η Αγγλία να πρέπει να ξεκουράσει κάποιους παίκτες απόψε με την Σλοβακία. Να γίνουν όμως δύο ή τρεις αναγκαίες αλλαγές και όχι σύμφωνα με το ρεπορτάζ να αλλάξουν έξι παίκτες! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Μερικές φορές από το να φρεσκάρεις την ομάδα μέχρι να πετάξεις στα σκουπίδια ότι έχεις χτίσει η διαφορά δεν είναι τεράστια!
Η Αγγλία κατά καιρούς έβαλε στον εαυτό της δύσκολα με κακές επιλογές στο τελευταίο ματς του γκρουπ ή χωρίς να ζοριστεί σε κάποια παιχνίδια ώστε να τερματίσει πρώτη παίρνοντας το μπόνους της συνέχειας! Χρειάζεται κάποιο φρεσκάρισμα αλλά έξι αλλαγές είναι μεγάλο λάθος όταν προσπαθεί μια ομάδα να βρει ρυθμό σε μια διοργάνωση! Φυσικά με τέσσερις βαθμούς η Αγγλία δεν κινδυνεύει να αποκλειστεί αλλά γιατί με μια ήττα μπλέκει σε περιπέτειες είτε ως δεύτερη είτε (ακόμα χειρότερα) ως τρίτη στο γκρουπ!
Κάποιες φορές ακούς τις δηλώσεις και προσπαθείς να καταλάβεις εάν είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό πως δεν πρόκειται για την τύχη που φέρνει τους αντιπάλους στο δρόμο σου σε ένα μεγάλο τουρνουά αλλά οι δικές σου αγωνιστικές επιλογές. Για παράδειγμα, το 2002 στο παγκόσμιο κύπελλο της Άπω Ανατολής η ισοπαλία στο τελευταίο ματς με τη Νιγηρία έστειλε την Αγγλία στο δύσκολο δρόμο που είχε την Βραζιλία ως αντίπαλο στα προημιτελικά. Μία νίκη απέναντι τους αφρικανούς θα την πήγαινε πρώτα πάνω στη Σενεγάλη και μετά στην Τουρκία στα προημιτελικά.
Το 1998 η ήττα αντί για ισοπαλία με τη Ρουμανία στο Μουντιάλ την έστειλε να συγκρουστεί με την Αργεντινή αντί για την Κροατία. Κανείς δεν λέει πως απέναντι σε μια χώρα που δεν έχει ιδιαίτερο όνομα η Αγγλία θα προκρινόταν δεδομένα αλλά σίγουρα είναι προτιμότερο από το να κοντραριστεί με κάποιο φαβορί άμεσα.
Η πρώτη θέση στον όμιλο της λογικά της δίνει μια αναμέτρηση με την Αλβανία ή την Τσεχία ή τη Βόρειο Ιρλανδία. Γενικά με μια τρίτη άλλου ομίλου αντίπαλο στους 16 θα σημαίνει πως αναβάλλει το όποιο ραντεβού με τη Γαλλία ή την Ισπανία μέχρι τα ημιτελικά! Προσοχή, δεν λέω πως η Αγγλία θα φτάσει μέχρι εκεί αλλά δεν θα βρει στους οκτώ την Γαλλία και μάλιστα στο Παρίσι όπως θα είναι το σενάριο αν βγει δεύτερη στον όμιλο της.
Όταν ακούς όμως δηλώσεις που μιλάνε για την τύχη σε ένα τουρνουά, απορείς με τον τρόπο που σκέφτονται! Εννοείται πως δεν υπάρχουν κληρώσεις από εδώ και πέρα για να σου στείλει κάποιος έναν δύσκολο αντίπαλο νωρίτερα αλλά ζευγαρώματα που τα ξέρεις και μπορείς να προετοιμάσεις εσύ το δρόμο σου κερδίζοντας τα δικά σου ματς! Άλλωστε πάντα σε αυτού του τύπου τα τουρνουά, όσο πιο μακριά συναντήσεις ένα από τα φαβορί, πιθανώς κάποιος άλλος να έχει κάνει την δύσκολη δουλειά για σένα! Δηλαδή να έχει κοντράρει νωρίτερα και να έχει βγάλει έξω μία από τις δύσκολες ομάδες ένας άλλος που αργότερα παίζοντας εσύ μαζί του δεν είσαι μεν φαβορί γιατί απέκλεισε την Γερμανία ή την Ισπανία αλλά μια φθορά θα την έχει υποστεί! Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει να ανατρέπονται διαρκώς τον δεδομένα.
Η Αγγλία δεν είναι στις τρεις ή τέσσερις καλύτερες ομάδες του Euro αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμβιβαστεί με μια ηρωική έξοδο και πάλι πιθανώς στα πέναλτι στα προημιτελικά!
Και πουθενά δεν γράφει πως η καλύτερη ομάδα σε ενα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίρνει το κύπελλο!