Η κόντρα θα τους βοηθήσει και στην Ευρώπη!
Είναι μακράν το πιο ωραίο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και από την εξαιρετική σεζόν του 2009-2010 όπου Τσέλσι , Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ πάλεψαν για μεγάλο διάστημα, ακόμη και από τη περσινή σεζόν που τέτοια εποχή η Σίτι έμοιαζε ασταμάτητη.
Μπορεί στο τέλος να είχαμε σασπένς και τεράστια ανατροπή, αφού η Γιουνάιτεντ με 8 πόντους μπροστά τον Απρίλιο πέταξε έναν σίγουρο τίτλο, ωστόσο έτσι όπως έχει αρχίσει η φετινή χρονιά προμηνύεται καταπληκτική συνέχεια. Βοηθάει το καταπληκτικό ξεκίνημα της Τσέλσι που είναι ομάδα με πλήρη σημασία της λέξης, αλλά τόσο η Σίτι όσο και η Γιουνάιτεντ που ήταν απολαυστική σε μία πολύ δύσκολη έδρα όπως της Νιούκαστλ δεν θα κάνουν εύκολα πίσω!
Κάποτε το ξέραμε πως έτσι θα πήγαινε η σεζόν, αλλά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 είχε καταντήσει φάρσα. Υπήρξαν φορές και στο απώτερο παρελθόν που η Λίβερπουλ από τα Χριστούγεννα έμοιαζε βέβαιη πρωταθλήτρια, όπως το 82-83 ή ακόμη και από τον Νοέμβριο όπως έγινε την σεζόν 87-88. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999-2000 είχε εξασφαλίσει τον τίτλο με το που τελείωσαν οι γιορτές. Και το 1973-74 η Λιντς Γιουνάιτεντ του Ντον Ρέβι, στο κύκνειο άσμα της μεγάλης φορυνιάς του Μπρέμνερ, του Λόριμερ και του Κλαρκ είχε ξεφύγει από τον Οκτώβριο και έμοιαζε ασταμάτητη, φτάνοντας τα 29 σερί ματ65ς αήττητη. Ποτέ όμως στην Αγγλία ένα πρωτάθλημα δεν έμοιαζε τελειωμένο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως έκανε η Τσέλσι του Μουρίνιο το 2005-2006, ή που να έδειχνε μία ομάδα ανίκητη όπως η Αρσεναλ το 2003-2004 που τελικά το κατέκτησε χωρίς ήττα.
Για αυτούς που αγαπούν τη μπάλα να είναι το αγγλικό πρωτάθλημα ανιαρά προβλέψιμο είναι μείον! Ήταν πολύ καλοί για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να τους ανταγωνιστούν; Η υπήρχε πρόβλημα στους ανταγωνιστές τους; Μάλλον το δεύτερο και αυτό λειτούργησε εις βάρος τους. Γιατί το να έχεις εύκολη ζωή στο πρωτάθλημα συνήθως αποτελεί νάρκη και στις προσπάθεις για κατάκτηση της Ευρώπης. Μία απλή ματιά στη στατιστική δίνει το συμπερασμα: καμμία αγγλική ομάδα που είχε εύκολη σεζόν στη χώρα της δεν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών! Η Τσέλσι πέρσι πάλευε για να μπει στην τετράδα και το παράτησε όταν πια εξασφάλισε την συμμετοχή στον τελικό δίνοντας εκεί την προσοχή της!Η Λίβερπουλ το 2005 ήταν συνεχώς στην πρίζα καταλήγοντας πέμπτη στη βαθμολογία, η Γιουνάιτεντ τόσο το 2008 όπως και το 1999 πάλεψε μέχρι τη τελευταία αγωνιστική για να κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Και για να πάμε πιο πίσω, η Νότιγχαμ Φόρεστ τις δύο χρονιές (1979 και 1980) που πήρε τα συνεχόμενα Κύπελλα πάλευε μέχρι το τέλος για να εξασφαλίσει μία θέση στην Ευρώπη, η Αστον Βίλα το 1982 ήταν για μεγάλο διάστημα στην ζώνη του υποβιβασμού. Η Λίβερπουλ το 1981 τερμάτισε πέμπτη, ενώ το 1977 πήρε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική μετά από σκληρή μάχη με τη Μάντσεστερ Σίτι και το 1978 είχε ανταγωνισμό για να τερματίσει με ντεμαράζ στη δεύτερη θέση πίσω από την Νότιγχαμ. Οσο για το 1984 ηταν η χρονιά που πήρε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, μία μόλις αγωνιστική πριν το τέλος κόντρα στην απειλή από την Γιουνάιτεντ.
Οσο για το 1968, χρονιά που για πρώτη φορά αγγλική ομάδα πήρε το Κύπελλο Πρωταθήτριών , η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε την κορυφή σε μία σεζόν που έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία μέρα από την συμπολίτισσα της Μάντσεστερ Σίτι!
Αντίθετα οι χρονιές που μία ομάδα έκανε περίπατο, η Ευρώπη αποδείχτηκε πικρή. Εχει να κάνει με έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης; Ισως. Η Λίβερπουλ τον Μάρτη του 1983 βέβαιη πρωταθλητρια από εβδομάδες αποκλείστηκε από την πολωνική Λοτζ στα προημιτελικά του πρωταθλητριών. Η Αρσεναλ το 2004 έμοιαζε ανίκητη μέχρι την ήττα σοκ (σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής) από την Τσέλσι στο «Χάιμπουρι» στα προημιτελικά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις δύο επόμενες χρονιές του τρεμπλ το 1999, αποκλείστηκε τόσο από την Ρεάλ το 2000 όσο και από την Μπάγερν το 2001 αν και στο πρωτάθλημα ήταν μακριά από τον δεύτερο. Η Λιντς του 1974 είχε αποκλειστεί στον τρίτο γύρο του Κυπελλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ η ασταμάτητη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Καντονά το 93-94 με ένα σωρό ρεκόρ στην Πρεμιερσιπ δεν μπήκε καν στους ομίλους αποκλειόμενη από την Γαλατάσαράι!
Η κόντρα λοιπόν που υπάρχει φέτος όχι μόνο για τον τίτλο αλλά και για την τέταρτη θέση που πια δεν έχει φαβορί, συν την μεγάλη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού μετατρέπει κάθε ματς σε νάρκη!
Αν υπάρχει κάτι καλό από αυτή τη θεωρητικά αδυναμία των μεγάλων να αποσπαστούν ο ένας από τον άλλο, είναι πως θα τους βγει σε καλό.